Лаптопът е удобно мобилно устройство със своите предимства и недостатъци. За да извършите каквото и да било действие вътре в кутията, например, за да смените твърдия диск и / или основната памет, за да го почистите от прах, е необходимо напълно или частично да го демонтирате. След това нека да поговорим как да разглобяваме лаптоп у дома.

Демонтаж на лаптоп

Всички лаптопи се разглобяват приблизително еднакво, т.е. имат идентични възли, които изискват разглобяване. В рамката ще работим с модела от Acer. Имайте предвид, че тази операция незабавно ви лишава правото на гаранционно обслужване, така че ако машината е в гаранция, по-добре е да я вземете в сервизен център.

Цялата процедура, основно, е да развиете голям брой монтажни винтове от различни калибри, така че е по-добре да подготвите предварително капацитет за съхранение. Още по-добре - кутия с няколко отделения.

батерия

Най-важното нещо, което трябва да се запомни при разглобяването на всеки лаптоп, е задължителното изключване на батерията. Ако това не бъде направено, съществува риск от късо съединение на много чувствителните елементи на борда. Това неизбежно ще доведе до провал и скъпи ремонти.

Изключване на батерията при демонтиране на лаптопа

Долно покритие

 1. На долния капак първо свалете защитната пластина от оперативната памет и твърдия диск. Необходимо е да направите това, тъй като има няколко винта под него.

  Демонтиране на защитната плоча при разглобяване на лаптопа

 2. След това разглобяваме твърдия диск - това може да попречи на по-нататъшната работа. Ние не докосваме RAM, но се отърваваме от задвижването, като развиваме един винт.

  Демонтиране на твърдия диск и шофиране при демонтаж на лаптопа

 3. Сега развийте всички останали винтове. Уверете се, че не е останал никакъв хардуер, в противен случай съществува опасност от счупване на пластмасовите части на корпуса.

  Отвинтете всички фиксиращи винтове, когато демонтирате преносимия компютър

Клавиатура и горна корица

 1. Клавиатурата може лесно да се извади: отстрани на екрана има специални разделители, които могат да бъдат "изкривени" с обикновена отвертка. Действайте добре, след това всички трябва да бъдат инсталирани обратно.

  Демонтиране на клавиатурата при демонтиране на лаптопа

 2. За да отделите напълно "клапата" от кутията (дънната платка), изключете контура, който виждате на изображението по-долу. На нея има много проста пластмасова ключалка, която трябва да бъде отворена чрез придвижване от гнездо до влак.

  Деактивиране на клавиатурата при демонтиране на лаптопа

 3. След разглобяването на клавиатурата ще трябва да изключите още няколко цикъла. Бъдете внимателни, тъй като това може да повреди конекторите или самите кабели.

  Деактивиране на допълнителни цикли при разглобяване на лаптопа

  След това изключете долния и горния капак. Те са прикрепени един към друг чрез специални езици или просто вмъкнати един в друг.

дънна платка

 1. За да деинсталирате дънната платка, е необходимо също да изключите всички контури и да отвиете няколко винта.

  Демонтиране на дънната платка при демонтиране на лаптопа

 2. Имайте предвид, че в долната част на лаптопа може да има и закопчалка, която държи "дънната платка".

  Демонтиране на допълнителното закрепване на дънната платка при демонтиране на лаптопа

 3. Отстрани откъм вътрешната страна на кутията може да има електрически вериги. Те също така трябва да бъдат забранени.

  Изключване на веригата за захранване на основната платка при демонтаж на лаптопа

Охлаждаща система

 1. Следващата стъпка е да разглобите охладителя, охлаждащите елементи на дънната платка. Преди всичко развиваме турбината. Тя почива върху чифт винтове и специална лепяща лента.

  Демонтиране на охладителната турбина при демонтиране на лаптопа

 2. За да разглобите напълно охладителната система, трябва да отвиете всички винтове, които държат тръбата към елементите.

  Демонтаж на охлаждащата система при демонтаж на лаптопа

Демонтажът е завършен, сега можете да почистите лаптопа и охладителя от прах и да смените топлинната паста. Такива действия трябва да се извършват в случай на прегряване и свързани с това проблеми.

заключение

Както можете да видите, при пълно разглобяване на лаптопа няма нищо сложно. Тук най-важното е да не забравяме да отвинтваме всички винтове и да действаме възможно най-добре, докато разглобяваме влаковете и пластмасовите части.