Какъв формат за форматиране на USB флаш устройство за Android

Въпреки голямото количество вътрешна памет на съвременните устройства с Android, почти всеки смартфон поддържа използването на миниатюрни карти с памет с различни размери. За правилното четене SD трябва да бъде форматиран в един от поддържаните формати. В хода на тази статия ще говорим за най-добрите опции за типа файлова система в зависимост от информацията.

Формат за форматиране на карта с памет на Android

По подразбиране устройствата с Android могат да четат информация само от карта с памет в няколко формата, докато други видове файлови системи ще бъдат игнорирани. Можете да научите за правилната поддръжка, докато използвате стандартни инструменти за форматиране от втория раздел на статията. В същото време, ако флаш устройство се използва за определени цели, определено трябва да изучите предимствата на всеки поддържан формат.

Прочетете също: Избор на файлова система за флаш устройство

Оптимален формат за форматиране

Понастоящем телефоните с Android могат да работят с карта с памет в един от четирите основни формата, които също се поддържат от повечето други устройства, включително и персонални компютри. Тези типове файлови системи включват:

  • FAT;
  • FAT32;
  • exFAT;
  • NTFS.

Всеки формат ви позволява да съхранявате почти всеки файл, но той има редица предимства и ограничения.

FAT

Този тип файлова система е най-остарялата и в момента почти никога не се използва на устройства. По-специално, това се дължи на обема на съхранените файлове, ограничен до не повече от 2 GB, недостатъчен дори за съхранение на графики. Следователно, ако размерът на флаш устройството надвишава определената стойност, поне няма да можете да го използвате.

Пример за грешно устройство с грешка 2 GB за телефон

Въпреки недостатъците, ако устройството има по-малък капацитет от 2 GB и се използва за съхранение на малко количество информация, можете да изберете формат FAT. Преди да направите това, обърнете внимание на следния тип файлова система.

FAT32

Този формат е подобрена версия на предишната версия и е най-популярен не само сред потребителите на мобилни устройства, но и като вид файлова система за USB устройства. Ако форматирате USB флаш устройството в този формат, поддръжката ще бъде гарантирана на всеки смартфон, както и на компютри и други мултимедийни устройства.

Пример за microSD флаш устройство за 32 GB телефон

Общият обем на устройството за достъп до формата не е ограничен и може да достигне повече от 100 GB, но размерът на всеки обработен файл поотделно не трябва да надвишава 4 GB. Това е значително количество данни и такива файлове са рядкост на телефоните. Все още обаче има възможност за проблеми, например при запазване на кеш файлове или видеоклипове, всеки от които може да заеме значително повече място в паметта.

exFAT

Предпоследният тип файлова система, налична на платформата Android, е exFAT, която няма ограниченията на предишните формати. Именно тази опция трябва да бъде избрана за голяма карта с памет и за да се направи USB флаш устройство основното съхранение на информация, включително системния кеш и мултимедия.

Възможността за форматиране на флаш устройства на Android

Единственият проблем с exFAT е съвместимостта. Този формат може да има редица проблеми с поддръжката на някои мултимедийни устройства и по-стари смартфони. В същото време на съвременните устройства файловата система ще ви позволи да обработвате информация с възможно най-висока скорост.

NTFS

За PC потребителите този формат е най-известният, тъй като именно този тип файлова система се използва на Windows диск. Основните предимства на NTFS са липсата на ограничения за размера на файловете, капацитета за съхранение, скоростта и надеждността на обработка на информацията.

Възможност за форматиране на флаш устройства във формат NTFS

Както в случая с exFAT, форматът NTFS не се поддържа от всички устройства, което може да се превърне в основния проблем. Трябва да го изберете само ако има вероятност устройството да може да чете информация от такова флаш устройство.

Форматиране и отстраняване на проблеми

Всяко устройство с Android, както бе споменато по-рано, предлага инструменти за форматиране на карта с памет. Това е важен нюанс, тъй като преди да запишете файлове на USB флаш устройство, най-добре е да промените формата на смартфона, а не на компютъра или други устройства. В противен случай, когато свързвате карта с памет към смартфон, може да се появи съобщение с молба да извършите форматиране, въпреки наличието на поддържан тип файлова система.

Стартирайте и потвърдете форматирането на картата с памет на телефон с Android

Повече подробности: Как да форматирате карта с памет на Android

Какъвто и тип файлова система да бъде избрана, ще бъде възможно без проблеми да изтегляте файлове, да запазвате мултимедия и друга информация. В този случай единственият универсален формат е FAT32, когато подобно на други опции са подходящи само за някои устройства и конкретни цели.