Субтитрите са измислени отдавна и по-точно в далечната 1895 г., когато киното току-що бе започнало. Те са били използвани в мълчаливо кино - разбираемо е за какво точно - но при пристигането на звук в движещи се картини нищо не се е променило. За какво да кажем, ако през 2017 г. на най-популярния видео сайт YouTube навсякъде има същите субтитри, които ще бъдат обсъдени по-късно.

Активиране или деактивиране на надписите

Всъщност е лесно да включите субтитри във видеоклип в YouTube, трябва само да кликнете върху съответната икона.

Активирайте субтитрите в YouTube

За да изключите, трябва да повторите същото действие - кликнете отново върху иконата.

изключване на злото на YouTube

Важно: Показването на иконата може да се различава от показаното в изображението. Този аспект директно зависи от териториалното местоположение и актуализираната версия на самия ресурс. Въпреки това до този момент неговото положение не се е променило.

Това е, вие сте се научили как да активирате и деактивирате субтитрите във видеоклип. Между другото, по същия начин можете да включите дисплея и автоматичните подраздели в YouTube и какви са те, ще бъдат разглобени по-подробно по-долу.

Това е, вие сте се научили как да активирате и деактивирате субтитрите във видеоклип. Между другото, по същия начин можете да включите дисплея и автоматичните подраздели в YouTube и какви са те, ще бъдат разглобени по-подробно по-долу.

Автоматични субтитри

По принцип автоматичните сайтове са практически същите като автоматичните (ръчни) такива. Тъй като е лесно да се предположи, първите са създадени от самата услуга на YouTube, а последната - ръчно от автора на видеото. Разбира се, за разлика от човешки, бездушни алгоритми на видео хостинг често харесват грешките, като по този начин изкривяват целия смисъл на изреченията във видеото. Но все още е по-добре от нищо.

Между другото, автоматичните субтитри могат да бъдат дефинирани дори преди включването на видеоклипа. Трябва само да кликнете върху иконата на зъбно колело в плейъра и да изберете "Субтитри" от менюто.

влизане в субтитрите в YouTube

В появяващия се прозорец ще бъдат показани всички възможни езикови варианти на сайтове и ще видите кои от тях автоматично се създават и кои от тях не са. В този случай има само една опция - руски, а съобщението в скобите ни казва, че те са създадени автоматично. В противен случай просто няма да бъде.

Меню за субтитри в YouTube

Също така можете да видите целия текст наведнъж. За да направите това, под видеоклипа кликнете върху бутона "Още" , а в контекстното меню изберете "Text Video" .

проверка на текста на видеоклипа в YouTube

И пред очите ви ще изглежда всичко, което се чете във видеоклипа. Още повече можете да видите в коя секунда авторът произнася изречение, което е доста удобно, ако търсите конкретно място във видеоклипа.

текстово видео в YouTube

В резултат на това искам да отбележа, че автоматичните сайтове са доста специфични. В някои видеоклипове те са написани нормално и доста четливи, а в някои - напротив. Но има разумно обяснение за това. Създаването на такъв сабас се извършва с помощта на разпознаване на глас и това се извършва директно от програмата. И ако гласът на героя на филма е правилно поставен, изречението е ясно и самият запис е с високо качество, тогава субтитрите ще бъдат създадени близо до идеалното. И ако има шумове в записа, ако няколко души говорят в кадъра наведнъж и всяка бъркотия се случва, тогава никоя програма по света не може да композира текста за такъв видеоклип.

Защо автоматичните субтитри не са създадени

Между другото, гледайки видеоклипове в YouTube, можете да видите, че не всички имат субтитри, а не ръчно, но дори автоматично. Има обяснение за това - те не се създават, ако:

  • времето на ролката е доста дълго - над 120 минути;
  • езикът на видеото не се разпознава от системата и в момента YouTube може да разпознае английски, френски, немски, испански, португалски, холандски, италиански, корейски, японски и руски;
  • на първите минути от записа няма човешка реч;
  • качеството на звука е толкова лошо, че системата не може да разпознае речта;
  • няколко души говорят едновременно по време на записа.

Като цяло причините за игнорирането на създаването на субтитри от Yutoub са съвсем логични.

заключение

Като цяло едно нещо е сигурно - субтитрите във видеоклиповете в YouTube са много важни. В края на краищата, всеки потребител може да има ситуация, в която няма да може да чуе звука на записа или няма да знае езика, който се говори във видеоклипа, и тогава ще дойде в помощ на субтитрите. Много хубаво е, че разработчиците са се погрижили да са създадени самостоятелно, дори ако авторът не е помислил да ги вмъкне.