Xbox 360 от Microsoft се счита за едно от най-успешните решения на своето поколение, така че тази конзола все още е подходяща за много потребители. В днешната статия ви представяме метода за разглобяване на въпросното устройство за сервизни процедури.

Как да разглобявате Xbox 360

Има две основни модификации на конзолата - Fat and Slim (ревизия Е е подвид Slim с минимални технически различия). Операцията за демонтаж е подобна за всяка опция, но се различава в детайли. Самата процедура се състои от няколко етапа: подготвително, отстраняване на елементите на тялото и елементи на дънната платка.

Етап 1: Подготовка

Подготвителният етап е доста кратък и прост, състои се от следните стъпки:

 1. Намерете подходящия инструмент. При идеални условия трябва да закупите инструмент за отваряне на Xbox 360, който значително ще опрости задачата за анализиране на тялото на конзолата. Комплектът изглежда така:
  Инструмент за отваряне на Xbox 360
  Можете да направите с импровизирани средства, ще ви трябва:

  • 1 малка плоска отвертка;
  • 2 отвертки Torx (звездички), маркиращи Т8 и Т10;
  • Пластмасова шпатула или плосък пластмасов предмет - например стара банкова карта;
  • Ако е възможно, пинсети с извити краища: ще ви трябва, за да премахнете охлаждащите скрепителни елементи, ако целта на разглобяването е да се замени термичната паста, както и дълъг тънък предмет като шило или игла за плетене.
 2. Подгответе самата конзола: извадете диска от устройството и картата с памет от съединителите (последното е приложимо само за Fat версията), изключете всички кабели, след това задръжте бутона за захранване за 3-5 секунди, за да елиминирате остатъчния заряд на кондензаторите.

Сега можете да преминете към незабавното разглобяване на конзолата.

Етап 2: Премахване на делото и неговите елементи

Внимание! Ние не носим отговорност за каквито и да било щети на устройството, така че всички от следните действия, които правите на свой собствен риск!

Slim опция

 1. Струва си да започнете от края на инсталирането на твърдия диск - използвайте ключалката, за да махнете капака на решетката и да извадите диска. Също така премахнете втората част на капака, като го затворите в процепа и внимателно го издърпате нагоре. Твърд диск просто издърпайте над изпъкналата каишка.
  Премахване на капака на долния край на Xbox 360 Slim
  Също така ще трябва да махнете пластмасовата рамка - използвайте плоска отвертка, за да отворите ключалките в отворите.
 2. Отстранете пластмасата от долния капак Xbox 360 Slim

 3. След това обърнете конзолата с противоположния край нагоре и премахнете решетката върху нея - просто надникнете над сегмента на капака и издърпайте нагоре. Също така отстранете пластмасовата рамка по същия начин, както в предишния край. Съветваме ви също така да премахнете Wi-Fi картата - за това ще ви трябва отвертка със звездичка T10.
 4. Премахване на безжичната карта Xbox 360 Slim

 5. Обърнете се към задната част на конзолата, където са разположени всички главни конектори и гаранционно уплътнение. Случаят не може да бъде разглобен без да се повреди последното, но не трябва да се тревожите твърде много за това: производството на Xbox 360 е прекратено през 2015 г., гаранцията е отдавна приключила. Поставете лопатката или плоската отвертка в слота между двете половини на кутията, след това я извадете с тънък предмет с леки движения. Трябва да се внимава, защото рискувате да счупите крехките ключалки.
 6. Разкрийте половинките на Xbox 360 Slim

 7. Следващата е основната част - отвиване на винтовете. Във всички версии на Xbox 360 са два вида: дълги, които прикрепят металните части към пластмасовия калъф, и къси, които запазват охладителната система. Дългите Slim версии са маркирани в черно - развийте ги с Torx T10. Общо са 5 от тях.
 8. Винтове за тяло Xbox 360 Slim

 9. След отвиване на винтовете, последната страна на кутията трябва да се отстрани без проблеми и усилия. Вие също ще трябва да отделите предния панел - бъдете внимателни, защото има линия на бутона за захранване. Изключете го и отделете панела.

Flex преден панел Xbox 360 Slim

В това разглобяване на елементите на тялото на Xbox 360 Slim е свършено и можете да преминете към следващата стъпка, ако е необходимо.

Дебела версия

 1. При Fat версията на твърдия диск може да не е възможно, това зависи от конфигурацията, но капакът се отстранява по същия начин като по-нова версия - просто натиснете ключалката и дръпнете.
 2. Премахване на твърдия диск Xbox 360 Fat

 3. Внимателно изучете декоративните дупки по стените на кутията - някои от тях не се виждат. Това означава, че има решетъчна брава. Можете да го отворите, като натиснете леко с тънък предмет. Решетката на дъното се отстранява по същия начин.
 4. Премахнете крайните решетки Xbox 360 Fat

 5. Свалете предния панел - той е закрепен с ключалки, които могат да бъдат отворени без използване на допълнителен инструмент.
 6. Премахване на предната част на Xbox 360 Fat

 7. Завъртете задния панел на конзолата с конектори към него. Вземете малка плоска отвертка и отворете ключалките, с малко усилие вкарайте жилото на инструмента в съответните жлебове.
 8. Открийте половинките на случая Xbox 360 Fat
  Това е мястото, където трябва да използвате зъбния инструмент от инструмента за отваряне на Xbox 360, ако има такъв.
  Използване на инструмента за отваряне на Xbox 360

 9. Върнете се към предния панел - отворете ключалките, които свързват двете половини на кутията с малка плоска отвертка.
 10. Отваряне на кутията в предната част на Xbox 360 Fat

 11. Свалете винтовете на корпуса с T10 звездичка - има 6 от тях.
  Завъртане Xbox 360 мазнини тялото винтове
  След това премахнете останалата странична стена, върху която е завършено разглобяването на тялото на мазнината.

Етап 3: Премахване на елементи от дънната платка

За да почистите компонентите на конзолата или да замените термичната паста трябва да освободите дънната платка. Процедурата за всички ревизии е много подобна, така че ще се съсредоточим върху версията Slim, като посочваме само детайлите, специфични за другите варианти.

 1. Изключете DVD-устройството - не е фиксиран, трябва само да изключите SATA кабелите и захранването.
 2. Премахване на Xbox 360 устройството по време на демонтаж

 3. Свалете пластмасовия водач на тръбата - на Slim е поставен около охладителната система на процесора. Може да се нуждаете от малко усилия, затова бъдете внимателни.
  Отстраняване на водача на въздуховода Xbox 360 по време на разглобяването
  Този елемент липсва във версията FAT на XENON (първите версии на конзолата). На по-новите версии на “bbw”, водачът се поставя до вентилаторите и лесно се отстранява. В същото време извадете двойния охладител - изключете захранващия кабел и издърпайте елемента.
 4. Премахване на Xbox 360 FAT охладители по време на демонтаж

 5. Издърпайте устройството и твърдия диск - за последния ще трябва да развийте друг винт на задния панел, а също и да изключите SATA кабела. Тези елементи не са на FAT, така че когато анализирате тази версия, пропуснете тази стъпка.
 6. Премахване на Xbox 360 Slim HDD по време на демонтаж

 7. Свалете платката на контролния панел - тя се поставя на винтовете, които отвиват Torx T8.
 8. Отстраняване на предния панел на Xbox 360 по време на демонтаж

 9. Завъртете металната база на конзолата и развийте винтовете, които осигуряват охладителната система.
  Започнете демонтаж на охладителната система Xbox 360 Slim
  На "мастни" заради разликите в дизайна на винтовете 8 - 4 броя всяка за охлаждане на процесора и видеокартата.
 10. Демонтаж на охладителната система Xbox 360 Fat

 11. Сега внимателно издърпайте дъската от рамката - ще трябва леко да се огънете една от страните. Бъдете внимателни, иначе рискувате да се нараните от остър метал.
 12. Премахване на Xbox 360 дънната платка по време на демонтаж

 13. Най-трудният момент - премахването на охладителната система. Инженерите на Microsoft са приложили доста странна конструкция: радиаторите са закрепени с ключалки върху кръстосан елемент от задната страна на дъската. За да го извадите, трябва да освободите ключалката - внимателно поставете извитите краища на пинсетите под „кръста“ и стиснете половината от ключалката. Ако няма пинсети, можете да вземете малки ножици за нокти или малка плоска отвертка. Бъдете много внимателни: наблизо има много малки SMD компоненти, които са много лесни за повреди. По процедурата FAT-одит ще трябва да се направи два пъти.
 14. Премахване на паяка за монтиране на радиатора Xbox 360 по време на разглобяването

 15. Отстранявайки радиатора, внимавайте - той е комбиниран с охладителя, който е свързан към захранването с много слаб кабел. Разбира се, ще трябва да се изключи.

Отстраняване на радиатора Xbox 360 по време на демонтажа

Готово - префиксът е напълно разглобен и готов за сервизни процедури. За да монтирате конзолата, направете горните стъпки в обратен ред.

заключение

Разглобяването на Xbox 360 не е най-трудната задача - префиксът е правилно конфигуриран и следователно има висока поддръжка.