Google търсачката има инструменти в арсенала си, които ще ви помогнат да дадете по-точни резултати на заявката си. Разширено търсене е, по някакъв начин, филтър, който премахва ненужните резултати. В днешната майсторска класа ще говорим за създаването на разширено търсене.

За да започнете, трябва да въведете заявка в линията за търсене на Google по удобен за Вас начин - от началната страница, адресното поле на браузъра, приложенията, лентата с инструменти и т.н. Когато резултатите от търсенето се покажат, лентата за разширено търсене ще стане достъпна. Кликнете върху Настройки и изберете Разширено търсене.

Google Разширено търсене 1

В секцията "Търсене на страници", посочете думите и фразите, които трябва да бъдат намерени в резултатите или да бъдат изключени от търсенето.

В разширените настройки посочете държавата, в която ще бъдат търсени сайтовете, и езика на тези сайтове. Включете само текущите страници, показващи датата на актуализацията. В линията на уеб сайта можете да въведете конкретен адрес, който да търсите.

Търсенето може да се извърши между файловете с определен формат, за да изберете типа в падащия списък "Формат на файла". Ако е необходимо, активирайте сигурното търсене.

Можете да поставите задачата на търсещата машина да търси думи в определена част от страницата. За да направите това, използвайте падащия списък "Разпределение на Word".

След като конфигурирате търсенето, кликнете върху бутона "Търсене".

Разширено търсене в Google 2

Ще намерите полезна информация в долната част на прозореца за разширено търсене. Кликнете върху връзката "Прилагане на оператори за търсене". Преди да отворите таблица-измама лист с операторите, тяхното приложение и цел.

Разширено търсене в Google 3

Трябва да се отбележи, че функциите за разширено търсене може да варират в зависимост от това, къде извършвате търсенето. По-горе разгледахме опция за търсене в уеб страници, но ако търсите между снимките и след това отидете на разширено търсене, ще отворите нови функции.

Разширено търсене в Google 4

В секцията "Разширени настройки" можете да посочите:

 • Размерът на снимките. В падащия списък има много опции за размера на изображенията. Търсачката ще намери опции с по-висока стойност, отколкото сте задали.
 • Форма за изображение. Квадратни, правоъгълни и панорамни снимки се филтрират.
 • Цветен филтър. Полезна функция, с която можете да намерите черно-бели снимки, PNG файлове с прозрачен фон или изображения с преобладаващ цвят.
 • Тип на изображението. С този филтър можете да показвате отделно снимки, клипове, портрети, анимирани изображения.
 • Разширено търсене в Google 5

  Бързите настройки за разширено търсене в снимките могат да бъдат активирани, като кликнете върху бутона "Инструменти" в лентата за търсене.

  Прочетете още: Как да търсите по картина в Google

  Разширено търсене в Google 6

  Също така, разширеното търсене на видео работи.

  Затова се запознахме с разширеното търсене в Google. Този инструмент значително ще подобри точността на резултатите от търсенето.