Ако искате да създадете свой собствен анимационен филм със собствени герои и интересна история, трябва да научите как да работите с програми за 3D моделиране, рисуване и анимация. Такива програми позволяват заснемане на карикатура по кадър, а също и набор от инструменти, които значително улесняват работата по анимацията. Ще се опитаме да овладеем една от най-популярните програми - Toon Boom Harmony.

Toon Boom Harmony е лидер сред програмите за работа с анимация. С него можете да създадете ярък 2D или 3D карикатура на вашия компютър. На официалния сайт е налице пробна версия на програмата, която ще използваме.

Изтеглете Toon Boom Harmony от официалния сайт

Как да инсталирате Toon Boom хармония

1. Отидете на връзката по-горе към официалния уебсайт на програмиста. Тук ще ви бъде предложено да изтеглите 3 версии на програмата: Essentials - за домашно обучение, Advanced - за частни студиа и Premium - за големи компании. Изтеглете Essentials.

Сайт на Тоон Бум Хармония

2. За да изтеглите програмата, трябва да регистрирате и потвърдите регистрацията.

Регистрация за хармония на Toon Boom

3. След регистрацията, трябва да изберете операционната система на компютъра и да започнете изтеглянето.

Изтегли Toon Boom Хармония

4. Изпълнете изтегления файл и започнете инсталирането на Toon Boom Harmony.

Менюто за инсталиране на Toon Boom Harmony

5. Сега трябва да изчакаме, докато подготовката за инсталацията приключи, след което приемем лицензионното споразумение и изберем пътя за инсталиране. Изчакайте, докато програмата бъде инсталирана на компютъра ви.

Инсталиране на Хармония на тон бум

Готово! Можем да започнем да създаваме анимационен филм.

Как да използвате Toon Boom Harmony

Помислете за процеса на създаване на анимация по рамка. Стартираме програмата и първото нещо, което правим, е да създадем сцена, в която ще се състои действието.

Създаване на сцена на "Тонън бум" Хармония

След като създадем сцената, автоматично имаме един слой. Да го наречем фон и да създадем фон. Използвайки инструмента Rectangle, изчертайте правоъгълник, който леко се простира отвъд ръбовете на сцената и използвайте Paint за попълване на бяло.

Моля, обърнете внимание!
Ако не можете да намерите цветовата палитра, намерете сектор "Цвят" вдясно и разгънете раздела "Палитри".

Създаване на фонова хармония на хардуера

Искаме да създадем скок анимация за топката. За това имаме нужда от 24 кадъра. В секцията "Timeline" виждаме, че имаме една рамка с фон. Необходимо е да разтегнете тази рамка за всичките 24 кадъра.

Създаване на рамки

Сега създайте друг слой и го наречете Sketch. На нея отбелязваме траекторията на скока на топката и приблизителната позиция на топката за всеки кадър. Желателно е да се правят всички марки в различни цветове, тъй като с такава скица е много по-лесно да се правят карикатури. Подобно на фона, разтегнете скицата за 24 кадъра.

Скейт Тоун Бум Хармония

Създайте нов Ground layer и изчертайте земята с четка или молив. Отново начертайте слоя за 24 кадъра.

Земя на тона бум хармония

Накрая започваме да рисуваме топката. Създайте слой Ball и изберете първия кадър, в който изваждаме топката. След това отидете до втория кадър и на същия слой нарисувайте друга топка. По този начин ние изчертаваме позицията на топката за всеки кадър.

Интересно!
При боядисване с четка, програмата гарантира, че зад контура няма изпъкнали издатини.

Торон Бум Хармония

Сега можете да изтриете скица слой и допълнителни рамки, ако има такива. Можете да пуснете нашата анимация.

Анимация Toon Boom Хармония

Това завършва урока. Ние ви показахме най-простите възможности на Toon Boom Harmony. Проучете програмата по-нататък и сме уверени, че с течение на времето работата ви ще стане много по-интересна и ще можете да създадете свой собствен анимационен филм.

Изтеглете Toon Boom Harmony от официалния сайт

Вижте също: Други програми за създаване на карикатури