Gamepad за PlayStation3 се отнася до типа устройства, използващи технологията DirectInput, докато всички съвременни игри, които отиват в PC поддържат само XInput. За да може двуцветен изглед да се показва правилно във всички приложения, той трябва да бъде правилно конфигуриран.

Свързване на DualShock от PS3 на компютър

Dual Shock поддържа изработката на кутията с Windows. За тази цел е осигурен специален USB кабел с устройството. След като се свържете с компютъра, драйверите се инсталират автоматично и след това джойстикът може да се използва в игри.

Вижте също: Как да свържете PS3 към лаптопа чрез HDMI

Метод 1: MotioninJoy

Ако играта не поддържа DInput, тогава за нормална работа трябва да изтеглите и инсталирате специален емулатор на вашия компютър. За dualshok най-добре е да използвате MotioninJoy.

Изтегляне на MotioninJoy

Процедура:

 1. Пуснете разпространението на MotioninJoy на компютъра си. Ако е необходимо, променете пътя за разопаковане на файловете, активирайте или деактивирайте създаването на бързи клавиши за бърз достъп.
 2. Инсталиране на MotioninJoy на вашия компютър

 3. Стартирайте програмата и използвайте USB кабела, за да свържете контролера към компютъра.
 4. Кликнете върху раздела "Управление на драйвери", така че Windows да изтегли всички драйвери, необходими за правилното функциониране на устройството.
 5. В списъка с устройства ще се покаже нов джойстик. Отворете отново "Мениджър на драйвери" и кликнете върху бутона "Инсталиране на всички", за да завършите инсталирането на драйвера. Потвърдете действието и изчакайте, докато се появи съобщение "Инсталиране завършено" .
 6. Инсталиране на драйвера за DualShock през MotioninJoy

 7. Отидете в раздела "Профили" и в елемента "Изберете един режим" изберете необходимия режим на работа на контролера. За стартиране на стари игри (с поддръжка на DInput) оставете "Custom-Default" , за съвременни издания - "XInput-Default" (емулация на контролера на Xbox 360). След това кликнете върху бутона "Активиране" .
 8. Изберете профил в MotioninJoy

 9. За да проверите ефективността на гейм пада, кликнете върху "Testing Vibration" . За да деактивирате гейм пада, в раздела " Профили" кликнете върху бутона "Прекъсване ".
 10. Проверете ефективността на геймпад в MotioninJoy

С програмата MotioninJoy dualshok може да се използва за стартиране на модерни игри, защото след като го свържете с компютъра, системата ще го разпознае като устройство на Xbox.

Метод 2: SCP Toolkit

SCP Toolkit е програма за емулиране на джойстик за PS3 на компютър. Налично за свободно изтегляне от GitHub, заедно с изходния код. Позволява ви да използвате dualshok като геймпад от Xbox 360 и можете да работите чрез USB и Bluetooth.

Изтеглете SCP Toolkit

Процедура:

 1. Изтеглете пакета за разпространение от GitHub. Той ще се нарича "ScpToolkit_Setup.exe" .
 2. Изтегляне на SCP Toolkit от Github

 3. Пуснете файла и посочете къде ще бъдат разопаковани всички файлове.
 4. Инсталирайте SCP Toolkit

 5. Изчакайте до края на разопаковането и кликнете върху думите "Пусни инсталатора на драйвери", за да инсталирате допълнително оригиналните драйвери за Xbox 360 или да ги изтеглите от официалния сайт на Microsoft.
 6. Изтеглете драйвери чрез SCP Toolkit

 7. Свържете DualShock от PS3 към компютъра и изчакайте, докато контролерът се появи в списъка с наличните устройства. След това кликнете върху "Напред" .
 8. Инсталиране на драйвери от Xbox 360 за PC

 9. Потвърдете всички необходими действия и изчакайте, докато инсталацията приключи.
 10. Свързване на DualShock към компютър чрез SCP Toolkit

След това системата ще види dualshok като контролер от Xbox. В този случай използването му като устройство DInput няма да работи. Ако планирате да стартирате не само съвременни, но и стари игри с поддръжка на геймпад, е по-добре да използвате MotionJoy.

PS3 геймпадът може да бъде свързан към компютър чрез USB или Bluetooth, но само за стартиране на стари игри (които поддържат DirectInput). За да използвате dualshock в по-съвременни издания, трябва да изтеглите и инсталирате специален софтуер, който да емулира геймпад на Xbox 360.