Ако често трябва да работите в Word с големи документи, със сигурност вие, както много други потребители, сте изправени пред такъв проблем като празни линии. Те се добавят чрез натискане на клавиша "ENTER" един или повече пъти и това се прави, за да се раздели визуално фрагментите на текста. Тук само в някои случаи празни линии не са необходими, така че те трябва да бъдат изтрити.

Урокът: Как да изтриете страница в Word

Ръчното изтриване на празните линии е твърде обезпокоително и просто е дълго. Ето защо в тази статия ще говорим как да изтриете всички празни линии в един Word документ в даден момент. Ще бъдем подпомагани при решаването на този проблем чрез функцията за търсене и замяна, която описахме по-рано.

Урокът: Търсете и заменете думите в Word

1. Отворете документа, в който искате да изтриете празни линии, и кликнете върху бутона "Замяна" в лентата за пряк достъп. Той се намира в раздела "Начало" в групата "Редактиране" .

поставете бутона в думата

    Съвет: Можете да извикате прозореца "Замяна" с клавишни комбинации - просто натиснете "CTRL + H" на клавиатурата.

намерете и заменете с дума

Урокът: Горещи клавиши в Word

2. В отворения прозорец поставете курсора в реда "Намери" и кликнете върху бутона "Още", разположен по-долу.

бутон повече в дума

3. В падащия списък "Специални" (под "Замяна" ) изберете "Маркиране на абзаците" и го поставете два пъти. В полето "Намиране" се появяват следните символи: "^ p ^ p" без кавички.

намерете и заменете параграф в смисъл

4. В полето "Replace with" въведете "^ p" без кавички.

заменете всичко с думата

5. Щракнете върху бутона "Replace All" и изчакайте процесът на подмяна да бъде завършен. Ще се покаже номерът на попълнените заместители. Празните линии ще бъдат изтрити.

заместващо съобщение в Microsoft-word

Ако все още има празни линии в документа, това означава, че те са добавени чрез двойно или дори тройно натискане на клавиша "ENTER". В този случай е необходимо да направите следното.

1. Отворете прозореца "Replace" и напишете "^ p ^ p ^ p" в линията "Find" без кавички.

намерете и заменете три абзаца в думата

2. В реда "Replace with" въведете "^ p" без кавички.

намерете и заменете с един параграф в думата

3. Щракнете върху "Replace All" и изчакайте замяната на празните линии.

подмяната се извършва в Microsoft-word

Урокът: Как да изтриете линии в Word

Толкова лесно е да изтриете празни линии в Word. Когато работите с големи документи, състоящи се от десетки или дори стотици страници, този метод ви позволява да спестите значително време, като в същото време намалявате общия брой страници.