Кешът на браузъра е предназначен за съхраняване на сканирани уеб страници в определена директория на твърдия диск. Това улеснява бързия преход към вече посещаваните ресурси, без да е необходимо да презареждате страниците от интернет. Но общата сума на страниците, заредени в кеша, зависи от размера на пространството, което е определено за него на твърдия диск. Нека да разберем как да увеличим кеша в Операта.

Промяна на кеша в браузъра Opera на платформата Blink

За съжаление, в новите версии на Opera на Blink двигателя няма възможност за промяна на обема на кеша през интерфейса на браузъра. Затова ще тръгнем и на другия път, на който дори не се налага да отваряме уеб браузър.

Кликнете върху етикета Opera на десктопа с десния бутон на мишката. В контекстното меню, което се показва, изберете елемента "Свойства".

Отворете собственостите на браузъра на Opera

В прозореца, който се отваря, в раздела "Етикет" в полето "Object" добавете израз към съществуващия запис: -disk-cache-dir = "x" -disk-cache-size = y, където x е пълният път към папката с кеша , и y - размерът, определен за него в байтове.

Императорски характеристики на бра

По този начин, ако например искаме да поставим директория с кеширани файлове в C директорията с име "CacheOpera" и размер 500 MB, тогава записът ще изглежда така: -disk-cache-dir = "C: CacheOpera" -disk-cache-size = 524288000. Това се дължи на факта, че 500 MB е 524288000 байта.

Въведете размера на размера на кеша в браузъра Opera

След като въведете записа, кликнете върху бутона "OK".

Прилагане на резултатите от промените в кеша в браузъра Opera

В резултат кеша на браузъра на Opera е увеличен.

Увеличете кеша в браузъра Opera на двигателя Presto

В по-старите версии на браузъра Opera на двигателя Presto (до версия 12.18 включително), който продължава да се използва от значителен брой потребители, можете да увеличите кеша чрез интерфейса на уеб браузъра.

След като стартирате браузъра, отворете менюто, като кликнете върху логото на Opera в горния ляв ъгъл на прозореца на браузъра. В списъка, който се показва, отворете категориите "Настройки" и "Общи настройки". Или можете просто да натиснете Ctrl + F12.

Отидете на общите настройки на браузъра Opera

Отворете настройките на браузъра, преминете към раздела "Разширени".

Отидете в раздела "Разширени настройки на браузъра" на Opera

След това отидете в раздела "История".

Отидете в раздела "История на браузъра" на Opera

В реда "Кеш на диска" в падащия списък изберете максималния размер - 400 МБ, което е 8 пъти размера по подразбиране от 50 МБ.

Увеличете кеша в браузъра на Opera

След това кликнете върху бутона "OK".

Приемане на въведените параметри в браузъра Opera

По този начин кешът на диска на браузъра Opera е увеличен.

Както виждате, ако в версиите на Opera на двигателя Presto процесът на увеличаване на кеш паметта може да се осъществи чрез интерфейса на браузъра и тази процедура обикновено е интуитивна, в съвременните версии на този уеб браузър на Blink двигателя трябва да имате специални знания, за да промените размера Директорията, предназначена за съхранение на кешираните файлове.