Сред многото други файлови мениджъри е невъзможно да не се изчисти програмата FAR Manager. Това заявление е направено въз основа на култовата програма Norton Commander и по това време е била позиционирана като достоен конкурент на Total Commander. Въпреки сравнително простия интерфейс на конзолата, функционалността на PHAR Manager е доста голяма, което благоприятства популярността на това приложение в определен кръг потребители. В същото време някои потребители, въпреки интуитивния интерфейс на този файлов мениджър, не познават някои от нюансите на работа с него. Да се ​​занимаем с основните въпроси на въпроса как да работите в програмата FAR Manager.

Инсталиране на руския интерфейс

Преди да започнете да работите в програмата FAR Manager, ще бъде разумно за местния потребител да инсталира руския език на програмния интерфейс.

След стартиране на приложението, за да преминете към програмните настройки, щракнете върху бутона "ConfMn" ("Извикване на менюто") в долния панел на FAR Manager или просто натиснете клавиша F9 на клавиатурата.

Извикване на менюто в FAR Manager

В горната част на интерфейса на програмата се показва меню. Отворете секцията "Опции" и изберете елемента "Езици".

Преминете към избора на езици в мениджъра на FAR

В списъка, който се показва, изберете руски като основен език.

Избиране на руски език като основен в програмата FAR Manager

Веднага се отваря следният прозорец, където на руски език се определя езикът на помощта.

Изборът на руски като език на помощ в програмата на FAR Manager

Навигация в файловата система

Навигацията в файловата система в приложението Far Manager не се различава от обикновената навигация за много потребители в програмата Total Commander, тъй като FAR Manager има същия двустранен интерфейс. За да промените активния панел, просто натиснете клавиша Tab на клавиатурата. За да отидете до ниво нагоре, трябва да кликнете върху иконата в горната част на списъка с файлове и папки под формата на двоеточие.

Отидете до по-високото ниво в програмата FAR Manager

За да промените текущия диск, в който се изпълнява навигацията, трябва да кликнете върху буквата "и" в горната част на списъка.

Избиране на дискове в FAR Manager

Имената на папките са бели, скритите папки са тъпо бели и файловете могат да бъдат маркирани с различни цветове в зависимост от разширението.

Действия върху файлове и папки

Различни действия с файлове могат да се извършват чрез бутоните в долната част на програмата. Но опитни потребители са много по-комфортно в същото време, използвайки клавишни комбинации.

Например, за да копирате файл от една директория в друга, трябва да отворите папка на един от панелите с файла, който искате да копирате, а от друга - папката, където ще бъде направено копирането. След като изберете желания файл, кликнете върху бутона "Копиране" на долния панел. " Същото действие може да се стартира просто чрез натискане на клавиша F5.

Копиране с FAR мениджър

След това в отворения прозорец трябва да потвърдим действието, като кликнете върху бутона "Копиране".

Потвърждение за копиране в FAR Manager

Със същия алгоритъм се изпълняват всички други операции върху елементите на файловата система. На първо място, трябва да изберете елемента, който ви трябва, и след това да кликнете върху съответния бутон на долния панел или върху функционалния клавиш на клавиатурата.

По-долу е даден списък на имената на бутоните в долния панел на FAR Manager, клавишите на клавиатурата и същността на действията, които се изпълняват при натискането им:

   F3 - "Преглед" - Преглед;
   F4 - "Редактиране" - Редактиране;
   F5 - "копир" - копиране;
   F6 - "PEREN" - преименуване или преместване;
   F7 - "Папка" - Създаване на нова директория;
   F8 - "Изтрит" - Изтриване.

Всъщност номерът на функционалния ключ за всяко действие съответства на номера, указан с бутона в долния панел на програмата.

Действия върху файлове и папки в програмата FAR Manager

Освен това, когато натиснете клавиша Alt + Del, целият избран файл или папка се изтрива напълно, без да го поставяте в кошчето.

Управление на интерфейса на програмата

Освен това има допълнителни опции за управление на интерфейса на програмата FAR Manager.

За да покажете информационен панел, просто натиснете Ctrl + L.

Стартиране на таблото за управление в програмата FAR Manager

Бързият файлов браузър се стартира чрез натискане на комбинацията от клавиши Ctrl + Q.

Бързо показване на лентата в FAR мениджъра

За да възстановите външния вид на панелите до състоянието по подразбиране, просто повтаряйте въведените от вас команди.

Работа с текст

FAR Manager поддържа разглеждането на текстови файлове с вградения зрител. За да отворите текстов файл, просто го изберете и кликнете върху бутона "Преглед" в долния панел или върху функционалния клавиш F3 на клавиатурата.

Превключете на текстовото преглеждане в FAR Manager

След това се отваря текстов файл. На нея, с помощта на всички същите горещи клавиши, е много удобно да се направи навигация. При натискане на клавиша Ctrl + Home, файлът се придвижва нагоре и комбинацията Ctrl + End отива до дъното. Съответно, натискането на клавишите Дом и Край изпълнява едни и същи операции само в мащаба на целия файл, но в рамките на низа.

Преглед на текстов файл в програмата FAR Manager

За да изберете целия текст, натиснете Shift + A и копирайте текста в клипборда както обикновено с комбинацията клавиши Ctrl + C.

плъгини

Набор от приставки ви позволява да разширите значително функционалността на програмата FAR Manager. За да видите списъка с инсталираните приставки и да стартирате желания, трябва да кликнете върху бутона "Plug-in" в долния панел на програмата или върху клавиша F11 на клавиатурата.

Отваряне на списък с приставки в програмата FAR Manager

Както виждате, в програмата се отваря списък с предварително инсталирани приставки. Ще обсъдим най-важните от тях по-долу.

Списък на плъгините в FAR Manager

Приставката arclite е вграден архиватор, който можете да използвате за разопаковане и създаване на архиви.

Plug-in за arclite в FAR Manager

С помощта на специална добавка за регистрация за регистрация можете да извършите групово преобразуване на букви от малки до главни и в обратен ред.

Plug-in за реализация в регистъра в FAR мениджъра

С помощта на приставката за мрежови изгледи можете да преглеждате мрежовите връзки, ако има такива, и да ги преглеждате.

Мрежов браузър Plug-in в FAR мениджър

Специалният plug-in "Process List" е един вид аналог на Windows Task Manager. Но с него можете да наблюдавате консумацията на системни ресурси само по процеси, но не ги управлявате.

Приставката за списъка с процеси в мениджъра на FAR

С помощта на приставката за NetBox можете да изтегляте и прехвърляте файлове през FTP мрежата.

Приставката NetBox в FAR Manager

Както можете да видите, въпреки доста мощната функционалност на програмата FAR Manager, подобрена със същите приставки, е много лесно да работите в това приложение. Това е благодарение на удобството на работа с програмата и интуитивен интерфейс, който привлича много потребители.