Много напреднали потребители обикновено не се ограничават до проста работа в софтуерната среда на компютъра и често се интересуват от неговия хардуер. За да се помогне на такива специалисти има специални програми, които позволяват тестване на различни компоненти на устройството и извежда информация в удобна форма.

HWMonitor е малка програма от производителя на CPUID. Той се разпространява в свободен достъп. Тя е предназначена за измерване на температурата на твърдия диск, процесора и видео адаптера, проверява скоростта на вентилаторите, измерва напрежението.

Лента с инструменти на HWMonitor

След стартиране на програмата се отваря главният прозорец, който по същество е единственият, който изпълнява основните функции. В горната част има панел с допълнителни функции.

Основният прозорец на програмата HWMonitor

В раздела "Файл" можете да запазите мониторинговия отчет и данните от Smbus. Можете да направите това на всяко място удобно за потребителя. Той се създава в обикновен текстов файл, който лесно се отваря и преглежда. Също така можете да излезете от раздела.

Менюто на програмния файл на HWMonitor

За удобство на потребителя колоните могат да бъдат направени по-широки и по-тесни, така че информацията да се показва правилно. В раздела "Преглед" можете да актуализирате минималните и максималните стойности.

Разделът "Изглед" на програмата HWMonitor

В раздела "Инструменти" има предложения за инсталиране на допълнителен софтуер. Като кликнете върху някое от полетата, автоматично превключваме към браузъра, където се предлага нещо за изтегляне.

Разделът Инструменти на програмата HWMonitor

Твърд диск

В първия раздел виждаме параметрите на твърдия диск. В полето "Температури" се показват максималните и минималните температури. В първата колона виждаме средната стойност.

Полето "Използване" показва работното натоварване на твърдия диск. За удобство на потребителя дискът е разделен на секции.

Настройки на твърдия диск в HWMonitor

Видеокарта

Във втория раздел можете да видите какво се случва с видеокартата. Първото поле показва "Voltages" , показва напрежението му.

"Температури", както в предишната версия, показва степента на загряване на картата.

Също така тук можете да определите честотите. Можете да го намерите в полето "Часовници" .

Нивото на товара е видимо в "Употреба" .

Параметрите на видеокартата в HWMonitor

батерия

Имайки предвид характеристиките, температурното поле вече не съществува, но можем да се запознаем с напрежението на акумулатора в полето "Voltages" .

Всичко, което се отнася до капацитета, е в блока "Капацитети" .

Много полезно поле "Износване" , което показва степента на влошаване на батерията. Колкото по-ниска е стойността, толкова по-добре.

Полето "Ниво на зареждане" ви информира за нивото на зареждане на батерията.

Параметрите на батерията в HWMonitor

процесор

В този блок можете да видите само два параметъра. Честотата (часовниците) и степента на претоварване (използване) .

Параметрите на процесорите в HWMonitor

HWMonitor е доста информативна програма, която помага да се идентифицира неизправността на оборудването в началния етап. Поради това е възможно да се ремонтират устройствата навреме, без да се допусне окончателно разпадане.

достойнство

  • Безплатна версия;
  • Ясен интерфейс;
  • Много показатели за ефективност на оборудването;
  • Ефективност.

недостатъци

  • Няма руска версия.

Свали HWMonitor безплатно

Изтеглете последната версия от официалния уебсайт