Ако в близост до псевдонима на играча в Hamachi се появи син цвят, нищо добро обещание. Това е доказателство, че директен тунел не може да бъде създаден, съответно се използва допълнително реле за предаване на данни, а пинг (забавяне) ще остави много да бъде желано.

Какво да направя в този случай? Има редица некомплицирани начини за диагностициране и коригиране.

Проверка на заключването на мрежата

В повечето случаи решаването на проблема намалява до банална проверка на блокирането на прехвърлянето на данни. За да бъдем по-точни, вградената защита на Windows (Firewall, Firewall) много често пречи на програмата. Ако имате допълнителен антивирус със защитна стена, добавете програмата Hamachi към изключенията в настройките или опитайте да деактивирате напълно защитната стена.

Що се отнася до основната защита на Windows, трябва да проверите настройките на защитната стена. Отидете на "Контролен панел> Всички елементи от контролния панел> Защитна стена на Windows" и кликнете в ляво "Разрешение за взаимодействие с приложението ..."

Добавяне на програма към изключенията на защитната стена на Windows
Сега намерете желаната програма в списъка и се уверете, че в близост до името, както и вдясно има отметки. Заслужава си да проверите и ограничите незабавно някои конкретни игри.

Между другото, желателно е мрежата "Хамачи" да бъде означена като "частна", но това може да окаже неблагоприятно въздействие върху сигурността. Можете да направите това при първото стартиране на програмата.

Проверка на IP адреса ви

Има такова нещо като "бяло" и "сиво" IP. Използването на Hamachi е строго необходимо "бяло". Повечето доставчици я издават, но някои запазват адресите и правят NAT подмрежите с вътрешни IP адреси, които не позволяват отделен компютър да бъде напълно избран за отворения Интернет. В този случай трябва да се свържете с доставчика и да поръчате "бяла" IP услуга. Можете също така да разберете вида на адреса си в подробности за тарифния план или чрез телефонна поддръжка.

Проверка на порт

Ако използвате маршрутизатор за свързване с интернет, може да има проблем при маршрутизиране на пристанищата. Уверете се, че функцията "UPnP" е активирана в настройките на рутера, а в настройките на Hamachi е "Disable UPnP - No".

Как да проверите за проблем с портовете: свържете интернет кабела директно с мрежовата карта на компютъра и се свържете с интернет чрез въвеждане на име и парола. Ако дори тогава тунелът не стане директен и мразеният син кръг не изчезне, е по-добре да се свържете с доставчика. Може би пристанищата са затворени някъде на отдалечено оборудване. Ако всичко стане добро, ще трябва да се впуснете в настройките на маршрутизатора.

Деактивирайте прокси сървъра

В програмата кликнете върху "System> Options".

В раздела Настройки изберете Разширени настройки.

Деактивиране на използването на Hamachi прокси сървъра
Тук търсим подгрупа "Свързване със сървъра" и задайте "Не" на "използване на прокси сървър". Сега Хамачи винаги ще се опита да създаде директен тунел без посредници.
Препоръчва се също да деактивирате шифроването (това може да реши проблема с жълти триъгълници, но повече за това в отделна статия).

Така че проблемът със синия кръг в Hamachi е доста често срещан, но в повечето случаи е много лесно да го коригирате, освен ако нямате "сив" IP.