Плъгините в програмата на Opera са малки добавки, чиято работа, за разлика от разширенията, често е невидима, но въпреки това те са може би още по-важни елементи на браузъра. В зависимост от функциите на конкретен плъгин, той може да осигури възпроизвеждане на видео онлайн, възпроизвеждане на анимация, показване на друг елемент от уеб страница, осигуряване на висококачествен звук и т.н. За разлика от разширенията, плъгините работят с малко или никаква намеса на потребителя. Те не могат да бъдат изтеглени в секцията за добавки на Opera, тъй като те се инсталират най-често в браузъра с инсталирането на основната програма на компютъра или се изтеглят отделно от сайтовете на трети страни.

В същото време има проблем, когато поради неизправност или съзнателно изключване, плъгинът е престанал да функционира. Както се оказа, не всички потребители знаят как да включват плъгини в Opera. Нека разгледаме този въпрос подробно.

Отваряне на секцията с плъгини

Много потребители дори не знаят как да влязат в секцията за плъгини. Това се дължи на факта, че точката на преход към тази секция по подразбиране в менюто е скрита.

На първо място отидете в главното меню на програмата, преместете курсора до секцията "Други инструменти" и след това изберете елемента "Показване на менюто на програмиста" в изскачащия списък.

Активиране на менюто за програмисти в Opera

След това се върнете в главното меню. Както можете да видите, имаше нов елемент - "Развитие". Посочете с курсора и в менюто, което се показва, изберете елемента "Plugins".

Отидете в мениджъра на приставките в Opera

По този начин, ние се в прозореца на плъгини.

Plugin мениджър в Opera

Има по-лесен начин да отидете в тази секция. Но за хората, които не знаят за това, самите те са още по-трудни от предишния. Просто въведете израз "opera: plugins" в адресната лента на браузъра и натиснете бутона ENTER на клавиатурата.

Активиране на приставката

В прозореца на мениджъра на приставките, който се отваря, за да улесните показването на деактивираните елементи, особено ако има много от тях, отворете раздела "Прекъснато".

Отидете в секцията с приставки с увреждания в Opera

Пред нас са нефункционалните плъгини на браузъра Opera. За да възобновите работата си, просто кликнете върху бутона "Активиране" под всеки от тях.

Активиране на приставки с увреждания в Opera

Както можете да видите, имената на приставките изчезнаха от списъка с деактивирани елементи. За да проверите дали са активирани, отидете в секцията "Включени".

Отидете до включените добавки в Opera

В тази секция са се появили приставки, което означава, че те функционират и процедурата за включване е правилна.

Разделът на включените приставки в Opera

Важно!
Започвайки с версията на Opera 44, разработчиците са премахнали отделен раздел в браузъра, за да конфигурират приставките. По този начин описаният по-горе метод за тяхното включване е престанал да бъде релевантен. Понастоящем няма начин напълно да ги изключите и съответно да включите потребителя. Възможно е обаче да се забранят функциите, за които тези плъгини отговарят, в секцията за общите настройки на браузъра.

Понастоящем в Opera има само три приставки:

 • Flash Player (възпроизвеждане на съдържание с Flash);
 • Chrome PDF (преглед на PDF документи);
 • Widevine CDM (работа със защитено съдържание).

Не можете да добавяте други плъгини. Всички тези елементи са вградени в браузъра от разработчика и не могат да бъдат изтрити. Потребителят не може да повлияе на работата на приставката за Widevine CDM . Но функциите, които изпълняват "Flash Player" и "Chrome PDF" , потребителят може да изключи настройките. Въпреки че по подразбиране те винаги са включени. Съответно, ако тези функции са деактивирани ръчно, може да се наложи да ги включите в бъдеще. Нека да разберем как да активирате функциите на двата посочени плъгини.

 1. Кликнете върху "Меню" . Изберете "Настройки" в отварящия се списък. Или просто използвайте комбинацията Alt + P.
 2. Отворете настройките на браузъра на Opera

 3. В прозореца за настройки, който се отваря, отворете секцията "Сайтове" .
 4. Отворете секцията Opera Web Sites

 5. За да активирате функцията на приставката "Flash Player" в отворената секция, намерете блок "Flash" . Ако бутонът за активиране е активиран в секцията "Блокиране на Flash в сайтове" , това означава, че функцията на посочения плъгин е деактивирана.

  Функцията Plug-in на Flash Player е деактивирана в браузъра Opera

  За да го активирате безусловно, трябва да зададете превключвателя в опцията "Разрешаване на сайтове за стартиране на Flash" .

  Функцията на приставката за Flash Player със сигурност е включена в браузъра Opera

  Ако искате да активирате функцията с ограничения, превключвателят трябва да бъде преместен в "Дефиниране и пускане на важни Flash съдържание (препоръчително)" или "По желание" .

 6. Приставката Flash Player е активирана с термините в браузъра Opera

 7. За да активирате приставката "PDF в Chrome" в една и съща секция, отворете блока "PDF документи" . Намира се в дъното. Ако опцията "Отваряне на PDF файлове в PDF приложението по подразбиране" е отметнато, това означава, че вградената функция на браузъра на PDF Viewer е деактивирана. Всички PDF документи няма да се отварят в прозореца на браузъра, а чрез стандартна програма, която по подразбиране е зададена в системния регистър за работа с този формат.

  Приставката за PDF в Chrome е деактивирана в браузъра Opera

  За да активирате функцията на приставката "PDF в Chrome", трябва само да премахнете горната отметка. Сега PDF документи, намиращи се в интернет, ще бъдат отворени през интерфейса на Opera.

Функцията на приставката за Chrome PDF е активирана в браузъра Opera

Преди това, включването на приставка в браузъра на Opera беше съвсем проста, отивайки в съответната секция. Сега параметрите, за които се срещат няколкото приставки, които остават в браузъра, са регулирани в същия раздел, където се намират други настройки на Opera. Там се активират функциите за включване.