Device Manager (Диспечер на устройствата) е стандартен инструмент на Windows, който показва всички устройства, свързани с компютър, и им позволява да бъдат управлявани. Тук потребителят може да види не само имената на хардуерните компоненти на компютъра си, но и да открие състоянието на връзката, наличието на драйвери и други параметри. Можете да влезете в това приложение с няколко опции, а след това ще разкажем за тях.

Стартиране на диспечера на устройства в Windows 10

Има няколко начина да отворите този инструмент. Вие сте поканени да изберете най-подходящия за себе си, за да го използвате само в бъдеще или да стартирате Мениджъра гъвкаво, като се започне от настоящата ситуация.

Метод 1: Старт меню

Разработеното стартово меню "десетки" позволява на всеки потребител да отвори необходимия инструмент по различни начини, в зависимост от удобството.

Алтернативно начално меню

В алтернативното меню бяха направени най-важните системни програми, до които потребителят има достъп. В нашия случай е достатъчно да щракнете с десния бутон върху бутона "Старт" и да изберете елемента "Диспечер на устройствата" .

Стартиране на диспечера на устройства чрез алтернативно старт меню в Windows 10

Класическо меню "Старт"

Тези, които са свикнали с обичайното меню " Старт " , трябва да се обадите с левия бутон на мишката и да започнете да въвеждате "мениджър на устройства" без кавички. След като намерите съвпадение, кликнете върху него. Тази опция не е много удобна - все пак алтернативата Start ви позволява да отворите необходимия компонент по-бързо и без да използвате клавиатурата.

Стартиране на диспечера на устройства чрез обичайното меню "Старт" в Windows 10

Метод 2: Стартирайте прозореца

Друг прост метод е да извикате приложението през прозореца “Run” . Може обаче да не е подходящ за всеки потребител, тъй като оригиналното име на диспечера на устройствата (това, под което се съхранява в Windows) може да не бъде запомнено.

Така че, кликнете върху комбинацията клавиши Win + R. В полето пишем devmgmt.msc и devmgmt.msc Enter .

Стартиране на Device Manager от прозореца Run в Windows 10

Тя е под това име - devmgmt.msc - Диспечерът се съхранява в системната папка на Windows. След като го запомните, можете да използвате следния метод.

Метод 3: Папка за ОС

На дяла на твърдия диск, където е инсталирана операционната система, има няколко папки, които осигуряват работа с Windows. Като правило, това е раздел C: където можете да намерите файлове, които са отговорни за изпълнението на различни стандартни инструменти, като командния ред, инструменти за диагностика и поддръжка на операционната система. Оттук потребителят може лесно да извика диспечера на устройствата.

Отворете Explorer и отидете на C:WindowsSystem32 . Сред файловете, намерете "devmgmt.msc" и го стартирайте с мишката. Ако не сте активирали показването на файлови разширения в системата, инструментът просто ще се нарича “devmgmt” .

Стартиране на диспечера на устройства от системната папка на Windows 10. t

Метод 4: "Контролен панел" / "Настройки"

В Win10 "Контролният панел" вече не е важен и основният инструмент за достъп до различни видове настройки и помощни програми. Разработчиците донесоха „Параметри“ на преден план, но досега същият Мениджър на устройства е достъпен за отваряне там и там.

"Контролен панел"

 1. Отворете "Контролен панел" - най-лесният начин да направите това чрез "Старт" .
 2. Стартиране на контролния панел в Windows 10

 3. Превключете режима на преглед на "Големи / малки икони" и намерете "Диспечер на устройствата" .
 4. Стартиране на диспечера на устройства от контролния панел на Windows 10

"Опции"

 1. Стартирайте "Опции" , например, чрез алтернатива "Старт" .
 2. Меню Опции в алтернативен старт в Windows 10

 3. В полето за търсене започваме да въвеждаме „диспечера на устройствата“ без кавички и кликнете върху съответстващия резултат.
 4. Стартиране на диспечера на устройства чрез Настройки в Windows 10

Разгледахме 4 популярни опции за достъп до диспечера на устройствата. Трябва да се отбележи, че пълният списък не свършва дотук. Можете да го отворите със следните действия:

 • Чрез етикета "Свойства" "Този компютър" ;
 • Стартиране на Device Manager от "Свойства на компютъра" в Windows 10

 • Като стартирате помощната програма "Управление на компютъра" , въведете името й в "Старт" ;
 • Стартиране на Device Manager от прозореца Управление на компютъра в Windows 10

 • Чрез командния ред или PowerShell просто напишете командата devmgmt.msc и натиснете Enter .
 • Стартиране на диспечера на устройства от командния ред в Windows 10

Останалите методи са по-малко уместни и ще бъдат полезни само в отделни случаи.