Стъпка 1: Създайте бизнес страница

В социалната мрежа Facebook можете да организирате свой собствен онлайн магазин за продажба на всякакви стоки или услуги, но това определено ще изисква бизнес страница, свързана с вашия акаунт. За да създадете, трябва да разширите менюто «+» в горната лента, като изберете "Страница" и задаване на подходящите настройки. По-подробно тази процедура, както и свързаните с нея параметри, бяха описани от нас в отделна инструкция.

Повече информация: Създаване на бизнес страница във Facebook


Процесът на създаване на бизнес страница на уебсайт във Facebook

Стъпка 2: Добавете магазин

След като завършите създаването на бизнес страницата и зададете основните настройки по ваша преценка, функцията за съхранение трябва да бъде свързана отделно.

 1. Отидете на вашата бизнес страница и през менюто "Контрол" в лявата част на прозореца отворете секцията "Редактиране" или „Настройки на страницата“.
 2. Отидете в настройките на бизнес страницата на уебсайта на Facebook

 3. Тук трябва да отворите раздела „Шаблони и раздели“ и намерете подраздел "Шаблони"... За да преминете към параметрите, използвайте бутона „Промяна“.

  Отидете да промените шаблона за бизнес страница на уебсайта на Facebook

  Въпреки големия брой шаблони, първоначално са оборудвани само някои варианти "Пазаруване"... Поради тази причина е най-лесно да кликнете върху линията "Покупки".

 4. Избор на шаблон за бизнес страница на уебсайта на Facebook

 5. След като прегледате основните дизайнерски разлики и се уверите, че артикулът е наличен "Резултат" в менюто "Повече ▼", Натисни бутона „Прилагане на шаблон“... След това външният вид на бизнес страницата ще трябва да се промени.
 6. Промяна на шаблона за бизнес страница във Facebook

 7. Ако използвате някакъв друг шаблон и не искате да го променяте, в раздела „Шаблони и раздели“ намерете елемента "Резултат" и използвайте плъзгача до него. Това ще принуди секцията да бъде включена независимо от шаблона.
 8. Отделно включване на магазина на бизнес страницата на уебсайта на Facebook

 9. Освен това можете да хванете иконата, която сме маркирали от лявата страна на прозореца с левия бутон на мишката и да я преместите по-нагоре. По този начин можете да пренесете раздела на началната страница на общността.

  Преместете раздела Пазаруване на бизнес страница във Facebook

  След като приключите с редактирането на настройките, не забравяйте да се върнете на страницата и да се уверите, че магазинът е добавен успешно към списъка "Повече ▼" или на един от видимите раздели. Ако актуализацията не успее, може да се наложи да презаредите раздела на браузъра.

Тази стъпка ще ви позволи само да подготвите желания раздел. За да получите достъп до инструменти за търговия, трябва да направите настройки.

Стъпка 3: Настройки на магазина

След като се справихте с предишната стъпка и добавихте раздел в главното меню на бизнес страницата, можете да преминете към настройките. Но имайте предвид веднага, че само един онлайн магазин може да бъде свързан към една и съща общност.

Забележка: По време на настоящото писане въпросните функции не са адаптирани към новия дизайн на Facebook, което може да повлияе на необходимите действия след пълния преход.

 1. Щракнете върху раздела "Резултат" Прегледайте условията на търговеца в главното меню на бизнес страницата и в изскачащия прозорец. Ако всичко ви устройва, поставете отметка в квадратчето и кликнете „Продължи“.
 2. Началният етап от създаването на магазин на бизнес страница във Facebook

 3. В прозореца „Изберете начин за поръчка“ поставете маркер до една от опциите, въз основа на описанието, представено тук.
 4. Избор на начин да направите поръчка в магазин във Facebook

 5. На последната стъпка изберете подходящата валута през падащия списък и кликнете „Запазване“... Опцията, зададена тук, ще бъде свързана с всички стоки наведнъж.
 6. Избор на валута на магазина във Facebook

 7. Веднъж на екрана за приветствие, добавете описание, като кликнете върху връзката „Опишете какво продава страницата“.
 8. Добавяне на описание към вашия магазин във Facebook

Първоначалните параметри на раздела не могат да се променят, но ако въпреки това е необходимо, можете да използвате опцията за изтриване. Няма да разглеждаме подробно процедурата, но отбелязваме, че заедно с магазина, всички стоки ще изчезнат, без възможност за тяхното възстановяване.

Стъпка 4: Добавяне на продукти

След като се справите с подготовката, можете да започнете да добавяте и настройвате продукти.

 1. Отворете раздела "Резултат" и в центъра на страницата използвайте бутона „Добавяне на продукт“.
 2. Отидете на добавяне на продукт към бизнес страница във Facebook

 3. Щракнете върху иконата "Добави снимка" в заглавката на изскачащия прозорец, за да продължите да изтегляте визуализацията на продукта. Като алтернатива, той също така предоставя възможност за добавяне на видеоклип, например, ако искате да предоставите на клиентите общ преглед на даден продукт.

  Отидете на добавяне на снимка на продукт в магазина във Facebook

  Добавянето на изображения се извършва през специален прозорец с последващо натискане на бутона „Използване на снимка“... В този случай няколко файла могат да бъдат свързани едновременно с един продукт.

 4. Добавяне на снимка на продукт в магазин във Facebook

 5. Когато приключите работата със снимки в прозореца „Добавяне на продукт“ попълнете текстовото поле „Име“, "Цена" и „Описание“... Моля, обърнете внимание, че описанието на продукта може да бъде направено в няколко реда, като просто кликнете "Enter" или чрез вмъкване на подготвен текст.

  Основни настройки на продукта в магазина във Facebook

  В случай на цената на продукта, можете да използвате плъзгача „Този ​​артикул е в продажба.“ и посочете новите разходи в допълнителното поле. Докато не промените решението си, това е основната цена.

 6. Определяне на допълнителната цена на артикул в магазин във Facebook

 7. Ако при създаването на магазин е избрана опцията за извършване на покупка на външен сайт, попълнете полето „URL адрес за плащане на поръчка“... Освен това можете веднага да включите автоматичното публикуване на продукта в хрониката на вашата лична страница и да зададете подходящите параметри за поверителност.
 8. Добавяне на връзка и настройка на поверителността на продукта в магазина на уебсайта на Facebook

 9. Последното задължително поле е "Държавен подбор"... Разгънете едноименния списък, задайте подходящата опция и кликнете „Добавяне на продукт“ за публикуване.
 10. Избиране на състояние и публикуване на артикул в магазина във Facebook

 11. Веднага след появата на един или няколко продукта, външният вид на началната страница на магазина леко ще се промени. Въпреки това, въпреки че продуктите се появяват за вас веднага, другите посетители ще видят актуализирания асортимент само след проверка от самия Facebook, извършена при първата публикация или след извършване на промени.

  Успешно публикуване на продукта в магазина във Facebook

  Продуктите, които вече са одобрени, могат да се разпространяват ръчно с помощта на бутона Дял последвано от публикуване в хрониката или в емисията на бизнес страницата.

 12. Възможността да публикувате продукт от магазина на страница в уебсайта на Facebook

Когато добавяте продукти, не забравяйте за условията и реда за продавачите, които бяха споменати по-рано на етапа на създаване на магазин. В противен случай няма да можете да търгувате, тъй като продуктите просто няма да се появят.

Стъпка 5: Създайте селекция от продукти

Ако планирате да търгувате с голям брой различни видове стоки, може да се интересувате от колекции. Това ще позволи не само групиране по ваша преценка, но и показване на отделни колекции на главната страница.

 1. Отидете в раздела "Резултат" и разгънете менюто в горния десен ъгъл. Чрез този списък трябва да отворите „Управление на магазина“.
 2. Отидете на Управление на магазини на бизнес страницата на Facebook

 3. Използвайки допълнителния списък с раздели в лявата страна на отворените опции "Колекции".
 4. Придвижете се, за да съхранявате колекции във Facebook

 5. Използвайте бутона в горния десен ъгъл на прозореца „Добавяне на колекция“.
 6. Отидете на създаването на колекция в магазина във Facebook

 7. Попълнете полето „Заглавие на колекцията“за да дадете подходящо име и да зададете опциите за поверителност в колоната „Видимост“... След това в подраздел "Списък на стоките" щракнете „Добавяне на продукти“.
 8. Основни настройки за събиране в магазин във Facebook

 9. Използвайте изскачащия прозорец, за да изберете продуктите, които трябва да бъдат в колекцията, и щракнете върху Добавяне.
 10. Добавяне на елементи към колекция в магазин във Facebook

 11. Ако е необходимо, променете реда на стоките, като използвате опцията със същото име и използвайте бутона „Запазване“ за да излезете от настройките.
 12. Процесът на запазване на колекция в магазин във Facebook

 13. В резултат на това в раздела "Резултат" ще се появи селекция от стоки, като всяка от тях посетителите могат да разглеждат отделно от общия списък.

  Успешно създадена колекция в магазина във Facebook

  Както при продуктите, всяка колекция може да бъде прикачена към публикация и публикувана на страница.

 14. Възможността да публикувате колекция от магазина на страница в сайта на Facebook