Въпреки високото ниво на надеждност на устройствата с Android, произведени от един от лидерите на световния пазар на смартфони и таблетни компютри, потребителите на Samsung често са озадачени от възможността или необходимостта от устройства с фърмуер. За телефоните на Samsung най-доброто решение на Samsung за манипулиране и възстановяване на софтуера е програмата Один ,

Няма значение каква е целта на процедурата за мигване на устройството Android Android. След като прибягнахме до използването на мощен и функционален софтуер Odin, се оказва, че работата със смартфон или таблет не е толкова сложна, колкото изглежда на пръв поглед. Ще преминем стъпките с процедурата за инсталиране на различни видове фърмуер и техните компоненти.

Важно! Приложението Odin може да повреди устройството, ако потребителят не направи правилното нещо! Всички действия в програмата се извършват от потребителя на собствена опасност и риск. Администрацията на сайта и автора на статията не носят отговорност за възможните отрицателни последици от прилагането на следните инструкции!

Стъпка 1: Изтеглете и инсталирайте драйверите на устройства

За да се гарантира взаимодействието между Odin и устройството, ще трябва да инсталирате драйвери. За щастие Samsung се погрижи за своите потребители, а инсталационният процес обикновено не създава проблеми. Единственото неудобство е фактът, че драйверите са включени в доставката на собствен софтуер на Samsung за поддръжка на мобилни устройства - Kies (за по-стари модели) или Smart Switch (за нови модели). Трябва да се отбележи, че когато мигате през Odin c едновременно инсталирани в системата Kies, могат да възникнат различни повреди и критични грешки. Следователно, след инсталирането на драйверите Kies трябва да бъдат премахнати.

 1. Изтеглете приложението от страницата за изтегляне на официалния сайт на Samsung и го инсталирайте.
 2. Изтеглете Samsung Kies от офиса. място

  Изтеглете Samsung Kies от официалния сайт

 3. Ако инсталирането на Kies не е включено в плановете, можете да използвате инструмента за автоматично инсталиране на драйвера. Можете да изтеглите SAMSUNG USB Driver тук:

  Изтеглете драйвери за Android: Samsung устройства

 4. Инсталирането на драйвери посредством автоматичната инсталация е напълно стандартна процедура.

  Драйвер за автоматично инсталиране на Samsung

  Пуснете получения файл и следвайте инструкциите на инсталатора.

Прогреса на драйверите за автоматично инсталиране на Samsung

Прочетете още: Инсталиране на драйвери за фърмуера на Android

Стъпка 2: Прехвърлете устройството в режим на зареждане

Програмата Odin може да взаимодейства със Samsung устройството, само ако последната е в специален режим за изтегляне.

 1. За да влезете в този режим, изключете устройството напълно, задръжте хардуерния клавиш "Volume -" , след това натиснете бутона "Home" и задръжте ги натиснат бутона за захранване.
 2. Один влиза в режим "Изтегляне"

 3. Задръжте всички три бутона, докато на екрана на устройството се появи съобщението "Предупреждение!" .
 4. Samsung предупреждение

 5. Потвърждаването на влизането в режим "Изтегляне" става чрез натискане на хардуерния клавиш "Volume +" . Уверете се, че устройството е в режим, подходящ за сдвояване с Odin, като виждате следното изображение на екрана на устройството.

Изтегляне от Samsung Не завъртете мишената

Стъпка 3: Фърмуер

С Odin можете да инсталирате фърмуер с един и няколко файла (услуга), както и отделни софтуерни компоненти.

Инсталиране на фърмуер с един файл

 1. Изтеглете програмата ODIN и фърмуера. Разопаковайте всичко в отделна папка на устройство В.
 2. SAMSUNG един файл в изследовател.

 3. Разбира се! Ако е инсталиран, деинсталирайте Samsung Kies! Ние вървим по пътя: "Контролен панел" - "Програми и компоненти" - "Изтриване" .

 4. Самс Один премахва Kies

 5. Изпълнявайте Один от името на администратора. Програмата не изисква инсталация, за да се стартира, трябва да кликнете с десния бутон върху файла Odin3.exe в папката, съдържаща приложението. След това в отвореното меню изберете елемента "Пусни като администратор" .
 6. SAMSUNG Один работи като администратор

 7. Зареждаме батерията на устройството с поне 60%, прехвърляме го в режим "Изтегляне" и го свързваме към USB порта, разположен на задния панел на компютъра, т.е. директно към дънната платка. Когато се свърже, Один трябва да определи устройството, както е посочено чрез попълването на синия код "ID: COM" , показвайки номера на порта в едно и също поле, както и "Добавено!" В журналното поле (раздела "Log" ).
 8. Один устройство е свързано

 9. За да добавите изображение на фърмуер с един файл към Odin, натиснете бутона "AP" (във версии One до 3.09 - бутона "PDA" )
 10. Один бутон AP

 11. Посочете пътя на програмата към файла.
 12. Избиране на фърмуер с един файл в ODIN

 13. След като кликнете върху бутона "Отваряне" в прозореца на Explorer, Odin ще започне да съгласува MD5 на размера на предложеното изображение. При завършване на проверката на хеш сумата, името на файла с изображение се показва в полето "AP (PDA)" . Отворете раздела "Опции" .
 14. Добавен е фърмуер Один, раздел "Опции"

 15. Когато използвате фърмуера с един файл в раздела "Опции" , всички отметки, с изключение на "F. Време за нулиране " и " Автоматично рестартиране " .
 16. Раздел Опн опции

 17. След като сте определили необходимите параметри, натиснете бутона "Старт" .
 18. Бутон за стартиране на Один

 19. Процесът на записване на информация в секциите на паметта на устройството започва, придружен от показване на имената на записаните секции на паметта на устройството в горния десен ъгъл на прозореца и попълването на индикатора за напредъка, разположен над полето "ID: COM" . Също така в процеса регистрационното поле е изпълнено с надписи за текущите процедури.
 20. Odin фърмуер напредък раздели секция

 21. Когато процесът завърши, на зеления фон в квадратчето в горния ляв ъгъл на програмата се показва съобщението "PASS" . Това показва успешното завършване на фърмуера. Можете да изключите устройството от USB порта на компютъра и да го стартирате, като натиснете продължително бутона за захранване. Когато инсталирате фърмуер с един файл, потребителските данни, ако не са изрично посочени в предпочитанията на Odin, в повечето случаи не са засегнати.

Софтуерът Odin завърши успешно

Инсталиране на фърмуер с няколко файла (услуга)

Когато Samsung бъде възстановен след сериозни повреди, инсталирането на модифициран софтуер и в някои други случаи ще изисква т.нар. Многофункционален фърмуер. В действителност това е услуга решение, но описаният метод се използва широко от обикновените потребители.

Позволява се да се използва фърмуер с множество файлове, защото е колекция от няколко файла с изображения, а в някои случаи и PIT файл.

 1. По принцип процедурата за записване на дялове с данни, получени от фърмуер с множество файлове, е идентична с процеса, описан в метод 1. Повторете стъпки 1-4 от горния метод.
 2. Отличителна черта на процедурата е начинът да заредите необходимите изображения в програмата. Като цяло, разопакован архив на фърмуера на няколко файла в Explorer изглежда така:
 3. unin многофазови фърмуерни файлове

  Трябва да се отбележи, че името на всеки файл съдържа името на раздела за памет на устройството за писане, за което е предназначен (файла с изображение).

 4. За да добавите всеки софтуер, първо трябва да кликнете върху бутона за изтегляне за отделния компонент и след това да изберете съответния файл.
 5. Офин многофазен фърмуер

  Някои трудности за много потребители са причинени от факта, че след версия 3.0.09 в Odin имената на бутоните, предназначени за избор на определено изображение, са променени. За удобство при определянето кой бутон за изтегляне в програмата съответства на файла с изображения, можете да използвате следната таблица:

  Один таблица с бутони и графични файлове

 6. След като всички файлове се добавят към програмата, отворете раздела "Опции" . Както в случая на фърмуер с един файл, в раздела "Опции" трябва да се премахнат всички отметки, с изключение на "F. Време за нулиране " и " Автоматично рестартиране " .
 7. Раздел за опциите на Odin за фърмуер с множество файлове

 8. След като определихме необходимите параметри, натискаме бутона "Старт" , наблюдаваме напредъка и чакаме появата на надписа "Pass" в горния десен ъгъл на прозореца.

Фърмуер с PIT файл

PIT файла и добавянето му към ODIN са инструментите, използвани за преразпределяне на паметта на устройството в дялове. Този метод за извършване на процеса на възстановяване на устройството може да се използва заедно с флоуер с еднофазен и многофазен файл.

Използването на PIT файл по време на фърмуера е допустимо само в крайни случаи, например ако има сериозни проблеми с функционалността на устройството.

 1. Изпълняваме необходимите стъпки за зареждане на изображенията на фърмуера от горните методи. За да работите с PIT файла, използвайте отделен раздел в ODIN - "Pit" . Когато отидете, получавате предупреждение от разработчиците за опасността от по-нататъшни действия. Ако рискът от процедурата е реализиран и целесъобразен, натиснете бутона "OK" .
 2. Один ПИТ предупреждение

 3. За да укажете пътя към PIT файла, натискаме същия бутон.
 4. Один изтегля пит-файл

 5. След като добавите файла PIT, отворете раздела "Опции" и маркирайте "Автоматично рестартиране" , " Рестартиране " и "F. Време за нулиране » . Останалите елементи трябва да останат неконтролирани. След като изберете опции, можете да преминете към процедурата за запис, като натиснете бутона "Старт" .

Один опции с пит-файл

Инсталиране на отделни софтуерни компоненти

В допълнение към инсталирането на целия фърмуер, Odin дава възможност да се напишат на устройството отделни компоненти на софтуерната платформа - ядрото, модема, възстановяването и т.н.

Например, помислете за инсталирането на персонализирано възстановяване TWRP чрез ODIN.

 1. Заредете необходимото изображение, стартирайте програмата и свържете устройството в режим "Изтегляне" към USB порта.
 2. Натиснете бутона "AP" и в прозореца на Explorer изберете файла от възстановяването.
 3. Один файл за персонализирано възстановяване

 4. Отидете в раздела "Опции" и махнете отметката от "Автоматично рестартиране" .
 5. Один опция за възстановяване на фърмуера - старт.

 6. Натиснете бутона "Старт" . Възстановяването на записите става почти незабавно.
 7. Один възстановяване на фърмуера успешно

 8. След като в горния десен ъгъл на прозореца на Odin се появи "PASS" , изключете устройството от USB порта, изключете го, като натиснете продължително бутона "Power" .
 9. Първото стартиране след горната процедура трябва да се извърши в TWRP Recovery, в противен случай системата ще презапише средата за възстановяване с фабричната среда. Въведете персонализираното възстановяване, като задържите бутоните "Volume +" и "Home" на изключено устройство, след което ги задържите, бутона "Power" .

Трябва да се отбележи, че горепосочените методи за работа с Odin са приложими за повечето устройства на Samsung. Въпреки това, те не могат да претендират за ролята на абсолютно универсални инструкции поради голямото разнообразие от фърмуер, широка гама от устройства и малки разлики в списъка с опции, използвани в конкретни приложения.