В определени ситуации потребителят може да се нуждае от информация за диагонала на екрана в лаптоп или монитор на персонален компютър. Тъй като далеч не се определя от окото, въпреки наличието на стандарти в мрежата за измерване на размерите, остава да се прибягва до алтернативни решения на този въпрос.

Ние разпознаваме диагонала на екрана на лаптопа

Има няколко начина за определяне на диагонала, което ви позволява бързо да откриете необходимата информация. Първо, ние изброяваме тези, които изискват от потребителя минимален брой сили и отнемат много време.

 • Най-лесният начин да направите това е да намерите стикер на устройството. Обикновено тук е основната информация, включително размера на екрана.
 • Информация за диагонала на екрана на стикер за лаптоп

 • Ако не сте намерили такъв стикер или не са посочени изискваните данни, използвайте интернет. Познавайки модела на лаптопа си, можете да качите името му в търсачката и да намерите сред сайтовете, където ще бъдат посочени характеристиките, включително размера на екрана. Този сайт може да бъде Yandex.Market, ресурсът на официалния производител, всяка друга уеб услуга или само заглавията на резултатите, които поискате.
 • Информация за диагонала на екрана в търсачката

 • Потребители, които не познават лаптопния модел, могат да намерят техническа документация или опаковка на устройството - винаги са посочени данните, които представляват интерес за закупения модел на преносимия компютър.
 • Информация за диагонала в документацията за лаптопа

В ситуация, в която не е възможно да използвате всички тези методи, предлагаме да се запознаете с две други опции, по-сложни, но ефективни.

Метод 1: Програми на трети страни

Има много програми, които предоставят подробна техническа информация за устройството. Най-популярният и информативен е AIDA64 който показва информация и за екрана. Тази програма има 30-дневен пробен период, който е повече от достатъчно, за да намери отговор на поставения въпрос.

 1. Инсталирайте програмата и я стартирайте.
 2. Разширете раздела "Дисплей" и отидете в подраздел "Монитор" .
 3. Подразделен монитор в AIDA64

 4. Вдясно намерете реда "Вид монитор", а номерът, който ще бъде показан срещу заглавието, означава диагонала на екрана в инчове.
 5. Информация за диагонала на екрана в AIDA64

Ако дефиницията на софтуера не е вашия случай, преминете към следващата.

Метод 2: Ръчно измерване

Един прост метод, който изисква от вас всеки измервателен инструмент - владетел, лента, лента сантиметър.

 1. Прикрепете началото на владетеля към всеки долен ъгъл на екрана. Протегнете го в горния ъгъл (отляво надясно или отдясно наляво) и разгледайте броя в сантиметри.
 2. Ръчно измерване на диагонала на екрана на лаптопа

 3. Разделете резултата с 2,54 (1 инч = 2,54 см). Например, според резултатите от измерването, получихме 56 см, изпълняваме разделянето: 56 ÷ 2.54 = 22.04. Закръглете до цяло число и получете резултат от 22 ", точно същото показва AIDA64 от Метод 1.

Научихте няколко лесни начина за определяне на диагонала на лаптопа или екрана на компютъра. Както можете да видите, това е лесно да се направи, дори при липса на технически данни и интернет. Това знание може да бъде полезно както за определяне на диагонала на вашето устройство, така и при избора на използвано устройство, където не трябва да разчитате на предоставената от продавача информация, но внимателно проверявайте всичко сами.

Вижте също: Проверете използвания лаптоп при покупка