По време на работата на персонален компютър е възможно да е необходимо да се форматират дялове на твърдия диск, без да се зарежда операционната система. Например, наличието на критични грешки и други неизправности в операционната система. Единствената възможна опция в този случай е да форматирате твърдия диск през BIOS. Трябва да се разбере, че BIOS тук действа само като помощно средство и връзка в логическа верига от действия. Форматирането на твърдия диск в самия фърмуер все още не е възможно.

Ние форматираме Winchester през BIOS

За да завършите задачата, се нуждаем от DVD или USB устройство с разпространение на Windows, което е налично в сейфа на всеки мъдър компютър. Нека също се опитаме да създадем сами аварийни зареждащи се медии.

Метод 1: Използване на софтуер на трета страна

За да форматирате твърдия диск през BIOS, можете да използвате един от многото дискови мениджъри от различни програмисти. Например, свободно разпространени AOMEI Помощник за разделяне Стандартно издание ,

 1. Изтеглете, инсталирайте и стартирайте програмата. Първо трябва да създадем обувка за носители на Windows PE платформа, лека версия на операционната система. За да направите това, отидете в секцията "Направи стартиращ компактдиск".
 2. Създаване на стартираща медия в AOMEI Partition Assistant

 3. Изберете типа на стартиращата медия. След това кликнете върху "Отиди" .
 4. Избор на медии в помощника за дялове на AOMEI

 5. Очакваме края на процеса. Завършете бутона "Край" .
 6. Завършване на създаването на bootable media в AOMEI Partition Assistant

 7. Рестартирайте компютъра и въведете BIOS чрез натискане на клавиша Delete или Esc след преминаване на първоначалния тест. В зависимост от версията и марката на дънната платка са възможни и други опции: F2 , Ctrl + F2 , F8 и други. Тук смените приоритета на зареждането с този, от който се нуждаем. Потвърждаваме промените в настройките и излизаме от фърмуера.
 8. Стартирайте средата за предварителна инсталация на Windows. Отново отворете помощника за дялове AOMEI и намерете елемента "Форматиране на дял" , определете файловата система и кликнете върху "OK" .

Форматиране на дял в AOMEI Помощник за разделяне

Метод 2: Използвайте командния ред

Припомнете старият стар MS-DOS и добре познатите команди, които много потребители неправомерно игнорират. Но напразно, защото е много проста и удобна. Командният ред осигурява широка функционалност за управление на персонални компютри. Ще разберем как да го приложим в този случай.

 1. Поставете инсталационния диск в устройството или USB флаш устройството в USB порта.
 2. По аналогия с описания по-горе метод отиваме в BIOS и задаваме първия източник за изтегляне за DVD устройство или USB флаш устройство, в зависимост от местоположението на файловете за зареждане на Windows.
 3. Приоритетно зареждане в UEFI BIOS

 4. Запазете промените и излезте от BIOS.
 5. Запазване на настройките и излизане от UEFI BIOS

 6. Компютърът започва да зарежда инсталационните файлове на Windows и на страницата за избор на език за инсталиране на системата, натиснете клавишната комбинация Shift + F10 и стигнете до командния ред.
 7. Отидете на командния ред, когато инсталирате Windows 7

 8. В Windows 8 и 10 можете да отидете последователно: "Recovery" - "Diagnostics" - "Advanced" - "Command Line" .
 9. Влизане в командния ред при инсталиране на Windows 8

 10. В отворения команден ред, в зависимост от целта, въведете:
  • format /FS:FAT32 С: /q - бързо форматиране в FAT32;
  • format /FS:NTFS С: /q - бързо форматиране в NTFS;
  • format /FS:FAT32 С: /u - пълно форматиране в FAT32;
  • format /FS:NTFS С: /u - пълно форматиране в NTFS, където C: е името на дяла на твърдия диск.

  Натиснете Enter .

 11. Форматирайте посредством командния ред

 12. Очакваме процесът да приключи и да получи обем на твърдия диск, форматиран с посочените характеристики.

Метод 3: Използвайте Windows Installer

Във всеки инсталационен файл на Windows има вградена възможност за форматиране на необходимия дял на твърдия диск, преди да инсталирате операционната система. Интерфейсът тук е елементарно разбираем за потребителя. Не трябва да има трудности.

 1. Повторете четирите начални стъпки от метода номер 2.
 2. След стартиране на инсталацията на операционната система, изберете опцията "Пълна инсталация" или "Персонализирана инсталация" в зависимост от версията на Windows.
 3. Определяне на типа инсталация Windows 8

 4. На следващата страница изберете дяла на твърдия диск и кликнете върху "Format" .
 5. Форматиране на дял на твърдия диск при инсталиране на Windows 8

 6. Целта е постигната. Но този метод не е много удобен, ако не планирате да инсталирате нова операционна система на компютър.

Разгледахме няколко начина за форматиране на твърдия диск през BIOS. И ние ще се надяваме, когато разработчиците на "вграден" фърмуер за дънни платки ще създадат вграден инструмент за този процес.