Модерните програми и игри изискват компютри с високи технически характеристики. Потребителите на настолни компютри могат да надстроят различните компоненти, но собствениците на лаптопи са лишени от тази възможност. В това статия, която написахме за овърклок на процесора от Intel, и сега ви казваме как да овърклокнете процесора на AMD.

Програмата AMD OverDrive бе създадена специално от AMD, за да позволи на потребителите на маркови продукти да използват официалния софтуер за висококачествен овърклок. С тази програма можете да овърклоквате процесора на лаптоп или на обикновен настолен компютър.

Изтегляне на AMD OverDrive

Подготовка за инсталиране

Уверете се, че процесорът ви се поддържа от програмата. Трябва да е едно от следните: Hudson-D3, 770, 780/785/890 G, 790/990 X, 790/890 GX, 790/890/990 FX.

Конфигурирайте BIOS. Деактивирайте следните параметри в нея (задайте стойността на " Disable "):

• Cool'n'Quiet;
• C1E (може да се нарече подобрена състояние на спиране);
• Spread Spectrum;
• Контрол на интелигентния CPU на вентилатора.

монтаж

Самият процес на инсталиране е възможно най-прост и намалява до потвърждаване на действията на монтажника. След като изтеглите и стартирате инсталационния файл, ще видите следното предупреждение:

Инсталиране на AMD OverDrive

Внимателно ги прочетете. Накратко, тук се казва, че неправилните действия могат да доведат до увреждане на дънната платка, процесора, както и нестабилността на системата (загуба на данни, неправилно показване на изображението), намалена производителност на системата, понижен живот на процесора, системни компоненти и / или системата като цяло, както и на нейния общ колапс. AMD също така заявява, че правите всички действия на свой собствен риск и използвате програмата, която сте съгласни с лицензионното споразумение на потребителя, а компанията не носи отговорност за действията ви и възможните им последствия. Така че се уверете, че цялата важна информация има копие и стриктно спазвайте всички правила за овърклок.

След като прочетете това предупреждение, кликнете върху " OK " и започнете инсталацията.

Овърклок на процесора

Инсталирането и стартирането на програмата ще ви посрещнат със следния прозорец.

Основният прозорец на AMD

Тук е цялата системна информация за процесора, паметта и други важни данни. Отляво има меню, през което можете да стигнете до други секции. Интересуваме се от раздела Часовник / Напрежение. Превключете към него - в полето " Часовник " ще се появят допълнителни действия.

В нормален режим трябва да овърклокнете процесора, като преместите наличния плъзгач надясно.

Раздел за овърклок в AMD OverDrive

Ако сте активирали Turbo Core, първо трябва да натиснете зеления бутон " Turbo Core Control ". Отваря се прозорец, където първо трябва да отметнете " Разрешаване на Turbo Core " и след това да започнете овърклок.

Овърклок с Turbo Core, активиран в AMD OverDrive

Общите правила за овърклок и самият принцип са почти същите като овърклокването на видеокартата. Ето няколко съвета:

1. Уверете се, че сте плъзгали плъзгача леко и запазете промените след всяка промяна;

Овърклок в AMD OverDrive

2. Проверете стабилността на системата;
3. Следете повишаването на температурата на процесора чрез Status Monitor > CPU Monitor ;
4. Не се опитвайте да овърклоквате процесора, така че в крайна сметка плъзгачът да е в десния ъгъл - в някои случаи може да не е необходимо и дори да повреди компютъра. Понякога може да е достатъчно леко увеличение на честотата.

След овърклок

Препоръчваме да се тества всяка запазена стъпка. Можете да направите това по много начини:

• Чрез AMD OverDrive ( Perfomance Control > Тест за стабилност - за оценка на стабилността или Perfomance Control > Benchmark - за реална оценка на ефективността);
• Играете в игри с интензивно използване на ресурсите за 10-15 минути;
• Използване на допълнителен софтуер.

Когато се появят предмети и различни неизправности, е необходимо мултипликаторът да се намали и отново да се върнат към тестовете.
Програмата не се нуждае от автоматично поставяне, така че компютърът винаги ще бъде зареден с посочените параметри. Бъдете внимателни!

Програмата също така ви позволява да разпръснете други слаби връзки. Следователно, ако имате силен овърклок процесор и други слаби компоненти, тогава пълният потенциал на процесора може да не бъде оповестен. Следователно, можете да опитате с чист овърклок, например памет.

Прочетете още: Други програми за овърклок на процесора AMD

В тази статия разгледахме работата с AMD OverDrive. Така че можете да овърклоквате процесора AMD FX 6300 или други модели, постигайки забележимо повишаване на производителността. Надяваме се, че нашите инструкции и съвети ще ви бъдат полезни и ще бъдете доволни от резултата!