В наше време огромен брой потребители прекарват дните си в комуникация в различни социални мрежи. За да се направи тази комуникация възможно най-удобна, разработчиците на програмите създават браузъри, специализирани в сърфирането в социалните мрежи. Тези уеб браузъри ви помагат лесно да управлявате профилите си в социалните услуги, да организирате списък с приятели, да променяте интерфейса на сайта, да разглеждате мултимедийно съдържание и да правите много други полезни неща. Една такава програма е Orbitum.

Безплатен уеб браузър Orbitum е плод на работата на руските разработчици. Тя се основава на уеб браузъра Chromium, както и популярните продукти на Google Chrome, Comodo Dragon, Yandex.Browser и много други и използва двигателя Blink. С помощта на този браузър е по-лесно да комуникирате в социалните мрежи и възможностите за проектиране на профил се разширяват.

Сърфиране в интернет

Въпреки факта, че Orbitum, на първо място, е позициониран от разработчиците, като интернет браузър за социални мрежи, той може да се използва не по-лошо от всяко друго приложение на платформата Chromium, за сърфиране в страниците на целия интернет. В крайна сметка е малко вероятно да инсталирате отделен браузър, само за да влезете в социалните мрежи.

Сърфиране в интернет в браузъра Orbitum

Orbitum поддържа същите основни уеб технологии като други браузъри, базирани на Chromium: HTML 5, XHTML, CSS2, JavaScript и др. Програмата работи с протоколите http, https, FTP, както и с BitTorrent протокола за споделяне на файлове.

Браузърът работи с няколко отворени раздела, всеки от които има отделен самостоятелен процес, който влияе положително върху стабилността на продукта, но при слаби компютри той може значително да забави системата, ако потребителят отвори твърде много раздели едновременно.

Работа в социални мрежи

Но основният акцент в програмата Orbitum, разбира се, е в работата в социалните мрежи. Този аспект е най-важната част от тази програма. Програмата Orbitum може да се интегрира със социалните мрежи VKontakte, Съученици и Facebook. В отделен прозорец можете да отворите стая за чат, която показва всичките ви приятели от тези услуги в един списък. По този начин потребителят, навигирайки в интернет, винаги може да вижда приятели, които са онлайн и по желание незабавно да започне да общува с тях.

Чат VC в браузъра Orbitum

Също така прозорецът за чат може да бъде превключен в режим плейър, за да слушате любимата си музика от социалната мрежа VKontakte. Тази функция се изпълнява с помощта на VK Musik.

VK плейър в браузъра Orbitum

Освен това е възможно да промените дизайна на профила си VKontakte, като използвате набор от различни теми за регистрация, който предоставя програмата Orbitum.

Избор на тема за инсталиране на VKontakte в браузъра Orbitum

Блокиране на рекламите

Orbitum AdBlock има свой собствен рекламен блок, вграден в Orbitum. Той блокира изскачащи реклами, банери и други реклами. Ако искате, можете напълно да деактивирате блокирането на реклами в програмата или да деактивирате блокирането на определени сайтове.

Блокирайте рекламите в браузъра Orbitum

преводач

Едно от най-важните моменти на Orbitum е вграденият преводач. С него можете да превеждате отделни думи и изречения или цели уеб страници чрез услугата за онлайн преводачески услуги на Google Translate.

Преводач в браузъра Orbitum

Режим "инкогнито"

В Orbitum можете да сърфирате в мрежата в режим "инкогнито". В този случай посетените страници не се показват в историята на браузъра, а "бисквитките", чрез които можете да проследявате действията на потребителите, не остават на компютъра. Това осигурява доста високо ниво на поверителност.

Режим "инкогнито" в браузъра Orbitum

Управление на задачите

Orbitum има свой собствен вграден Task Manager. С него можете да наблюдавате процесите, които се изпълняват на компютъра, и са пряко свързани с работата на интернет браузъра. Прозорецът на диспечера показва нивото на товара, което те създават на процесора, както и размера на RAM, който заемат. Но не можете директно да управлявате процесите, използващи този мениджър на задачи.

Мениджър на задачите в браузъра Orbitum

Качване на файлове

С помощта на браузъра можете да изтегляте файлове от Интернет. Малък мениджър за изтегляне се предоставя от обикновен мениджър.

Изтеглете мениджъра в браузъра Orbitum

Освен това, Orbitum може да качва съдържание чрез протокола BitTorrent, който повечето други уеб браузъри не могат.

История на посещаваните уеб страници

В отделен прозорец Orbitum можете да видите историята на посещаваните уеб страници. В този списък се въвеждат всички интернет страници, посетени от потребителите чрез този браузър, с изключение на сайтовете, които са сърфирали в режим "инкогнито". Списъкът с историята на посещенията е подреден в хронологичен ред.

История в браузъра Orbitum

отметки

Връзките с любимите и най-важните уеб страници могат да бъдат запазени в отметки. В бъдеще управлението на записите на данни трябва да се извършва чрез мениджъра на маркери. Маркерите могат да бъдат импортирани и от други уеб браузъри.

Мениджър на отметки в браузъра Orbitum

Запазване на уеб страници

Подобно на всички останали браузъри, базирани на Chromium, Orbitum има възможност да съхранява уеб страници на твърдия диск за по-късно гледане офлайн. Потребителят може да запамети само html-кода на страницата и html заедно с снимките.

Запазете уеб страница в браузъра Orbitum

Печат на уеб страници

Orbitum има удобен прозорец за печат на уеб страници на хартия чрез принтер. С този инструмент можете да зададете различни опции за печат. Въпреки това, в този Orbitum не се различава от другите програми, базирани на Chromium.

Печат в браузъра Orbitum

добавки

Практически неограничена функционалност Orbitum може да бъде разширена с плъгини, които се наричат ​​разширения. Възможностите на тези разширения са много разнообразни, като се започне от изтеглянето на мултимедийно съдържание и завърши със сигурността на цялата система.

Разширения в браузъра Orbitum

Като се има предвид, че Orbitum е създаден на същата платформа като Google Chrome, всички налични разширения на официалния сайт на Google за добавки са налице за него.

Съхранявайте разширенията в браузъра Orbitum

предимства:

  1. Повишено ниво на удобство в социалните мрежи и допълнителни възможности;
  2. Сравнително висока скорост на зареждане на страници;
  3. Многоезичен, включително руски;
  4. Поддръжка на плъгини;
  5. Cross-платформа.

недостатъци:

  1. Подкрепя интеграцията с по-малко социални мрежи, отколкото директните й конкуренти, например браузърът Amigo;
  2. Ниско ниво на сигурност;
  3. Последната версия на Orbitum изостава далеч от развитието на проекта Chromium като цяло;
  4. Интерфейсът на програмата не е много оригинален и подобен на външния вид на други интернет браузъри, базирани на Chromium.

Orbitum има почти всички характеристики на програмата Chromium, въз основа на които е направена, но освен това има доста мощен инструмент за интегриране в популярни социални мрежи. Същевременно, Orbitum се критикува за факта, че разработването на нови версии на тази програма е значително зад актуализациите на проекта Chromium. Също така се посочва, че в други "социални браузъри", които са преки конкуренти на Orbitum, се реализира подкрепа за интеграция в повече услуги.

Изтеглете софтуер Orbitum безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт