За съжаление, във всички случаи на поръчки на услугата AliExpress е възможно да се насладите на желаната покупка. Проблемите могат да бъдат много различни - стоките не са достигнали, не са проследени, идват в необичаен вид и т.н. В тази ситуация не трябва да намалявате носа си и да се оплаквате от лошата съдба. Единственият изход в този случай е да се открие спор.

Спор по AliExpress

Спор е процесът на подаване на искане до продавача на услуга или продукт. AliExpress се грижи за имиджа си, защото не позволява на измамниците или нестандартните търговци на услугата. Всеки потребител може да подаде жалба до администрацията, след като се вземе под внимание, че ще бъде направена присъда. В повечето случаи, ако искането е адекватно, решението се взема в полза на купувача.

Исканията се правят на следните основания:

 • стоките се доставят на грешен адрес;
 • стоките не се проследяват по никакъв начин и не идват дълго време;
 • продуктът е дефектен или има очевидни дефекти;
 • стоките не се намират в парцела;
 • продуктът е с лошо качество (не е причина за дефекти), въпреки че това не е посочено на сайта;
 • продуктът се доставя, но не отговаря на описанието на обекта (а именно - описанието в заявлението при покупка);
 • техническите характеристики на стоките не съответстват на данните на обекта.

Защита на клиентите

В рамките на около два месеца след поставянето на поръчката е в сила "Защитата на купувачите" . По отношение на някои стоки (най-често скъпи или големи - например мебели), този период може да бъде по-дълъг. През този период купувачът има право да използва гаранциите, които предоставя услугата AliExpress. Това е в техния брой и включва възможността за откриване на спор в конфликтна ситуация, ако без това споразумение с продавача се провали.

Също така са включени допълнителните задължения на продавача. Например, в случай че стоките, получени от купувача, се различават от декларираните стоки, правилото, че продавачът е длъжен да плати двойна компенсация, се прилага за групата обособени позиции. Тази група от неща включва например бижута и скъпа електроника. Също така услугата няма да прехвърля стоката на продавача до изтичането на този срок, докато купувачът не потвърди получаването на пратката и факта, че тя е наред.

В резултат на това не забавяйте започването на спора. Най-добре е да го стартирате преди края на периода на защита на купувачите, така че по-късно да има по-малко проблеми. Можете също така да поискате удължаване на срока на защита на купувача, ако е направено устно споразумение с доставчика, че стоките са забавени.

Как да отваряте спор

За да започнете спор, трябва да отидете в "Моите поръчки" . Можете да направите това, ако посочите потребителския си профил в ъгъла на сайта. В изскачащото меню ще има съответстващ елемент.

Моите поръчки на AliExpress

Тук трябва да кликнете върху бутона "Отворен спор" близо до съответната партида.

Откриване на спор за AliExpress

Попълване на молба за спор

Освен това е необходимо да се попълни въпросникът, който услугата ще предложи. Това ще ви позволи да подадете иск в стандартизиран вид.

Стъпка 1: Получихте ли продукта?

Първият въпрос е "Получихте поръчаните стоки" .

Първата точка на въпросника за AliExpress

Тук е необходимо да се отбележи, че стоките са получени. Опциите за отговор са само две - "Да" или "Не" . В зависимост от избрания елемент се създават допълнителни въпроси.

Стъпка 2: Изберете вида на искането

Вторият въпрос е същността на твърдението. От потребителя ще трябва да отбележите какво не е наред с продукта. За тази цел се предлагат няколко от най-популярните варианти на проблемите, сред които трябва да се отбележи, че този, с който купувачът се занимава в този случай.

Ако преди това е избран отговор "Да" , опциите са както следва:

 • "Различни по цвят, размер, дизайн или материал" - Продуктът не съответства на обявения на обекта (друг материал, цвят, размер, функционалност и т.н.). Същата жалба се подава и в случай, че поръчката е в непълна конфигурация. Често се избира, дори ако пакетът не е посочен, но трябва да бъде зададен по подразбиране. Например, продавачът на електроника е длъжен да прикрепи зарядното устройство, в противен случай той трябва да бъде посочен в описанието на поръчката.
 • "Не работи правилно" - Например, електрониката работи периодично, дисплеят е слаб, бързо се зарежда и т.н. Обикновено се прилага за електрониката.
 • "Ниско качество" - най-често се наричат ​​визуални дефекти и очевидни дефекти. Прилага се за всяка категория продукти, но в повечето случаи за дрехи.
 • "Фалшив продукт" - Стоките са фалшиви. Действителни за евтини аналози на електрониката. Въпреки че много клиенти съзнателно отиват за такава покупка, това не отрича факта, че производителят няма право да направи своя продукт подобен на добре познати световни марки и аналози. Обикновено, когато избирате този елемент в дизайна на спора, той веднага влиза в режим "остър" с участието на специалист AliExpress. Ако купувачът докаже своя случай, услугата в много случаи прекратява сътрудничеството с такъв продавач.
 • "По-малко от поръчаното количество" - Недостатъчно количество стоки - по-долу посочено на сайта или по-малко от количеството, посочено в заявлението от купувача.
 • "Празна опаковка, нищо не е вътре" - Пакетът е празен, стоките липсват. Имаше и опции за получаване на празен пакет в кутията за пратки.
 • "Продуктът е повреден / счупен" - Има очевидни дефекти и неизправност, пълни или частични. Обикновено се отнася до такива случаи, когато стоките първоначално са били в добро състояние, но са получили щети по време на опаковане или транспортиране.
 • "Използваният метод на доставка се различава от обявения" - Стоките са изпратени от грешната услуга, която е избрана от купувача при подаване на поръчка. Действителен за случаите, когато клиентът е платил за услугите на скъпа логистична компания, а подателят вместо това е използвал евтината. В такива случаи, качеството и скоростта на доставка може да пострадат.

Опция с пакета, идващ на AliExpress

Ако преди това е избран отговор "Не" , опциите са както следва:

 • "Защитата на поръчката вече изтича, но предпоставката все още е на път" - Стоките не се доставят дълго време.
 • "Транспортното дружество върна поръчката" - Стоките бяха върнати на продавача от службата за доставка. Обикновено това се случва в случай на митнически проблеми и неправилно попълване на документи от изпращача.
 • "Няма информация за проследяване" - Подателят или услугата за доставка не предоставят данни за проследяване на стоките или дълго време няма номер на запис.
 • "Митата са твърде високи, не искам да плащам" - Имаше проблеми с преминаването на митниците и стоките се забавиха, докато не се въведе допълнително мито. Обикновено тя трябва да бъде платена от клиента.
 • "Продавачът изпрати поръчката на грешен адрес" - Този проблем може да бъде открит както на етапа на проследяване, така и при пристигането на стоките.

Опция с непрочетена папка на AliExpress

Стъпка 3: Избиране на компенсация

Третият въпрос е "Вашите искове за обезщетение" . Има два варианта на отговора: "Пълно възстановяване " или "Частично възстановяване на средства" . Във втория вариант ще бъдете задължени да посочите желаното количество. За предпочитане е частично възстановяване при ситуация, при която купувачът все още запазва стоките и иска само частично обезщетение за неудобството.

Опция за плащане на AliExpress

Както бе посочено по-горе, по отношение на определени категории стоки може да се постигне двойно компенсиране. Това се отнася за бижута, скъпи мебели или електроника.

Стъпка 4: Обратно изпращане

В случай, че потребителят вече е отговорил на "Да" на въпроса дали парцелът е получен, услугата ще предложи да отговори на въпроса "Искате ли да изпратите стоките обратно?" .

Елементът за изпращане на стоките до продавача на AliExpress

Трябва да знаете, че в този случай подателят вече е купувачът и той трябва сам да плати всичко. Често това струва много пари. Някои доставчици могат да откажат пълно обезщетение, без да изпратят стоките обратно, така че най-добре е да се прибегне до това в случай, че поръчката е наистина скъпа и ще се изплати.

Стъпка 5: Подробно описание на проблема и доказателството

Последната част е "Моля, опишете молбата си подробно". Тук е необходимо в отделно поле да се опише претенцията към стоките, която не се организира и защо. Необходимо е да пишете на английски език. Дори ако купувачът говори на езика на страната, в която се намира компанията, тази кореспонденция ще бъде прочетена от специалиста AliExpress, ако спорът достигне стадия на обостряне. Затова е най-добре да започнете разговор наведнъж на общоприет международен език.

Открит елемент на AliExpress

Също така тук трябва да добавите доказателства за вашата правота (например снимка на дефектен продукт или видеозапис, показващ разбивка на оборудването и неправилна работа). Колкото повече доказателства, толкова по-добре. Добавянето се извършва с помощта на бутона "Добавяне на приложения" .

Спорният процес

Тази мярка принуждава продавача да води диалог. Сега всеки ответник ще получи определен срок за отговора. В случай, че някоя от страните не се срещне в определеното време, тя ще се счита за неправилна и спорът ще бъде изпълнен по посока на втората страна. В процеса на спора купувачът трябва да представи исканията си и да ги обоснове, продавачът трябва да оправдае своята позиция и да предложи компромиси. В някои случаи доставчикът незабавно безусловно се съгласява с условията на клиента.

Статутът на спора за AliExpress

По време на процеса можете да промените искането си, ако има такава нужда. За да направите това, кликнете върху бутона "Редактиране" . Това ще добави нови доказателства, факти и т.н. Например, това е полезно, ако по време на спора потребителят намери допълнителни дефекти или дефекти.

Редактиране на спор за AliExpress

Ако комуникацията не дава резултати, след изтичане на срока на валидност потребителят може да я прехвърли в категорията "Искове" . За да направите това, кликнете върху бутона "Увеличаване на спора" . Също така, спорът преминава автоматично към етапа на обостряне, в случай че не е възможно да се постигне споразумение в рамките на 15 дни. В този случай представителят на услугата AliExpress, който действа като арбитър, също влиза в демонтажа. Той задълбочено проучва кореспонденцията, доказателствата, предоставени от купувача, аргументите на продавача и прави безусловна присъда. В процеса на работа представителят може да поиска допълнителни въпроси и на двете страни.

Увеличаването на спора за AliExpress

Важно е да знаете, че спорът може да бъде отворен само веднъж. Често някои продавачи могат да предлагат отстъпки или други бонуси в случай на отмяна на вземането. В този случай трябва да се замислите два пъти за извършване на концесии.

Говорете с продавача

И накрая, си струва да кажете, че можете да направите без главоболие. Службата винаги препоръчва първо да се опитате да се договорите с продавача мирно. За да направите това, има кореспонденция с продавача, където можете да правите искове и да зададете въпроси. Доверените доставчици винаги се опитват да решават проблеми вече на този етап, така че винаги има възможност, че преди спора въпросът не може да се появи.