Екранна снимка или екранна снимка е изображение, направено от компютър по едно и също време. Най-често се използва, за да демонстрира какво се случва на вашия компютър или лаптоп за други потребители. Много потребители знаят как да правят скрийншотове, но едва ли някой подозира, че има много начини да се заснеме екран.

Как да направите екранна снимка в Windows 10

Както вече споменахме, начините за създаване на екранна снимка са много. Сред тях могат да бъдат разграничени две големи групи: методи, които използват допълнителен софтуер и методи, които включват само вградените инструменти на Windows 10. Помислете за най-удобния от тях.

Метод 1: Ashampoo Snap

Ashampoo Snap е отлично софтуерно решение за заснемане на изображения, както и за записване на видео от вашия компютър. С негова помощ можете лесно и бързо да правите скрийншотове, да ги редактирате, да добавяте допълнителна информация. Ashampoo Snap има ясен интерфейс на руски език, който ви позволява да се справите с приложението дори и за малко опитен потребител. По-малкото от програмата е платен лиценз. Но потребителят винаги може да опита 30-дневна пробна версия на продукта.

Изтегляне на Ashampoo Snap

За да направите екранно заснемане по този начин, изпълнете следните стъпки.

 1. Изтеглете програмата от официалния сайт и го инсталирайте.
 2. След инсталирането на Ashampoo Snap в горния ъгъл на екрана ще се появи панелът за приложения, който ще ви помогне да направите екранна снимка на желаната форма.
 3. Лента с инструменти за бърз достъп в Ashampoo Snap

 4. Изберете желаната икона в панела според екранната снимка, на която искате да направите (заснемате един прозорец, произволна област, правоъгълна област, меню, няколко прозореца).
 5. Ако е необходимо, редактирайте снимката в редактора на приложения.
 6. Скрийншот в Ashampoo Snap 9

Метод 2: LightShot

LightShot - Удобна програма, която също ви позволява да направите екранна снимка с две кликвания. Подобно на предишната програма, LightShot има прост, приятен интерфейс за редактиране на снимки, но за разлика от това приложение, за разлика от Ashampoo Snap е инсталирането на допълнителен софтуер (браузър Yandex и неговите елементи), ако по време на инсталацията не премахнете тези знаци ,

За да направите екранна снимка по този начин, трябва само да кликнете върху иконата на програмата в тавата и да изберете района, за да заснемете или използвате клавишните комбинации на програмата (по подразбиране е Prnt Scrn ).

Снимка на екрана в Светкавица

Метод 3: Бъркане

Snagit е популярна програма за улавяне на екрана. По същия начин LightShot и Ashampoo Snap имат прост, удобен, но английски език и ви позволяват да редактирате заснетите изображения.

Изтегляне Snagit

Процесът на заснемане на изображение чрез Snagit е както следва.

 1. Отворете програмата и кликнете върху бутона "Заснемане" или използвайте клавишите за бързо набиране, които са зададени в Snagit.
 2. Скрийншот с Snagit

 3. Задайте областта за заснемане с мишката.
 4. Ако е необходимо, редактирайте екранната снимка в вградения програмен редактор.
 5. Редактор на Snagit

Метод 4: Вградени инструменти

Печат на екранния ключ

В Windows OS 10 можете да направите екранна снимка, като използвате вградените инструменти. Най-лесният начин е да използвате клавиша за отпечатване на екрана . На клавиатурата за персонален компютър или лаптоп този бутон обикновено е на върха и може да има скъсен подпис PrtScn или Prtsc . Когато потребителят натисне този клавиш, екранната снимка на цялата област на екрана се поставя в клипборда, откъдето може да се "влачи" в графичен редактор (например Paint) с командата "Paste" ( "Ctrl + V" ).

Ако не искате да редактирате изображението и да работите с клипборда, можете да използвате комбинацията от клавиши "Win + Prtsc" , след като кликнете върху него, заснетото изображение ще бъде запазено в директорията "Screenshots" , намираща се в папката " Изображения ".

Скрийншоти с Win + Prtsc

ножици

В Windows 10 има и стандартно приложение, наречено "Ножици", което ви позволява бързо да създавате снимки на различни области на екрана, включително снимки със закъснение, след което да ги редактирате и запазвате в удобен за потребителя формат. За да направите моментна снимка на изображението по този начин, изпълнете следната последователност от стъпки:

 1. Кликнете върху "Старт" . В секцията "Стандартен - Windows" кликнете върху "Ножици" . Можете също да използвате търсенето.
 2. Кликнете върху бутона "Създаване" и изберете района на заснемане.
 3. Screenshot с ножици

 4. Ако е необходимо, редактирайте екранната снимка или я запазете в желания формат в редактора на програмата.
 5. Редактор на ножици

игра подложка

В Windows 10 стана възможно да се правят скрийншотове и дори да се запише видео чрез така наречената Gamepad. Този метод е удобен за правене на снимки и видеоигри. За да напишете по този начин, трябва да изпълните следните стъпки:

 1. Отворете панела за игри ( "Win + G" ).
 2. Кликнете върху иконата "Скрийншот" .
 3. Screenshot с помощта на панела за игри

 4. Прегледайте резултатите в директорията "Видео -> Клипове" .

Това са най-популярните начини за създаване на екранна снимка. Има много програми, които помагат да се изпълни тази задача качествено и кои от тях използвате?