Потребителите, които използват интернет връзката чрез Wi-Fi, са наясно със ситуацията, когато при свързване чрез кабел скоростта съответства на тарифния план, а когато използвате безжична връзка, тя е много по-ниска. Следователно, въпросът защо рутерът "намалява" скоростта остава важен за много хора. Начините за решаване на този проблем ще бъдат разгледани по-долу.

Начини за ускоряване на интернет чрез Wi-Fi връзка

Въздействието върху скоростта на интернет може да бъде различно. Сам по себе си безжичната връзка не е толкова стабилна, колкото кабела, така че намаляването на скоростта ще бъде така или иначе. Това може да бъде само за изглаждане на тази негативна собственост колкото е възможно повече. И има начини да направите това. Те обикновено могат да се комбинират в две големи групи, свързани директно с параметрите на маршрутизатора и свързани със състоянието на системата на компютъра, от който сте свързани с интернет. Нека да ги разгледаме по-подробно.

Метод 1: Конфигурирайте маршрутизатора

Ако скоростта на интернет връзката чрез Wi-Fi не съответства на тарифния план и е по-ниска, отколкото при свързване с кабел, първо обърнете внимание на маршрутизатора. Качеството на сигнала може да се повлияе от:

 1. Неуспешно местоположение на устройството в стаята, когато сигналът може да не достигне отдалечените ъгли или да бъде блокиран поради наличието на различни смущения.
  Примери за поставяне на маршрутизатора в стаята
 2. Неправилно настройване на настройките за безжична мрежа в настройките на рутера. Тук можете да опитате да промените стандарта на безжичната мрежа, броя и ширината на канала, оптимизирайте параметрите, които намаляват максималната скорост.
  Безжични стандарти

  Повече подробности: Рутерът намалява скоростта: решаваме проблема

 3. Стар фърмуер на маршрутизатора.

В допълнение към горното можете да експериментирате с антената на маршрутизатора, да закупите допълнителни устройства, за да подобрите сигнала, и накрая, да замените самия маршрутизатор, ако той е остарял. Списъкът с възможните действия, посочени по-горе, далеч не е завършен. Подробности за възможни действия с рутера, насочени към подобряване на връзката "по въздуха", са описани в отделна статия.

Повече подробности: Как да подобрите сигнала на Wi-Fi рутера

Метод 2: Промяна на настройките на лаптоп или компютър

Неправилните настройки на устройството, от което осъществявате достъп до интернет чрез Wi-Fi, може също да са причината скоростта на връзката да не отговаря на очакванията на потребителя. Следователно, би било полезно да обърнете внимание на следните параметри на Windows на вашия лаптоп:

 1. План за захранване Когато режимът за пестене на енергия е включен, намалява се захранването на всички вградени компоненти на лаптопа, включително Wi-Fi адаптера, което води до намаляване на скоростта на интернет връзката.
  План за захранване на лаптопа
 2. Силата на безжичния модул. Ако потребителят не желае да променя настройките за захранване на лаптопа, той може да бъде променен отделно от него.
 3. Значението на драйверите за Wi-Fi адаптер. Неактуалните драйвери водят до факта, че възможностите на безжичния адаптер, предоставени от производителя, не могат да бъдат използвани за пълния му потенциал.

В този преглед са дадени само най-общите препоръки. Подробен анализ на всички по-горе, както и други важни методи, може да се намери в специална статия, посветена на тази тема.

Повече подробности: Как да укрепим Wi-Fi сигнала на лаптоп

На устройства, работещи под Android OS, трябва да обърнете внимание на уместността на версията на операционната система и да я актуализирате, ако е необходимо. Определена популярност сред потребителите е програмите на трети страни, чиято употреба може да увеличи скоростта на Wi-Fi връзка на смартфон или таблет. Ефективността им обаче е под въпрос.