Активните потребители на фамилията Windows OS често срещат файлове във формат DMP, защото днес искаме да ви запознаем с приложения, които могат да отварят такива файлове.

Опции за отваряне на DMP

Разширението на DMP е запазено за файлове с памет на паметта: моментни снимки на състоянието на RAM в дадена точка от работата на системата или отделно приложение, което разработчиците се нуждаят от последващо отстраняване на грешки. Този формат се използва от стотици видове софтуер и е невъзможно да ги разгледаме в обхвата на тази статия. Най-често срещаният тип документ на DMP е т.нар. Малка памет с памет, в която са записани данните за катастрофата на системата, което доведе до син екран на смъртта затова ще се съсредоточим върху него.

Метод 1: BlueScreenView

Малка безплатна програма от програмист-ентусиаст, чиято основна функция е да осигури възможност за преглед на DMP-файлове. Не е необходимо да се инсталира на компютър - просто разопаковайте архива на всяко подходящо място.

Изтеглете BlueScreenView от официалния сайт.

 1. За да отворите отделен файл, кликнете върху бутона с иконата на програмата в лентата с инструменти.
 2. Продължете да отворите DMP файла в BlueScreenView

 3. В прозореца " Разширени опции " поставете отметка в квадратчето "Зареждане на един и същ файл" и кликнете върху "Преглед" .
 4. Изберете да отворите отделен DMP файл в BlueScreenView

 5. Използвайки "Explorer", отидете до папката с файла DMP, изберете го и кликнете върху "Open".
  Изберете DMP файл, който да се отвори в BlueScreenView
  Когато се върнете в прозореца Разширени опции, щракнете върху OK .
 6. Започнете да отваряте DMP файл в BlueScreenView

 7. Преглед на съдържанието на DMP може да се види в долната част на главния прозорец BlueScreenView.
  Преглед на съдържанието на отворен DMP файл в BlueScreenView
  За повече информация кликнете два пъти върху файла, зареден в програмата.

Подробно съдържание на отворения файл DMP в BlueScreenView

Помощната програма BlueScreenView е предназначена за напреднали потребители, защото интерфейсът може да изглежда сложен за начинаещи. В допълнение, тя е достъпна само на английски език.

Метод 2: Инструменти за отстраняване на грешки на Microsoft за Windows

SDK на Windows включва инструмент за отстраняване на грешки, наречен инструменти за отстраняване на грешки за Windows. Едно приложение, предназначено за разработчици, също може да отваря DMP файлове.

Изтеглете SDK на Windows от официалния сайт.

 1. За да спестите място, можете да изберете само инструменти за отстраняване на грешки за Windows, като маркирате съответния елемент в процеса на зареждане на компоненти.
 2. Избирайки да инсталирате само инструментите за отстраняване на грешки за Windows в комплекта за разработка на софтуер на Windows

 3. Можете да стартирате програмата чрез "Старт" . За да направите това, отворете "Всички програми" , изберете "Комплекти за Windows" и след това - "Инструменти за отстраняване на грешки за Windows" .

  За да стартирате програмата, използвайте етикета "WinDbg" .
  Отворете инсталираните инструменти за отстраняване на грешки в Windows, за да отворите DMP

  Внимание! За да отворите DMP файлове, използвайте само x64 или x86 версии на дебъгера!

 4. За да отворите DMP, използвайте елементите "File" - "Open Crash Dump" .
  Изберете да отворите DMP в инструментите за отстраняване на грешки за Windows
  След това чрез "Explorer" отворете местоположението на желания файл. След като направите това, изберете документа и го отворете, като кликнете върху "Отваряне" .
 5. Изберете DMP файл в Explorer, за да го отворите в Debugging Tools for Windows

 6. Изтеглянето и четенето на съдържанието на DMP файла може да отнеме известно време поради функциите на комунални услуги, така че бъдете търпеливи. В края на процеса документът ще бъде отворен за преглед в отделен прозорец.

Съдържанието на файла .mmp е отворен в инструментите за отстраняване на грешки за Windows

Инструментът за отстраняване на грешки за Windows е още по-сложен от BlueScreenView, а също така не разполага с руска локализация, но предоставя по-подробна и точна информация.

заключение

Както можете да видите, основната трудност при отварянето на DMP файлове се състои от самите програми, предназначени повече за специалисти, отколкото за обикновените потребители.