В MS Word, по подразбиране, между отделните абзаци има едно тире, както и табулатор (такава червена линия). Това е необходимо преди всичко за визуално разграничаване на фрагменти от текста помежду им. Освен това определени условия се налагат от изискванията за изпълнение на документите.

Урокът: Как да направите червен низ в Word

Говорейки за правилното проектиране на текстови документи, струва си да се разбере, че в много случаи е необходимо наличието на вдлъбнатини между параграфите, както и малка отсечка в началото на първия ред на параграфа. Понякога обаче е необходимо да премахнете тези тирета, например, за да "разархивирате" текста, за да намалите заеманото от него място на страница или страници.

Става въпрос за това как да премахнете червената линия в Word и ще разгледаме по-долу. Можете да прочетете как да премахнете или промените размера на интервалите между параграфите в нашата статия.

Урокът: Как да премахнете интервала между параграфи в Word

Тирето от левия ъгъл на страницата в първия ред на параграфа се определя от табулатора. Тя може да се добави просто чрез натискане на клавиша TAB, инсталиран с инструмента Ruler , а също и в настройките на инструмента за група "Пара". Методът за премахване на всеки от тях е същият.

Премахване на тире в началото на реда

Премахването на тирето в началото на първия ред на абзаца е толкова просто, колкото всеки друг знак, знак или обект в Microsoft Word.

Забележка: Ако е активирана функцията "Ruler" в Word, можете да видите табелката на нея, показваща размера й.

1. Поставете курсора в началото на реда, в който искате да премахнете тирето.

otstup-abzatsa-V-дума

2. Натиснете клавиша "BackSpace" за изтриване.

3. Ако е необходимо, повторете същата процедура за останалите параграфи.

4. Тирето в началото на параграфа ще бъде заличено.

otstup-abzatsa-udalen-V-дума

Премахване на всички отстъпи в началото на абзаците

Ако текстът, в който трябва да премахнете тиретата в началото на абзаците, е твърде голям, най-вероятно параграфи, а с тях и отстъпи в първите редове, той съдържа много.

За да премахнете всеки от тях поотделно, не е най-примамливият вариант, тъй като може да отнеме много време и да ви измори монотонността. За щастие, можете да направите всичко това с едно натискане, но стандартният инструмент "владетел" ще ни помогне с това, разбира се, ако още не сте го включили.

Урокът: Как да включа "владетел" в Word

1. Изберете целия текст в документа или частта, в която искате да изтриете тиретата в началото на абзаците.

vyidelit-текстова-V-дума

2. Преместете горния плъзгач на владетеля, разположен в така наречената "бяла зона" в края на сивата зона, т.е. едно ниво с чифт долни плъзгачи.

lineyka-V-дума

3. Всички тирета в началото на избраните от Вас абзаци ще бъдат изтрити.

otstupyi-V-abzatsah-udalenyi-V-дума

Както можете да видите, всичко е изключително просто, поне ако дадем правилния отговор на въпроса "Как да премахнем вдлъбнатините на абзаците в Словото". Въпреки това, много потребители под това означават малко по-различна задача, а именно премахването на ненужното подравняване между параграфите. Речта в този случай не е за самия интервал, а за празна линия, добавена чрез двойно натискане на Enter, в края на последния ред от абзаци в документа.

Изтриване на празни редове между абзаците

Ако документът, в който искате да изтриете празни редове между параграфите, е разделен на секции, съдържа заглавия и субтитри, най-вероятно на някои места ще са нужни празни линии. Ако работите и с такъв документ, е необходимо да изтриете ненужните (празни) линии между параграфите в няколко подхода, като извеждате алтернативно тези фрагменти от текст, в които те не са точно необходими.

1. Изберете текстовия фрагмент, в който искате да изтриете празни редове между параграфите.

vyidelit-фрагмент-teksta-V-дума

2. Кликнете върху бутона "Замяна", намиращ се в групата "Редактиране", в раздела "Начало" .

knopka-zamenit-V-дума

Урокът: Търсете и заменете в Word

3. В прозореца, който се отваря, в реда "Намери" въведете " ^ p ^ p " без кавички. В реда "Замени с" въведете " ^ p " без кавички.

nayti-и-zamenit-V-дума

Забележка: Буквата " p ", която трябва да бъде въведена в редовете на прозореца "Replacement" , е английски.

nayti-и-zamenit-vyipolnit-zamenu-V-дума

5. Щракнете върху Replace All .

pustaya-stroka-udalena-V-дума

6. Празните линии в избрания текстов фрагмент ще бъдат изтрити, повторете същото действие за останалата част от текста, ако има такъв.

VSE-pustyie-stroki-udalenyi-V-дума

Ако преди заглавията и субтитрите в документа не е инсталирана една, а две празни линии, можете да ги изтриете ръчно. Ако в текста има много такива места, направете следното.

1. Изберете целия текст или частта, където искате да премахнете двойно празни линии.

vyidelit-Вес-текстова-V-дума

2. Отворете заместващия прозорец, като кликнете върху бутона "Замяна" .

3. В реда "Намери" въведете " ^ p ^ p ^ p " в реда "Replace with" - " ^ p ^ p ".

nayti-и-zamenit-V-дума

4. Щракнете върху Replace All .

5. Двойните празни линии ще бъдат изтрити.

otstupyi-udalenyi-V-дума

Това е, сега знаете как да премахнете тирета в началото на параграфите в Word, как да премахнете вмъкването между абзаците и как да премахнете допълнителни празни линии в документа.