Понякога се случва, че трябва да преинсталирате браузъра. Това може да се дължи на проблеми в работата му или на невъзможността за актуализиране по стандартни методи. В този случай много важен въпрос е безопасността на потребителските данни. Нека да разберем как да преинсталираме Opera без загуба на данни.

Стандартна повторна инсталация

Браузърът Opera е добър, защото данните за потребителя се съхраняват не в папката на програмата, а в отделна директория на потребителския компютърски профил. По този начин, дори когато браузърът бъде изтрит, потребителските данни не изчезват и след като преинсталирате програмата, цялата информация се показва в браузъра, както преди. Но при нормални условия, за да преинсталирате браузъра, дори не е нужно да изтривате старата версия на програмата, но можете просто да инсталирате нова.

Отиваме на официалния сайт на браузъра opera.com. На основната страница се предлага да инсталираме този уеб браузър. Кликнете върху бутона Изтегли сега.

Изтеглете Opera от официалния сайт

След това инсталационният файл се изтегля на компютъра. След като изтеглянето приключи, затворете браузъра и го стартирайте от директорията, в която е бил записан.

След стартиране на инсталационния файл се отваря прозорец, в който трябва да кликнете върху бутона "Приемане и актуализиране".

Стартирайте преинсталирането на Opera

Продължава процесът на преинсталация, който не отнема много време.

Процесът на инсталиране на Opera

След преинсталацията браузърът ще се стартира автоматично. Както можете да видите, всички потребителски настройки ще бъдат запазени.

Стартирайте браузъра Opera

Преинсталиране на браузъра с изтриване на данни

Но понякога проблеми с работата на браузъра правят необходимо не само преди преинсталирането да се изтрие самата програма, но и всички потребителски данни, свързани с нея. Това означава, че извършете пълно деинсталиране на програмата. Разбира се, малко хора обичат да губят маркери, пароли, история, експресен панел и други данни, които, съвсем възможно, потребителят е събрал много време.

Следователно, разумно е да копирате най-важните данни в медиите и след това, след като преинсталирате браузъра, да ги върнете на мястото си. По този начин можете също така да запазите настройките на Opera, когато преинсталирате системата Windows като цяло. Всички основни данни на Opera се съхраняват в профила. Адресът на потребителския профил може да се различава в зависимост от версията на операционната система и потребителските настройки. За да намерите адреса на профила, преминете през менюто на браузъра в секцията "За програмата".

Отидете в секцията За информация в Opera

На отворената страница можете да намерите пълния път към профила на Opera.

За програмата в Операта

Използвайки файловия мениджър, отидете в профила. Сега трябва да решим кои файлове да спасим. Разбира се, всеки потребител решава за себе си. Следователно, ние само ще назовем имената и функциите на основните файлове.

  • Маркери - отметки се съхраняват тук;
  • "Бисквитки" - магазинът за бисквитки;
  • Любими - този файл е отговорен за съдържанието на експресната панела;
  • История - файлът съдържа историята на посещенията на уеб страници;
  • Данни за вход - тук в SQL таблицата има данни за влизания и пароли за тези сайтове, данни, на които потребителят е позволил да запомни браузъра.

Важни профилни файлове за Opera

Остава просто да изберете файловете, чиито данни потребителят желае да запише, да ги копирате на USB флаш устройство или на друга директория на твърдия диск, пълен деинсталиране на браузъра Opera , и го инсталирайте отново, по същия начин, както е описано по-горе. След това можете да върнете запазените файлове в директорията, където са били разположени преди това.

Както можете да видите, стандартната повторно инсталиране на Opera е доста проста и по време на нея всички настройки на браузъра на потребителя се запазват. Но ако дори искате да премахнете браузъра с профила, преди да преинсталирате или да преинсталирате операционната система, можете да запазите потребителските параметри, като ги копирате.