Първоначално в Windows файловите разширения са скрити. Това е много удобно за начинаещи потребители, тъй като те виждат само името на файла без излишни странни символи. От практическа гледна точка дисплеят с разширения с увреждания създава дупка за сигурност, която позволява на атакуващите да заразят лесно компютъра ви, като прикриват злонамерен файл, например под снимка. Така че твърдият графичен документ "Photo.jpg" всъщност може да бъде "Photo.jpg.exe" и да се окаже вирус. Вие обаче няма да знаете това и да изпълните изпълнителния файл. Поради тази причина ви препоръчваме да активирате показването на разширенията на файлове в Windows.

Активиране на показването на разширенията на файлове

В Windows 7 има само една опция, промяната засяга показването на разширенията. Но вие можете да дойдете при него по два начина. И двете да ги изучаваме.

Метод 1: "Контролен панел"

  1. От менюто "Старт" отидете в "Контролен панел" .
  2. Стартиране на контролния панел от менюто "Старт" в Windows 7

  3. Отворете подменюто "Опции за папки" .
  4. Опции за папки в контролния панел в Windows 7

  5. Премахнете отметката от опцията "Скриване на разширенията за регистрирани типове файлове" , която се намира в раздела "Преглед" . Кликнете върху "OK", за да потвърдите промените.
  6. Скриване на разширенията в Windows 7

Метод 2: "Обслужване"

Този метод ще доведе до същата конфигурация, но само по различен начин.

  1. Стартирайте "Explorer" и натиснете бутона "Alt" . Появява се линия с допълнителни опции. В меню "Инструменти" изберете опцията "Опции на папката" .
  2. Опции за папки в услугата в Windows 7

  3. В полето "Опции за папки" в графата "Преглед" премахнете отметката от опцията "Скриване на разширенията за регистрирани типове файлове" . Потвърдете решението си, като кликнете върху бутона "OK" .
  4. Скриване на разширенията в Windows 7

Когато премахнете отметката от квадратчето, ще се появят форматите на обекта:

Името на файловете, показващо разширенията на Windows 7

Това е толкова лесно, че можете да се предпазите от вируси, като включите показването на файлови формати.