След няколко месеца на използване на Photoshop изглежда невероятно, че за начинаещ потребител една толкова проста процедура като отваряне или поставяне на картина може да бъде много трудна задача.

Това е за начинаещи и този урок е предназначен.

Има няколко опции за това как да поставите изображение в работната област на програмата.

Просто отваряне на документа

Тя се изпълнява по следните начини:

1. Кликнете два пъти върху празното работно пространство (няма отворени снимки). Отваря се диалоговият прозорец на Explorer , където можете да намерите желаното изображение на твърдия диск.

Отваряне на документ в Photoshop

2. Отидете в менюто "File - Open" . След това действие ще се отвори същия прозорец на Explorer, за да се търси файла. Точният резултат ще бъде получен чрез натискане на клавишната комбинация CRTL + O на клавиатурата.

Отваряне на документ във Photoshop (2)

3. Щракнете с десния бутон на мишката върху файла и в контекстното меню на explorer намерете елемента "Open with . " Изберете Photoshop от падащия списък.

Отваряне на документ в Photoshop (3)

Плъзнете и пуснете

Най-лесният начин, но с няколко нюанса.

Ако преместите изображението в празно работно пространство, ще получите резултата, както при просто отваряне.

Ако плъзнете файл върху вече отворен документ, отвореното изображение ще бъде добавено към работното пространство като интелигентен обект и ще бъде пригодено към размера на платното, ако платът е по-малък от изображението. В случай, че картината е по-малка от платното, размерите ще останат същите.

Отваряне на плъзгане и пускане

Още един нюанс. Ако разделителната способност (брой пиксели на инч) на отворения и поставения документ е различна, например картината в работната област е 72 dpi и изображението, което отваряме, е 300 dpi, тогава размерите със същата ширина и височина не съвпадат. Картината с 300 dpi ще бъде по-малка.

За да поставите изображение не върху отворен документ, а да го отворите в нов раздел, трябва да го преместите в областта на раздела (вижте екранната снимка).

Отваряне чрез плъзгане (2)

Стаята от клипборда

Много потребители използват скрийншоти в работата си, но не много хора знаят, че натискането на клавиша за печат автоматично поставя екранна снимка в клипборда.

Програмите (не всички) за създаване на екранни снимки могат да направят същото (автоматично или с едно натискане на бутон).

Поставяне на изображение от клипборда

Изображенията на уеб сайтове също могат да се копират.

Photoshop работи успешно с клипборда. Достатъчно е да създадете нов документ, като натиснете CTRL + N и отворите диалогов прозорец с вече заместените размери на изображението.

Поставяне на изображение от клипборда (2)

Кликнете върху "OK" . След като създадете документа, трябва да вмъкнете снимка от буфера, като натиснете CTRL + V.

Поставяне на изображение от клипборда (3)
Поставяне на изображение от клипборда (4)

Можете също така да поставите изображение от клипборда върху вече отворен документ. За целта кликнете върху комбинацията отворени документи на клавишите CTRL + V. Размерите остават оригинални.

Поставяне на изображение от клипборда (5)

Интересно е, че ако копирате файл с изображения от папката на Explorer (чрез контекстното меню или комбинацията CTRL + C ), не се случва нищо.

Изберете най-удобния начин да вмъкнете изображение във Photoshop и да го използвате. Това значително ще ускори работата.