Бележките в Microsoft Word са нещо като коментари или бележки, които могат да бъдат поставени в текстов документ, както на която и да е от страниците му (конвенционални бележки под линия), а в самия край (крайни бележки). Защо това е необходимо? На първо място, да работите заедно и / или да проверявате задачи или когато пишете книга, когато авторът или редакторът трябва да обясни конкретна дума, термин, фраза.

Представете си някой, който е отхвърлил текстов документ MS Word, който трябва да видите, да проверите и, ако е необходимо, да промените нещо. Но какво, ако искате този "нещо" да бъде променено от автора на документа или някой друг човек? Как да бъдем в случаи, когато просто трябва да оставиш някаква бележка или обяснение, например, в научна работа или книга, без да бъркате съдържанието на целия документ? Ето защо се нуждаем от бележки под линия и в тази статия ще говорим как да вмъкнете бележки под линия в Word 2010 - 2016, както и в по-ранни версии на продукта.

Забележка: Инструкциите в тази статия ще бъдат показани в примера на Microsoft Word 2016, но са приложими за предишни версии на програмата. Някои елементи могат да се различават визуално, може да имат малко различно име, но смисълът и съдържанието на всяка стъпка са почти еднакви.

Добавяне на редовни и крайни бележки

Използвайки бележки под линия в Word, не само можете да предоставите обяснения и да оставяте коментари, но и да добавяте връзки към текста в печатен документ (често бележките под линия се използват за справки).

Забележка: Ако искате да добавите списък с препратки към текстов документ, използвайте командите, за да създадете източници и препратки. Можете да ги намерите в раздела " Връзки" в лентата с инструменти "Връзки и литература" .

Редовните и крайните бележки в MS Word се номерират автоматично. За целия документ можете да използвате обща схема за номериране или да създадете различни схеми за всяка отделна секция.

Командите, необходими за добавяне и редактиране на бележки под линия и бележки, се намират в раздела "Връзки" , в групата "Бележки" .

бележки под линия в Word


Забележка: Номерирането на бележките под линия в Word се променя автоматично при добавяне, изтриване или преместване. Ако видите, че бележките под линия в документа са номерирани неправилно, най-вероятно документът съдържа корекции. Тези корекции трябва да бъдат приети, след което обичайните и крайните бележки отново ще бъдат правилно номерирани.

1. Кликнете с левия бутон на мишката в точката, в която искате да добавите бележка под линия.

Добавете бележки под линия към Word

2. Отидете в раздела "Връзки" , в групата "Бележки" и добавете конвенционална или крайна бележка под линия, като кликнете върху съответния елемент. Знакът за бележка под линия ще се намира на необходимото място. Самото бележка под линия ще бъде в долната част на страницата, ако е нормално. В края на документа ще се намира бележка под линия.

Бележка под линия в Word

За по-голямо удобство използвайте клавишните комбинации : "Ctrl + Alt + F" - добавете нормална бележка под линия, "Ctrl + Alt + D" - добавете край.

3. Въведете желания текст за бележка под линия.

бележка под линия в Word

4. Щракнете двукратно върху иконата за бележка под линия (нормална или крайна), за да се върнете към знака в текста.

бележка под линия в текстовото слово

5. Ако искате да промените местоположението на бележката под линия или нейния формат, отворете диалоговия прозорец " Бележки под линия " в контролния панел на MS Word и изпълнете необходимите действия:

 • За да превърнете обичайните бележки под линия в бележки, както и обратното, в групата "Позиция" изберете желания тип: "Бележки под линия" или " Забележки" и след това кликнете върху бутона "Замяна" . Кликнете върху "OK", за да потвърдите.
 • Промяна на настройките за бележки под линия в Word

 • За да промените формата за номериране, изберете желаното форматиране: "Format Number" - "Apply" .
 • За да промените стандартното номериране и да зададете собствената си бележка под линия, кликнете върху "Символ" и изберете това, от което се нуждаете. Съществуващите знаци на бележките под линия ще останат непроменени и новият знак ще се прилага изключително за нови бележки под линия.

Модифицираният формат на бележка под линия в Word

Как да променя началната стойност на бележките под линия?

Обикновените бележки под линия се номерират автоматично, като се започва с цифрата "1" , крайните бележки - започвайки с буквата "i" , следвана от "ii" , след това "iii" и т.н. Освен това, ако искате да направите бележка под линия в текста в долната част на страницата (нормално) или в края на документа (край), можете да зададете и всяка друга начална стойност, т.е. да зададете друга цифра или буква.

Endnote в Word

1. Повикайте диалоговия прозорец в раздела "Връзки" , в групата "Бележки" .

2. Изберете желаната начална стойност в полето "Започнете с" .

3. Нанесете промените.

да промените началната стойност на бележка под линия в Word

Как да създам известие за продължаване на бележка под линия?

Понякога се оказва, че бележката под линия не се побира на страницата, в който случай можете и трябва да добавите известие за продължаването й, така че човекът, който ще чете документа, да е наясно с факта, че долният ред не е завършен.

Преглед - Чернова в Word

1. В раздела "Преглед" активирайте режима "Чернова" .

Чернова в Word

2. Отидете в раздела "Връзки" и в групата "Бележки" изберете "Показване на бележки под линия" и след това посочете вида бележки под линия (нормални или крайни), които искате да покажете.

показва бележки под линия в Word

3. В списъка с пояснения, който се появява, кликнете върху "Уведомление за продължаване на бележката под линия" ( "Уведомление за продължаване на крайната бележка" ).

Уведомление за продължителни бележки под линия в Word

4. В полето за бележки под линия въведете текста, който искате да ви уведомява за продължението.

Как да редактирам или изтрия разделител на бележка под линия?

Текстът на документа е отделен от бележките под линия, както конвенционални, така и терминални, с хоризонтална линия (разграничител на бележките под линия). В случай, когато бележките под линия преминат на друга страница, линията става по-дълга (продължение на сепаратора за бележки под линия). В Microsoft Word можете да персонализирате тези разделители, като им добавите чертежи или текст.

1. Включете режима на чернова.

Променете сепаратора за бележки под линия (draft) в Word

2. Върнете се в раздела "Връзки" и кликнете върху "Показване на бележки под линия" .

3. Изберете типа на сепаратора, който искате да промените.

Променете сепаратора (покажете бележките под линия) в Word

 • Ако искате да смените разделителя между бележките под линия и текста, изберете "Ограничител на бележките под линия" или "Ограничител на края" в зависимост от това, от което се нуждаете.
 • За да промените разделителя за бележки под линия, които са минали от предишната страница, изберете един от елементите "Сепаратор за продължаване на разделянето на бележки" или "Завършване на секретара за продължаване на бележките".
 • 4. Изберете желания сепаратор и направете необходимите промени.
  Променете сепаратора (изберете сепаратор) в Word

  • За да изтриете разделител, просто натиснете DELETE .
  • За да промените сепаратора, изберете съответния ред от колекцията картинки или просто въведете желания текст.
  • За да възстановите разделителя по подразбиране, кликнете върху Ресет .

  Как да изтрия бележка под линия?

  Ако вече не се нуждаете от бележка под линия и искате да я изтриете, не забравяйте, че не е необходимо да изтривате текста на бележката под линия, а символа. След знак на бележката под линия и с нея се изтрива бележката под линия с цялото съдържание, автоматичното номериране ще се промени, премествайки се до липсващия елемент, т.е. ще стане правилно.

  Това е всичко, сега знаете как да вмъкнете бележка под линия в Word 2003, 2007, 2012 или 2016, както и във всяка друга версия. Надяваме се, че тази статия е полезна за вас и ще ви помогне значително да опростите взаимодействието с документите в продукта от Microsoft, независимо дали това е работа, обучение или творчество.