Програмата Paint е известна, може би, на всички потребители на Windows. Това е проста програма, която дори не може да се нарече графичен редактор, а просто инструмент за развлекателни рисунки. Въпреки това, не всички са чували за по-големия си "брат" - Paint.NET.

Тази програма все още е абсолютно безплатна, но има много повече функционалност, в която ще се опитаме да разберем по-долу. Веднага е важно да се отбележи, че тази програма не може да се разглежда като сериозен редактор на снимки, но за начинаещи все още се вписва.

инструменти

Инструменти в Paint.NET
За да започнете, може би си струва с основните инструменти. Няма никакви извивки: четка, пълнене, форми, текст, няколко вида избор, да, като цяло, това е всичко. От "възрастни" инструменти само печат, градиенти, да "магическа пръчка", която разпределя подобни цветове. Създайте свой собствен шедьовър, разбира се, няма да успеете, но за фина ретуширане на снимката трябва да е достатъчно.

корекция

корекция в Paint.NET
Веднага е важно да се отбележи, че Paint.NET и тук отива да отговарят на новодошлите. Особено за тях, разработчиците са добавили способността за автоматично настройване на изображението. Освен това с едно кликване можете да направите снимка в черно-бяло или да обърнете изображението. Експозицията се контролира чрез нива и криви. Също така има доста проста цветова корекция. Струва си да се отбележи, че няма прозорец за предварителен преглед на промените - всички манипулации се показват незабавно върху редактираното изображение, което при висока разделителна способност прави дори относително мощни компютри.

Прилагане на ефекти

ефекти в Paint.NET
Сборът от филтри е малко вероятно да изненада опитен потребител, но въпреки това списъкът е доста впечатляващ. Радва се, че те са удобно разделени на групи: например "за снимки" или "артистични". Има няколко вида размазване (некастроен, движещ се, кръгов и т.н.), изкривяване (пикселиране, усукване, изпъкналост), можете да намалите или добавите шум или напълно да трансформирате снимката в молив скица. Недостатъкът е същият като в предходния параграф - за дълго време.

Работа със слоеве

Слоеве в Paint.NET
Както повечето професионални редактори, Paint.NET може да работи със слоеве. Можете да създадете само празен слой и да направите копие на съществуващия. Настройки - само най-необходимо - име, прозрачност и начин на смесване на данните. Струва си да се отбележи, че текстът се добавя към текущия слой, което не винаги е удобно.

Заснемане на снимки от фотоапарат или скенер

импортирате от камерата в Paint.NET
Можете директно да импортирате снимки в редактора, без да изтегляте снимки на вашия компютър. Тук обаче е необходимо да се има предвид един много важен нюанс: форматът на полученото изображение трябва да бъде JPEG или TIFF. Ако снимате в RAW - ще трябва да използвате допълнителни преобразуватели.

Предимства на програмата

• Простота за начинаещи
• Пълна безплатна

Недостатъци на програмата

• Бавна работа с големи файлове
• Липса на много необходими функции

заключение

По този начин Paint.NET е подходящ само за начинаещи и аматьори в фотографската обработка. Възможностите му са прекалено малки за сериозна употреба, но безплатни, заедно с простотата, го правят отлично средство за бъдещите творци.

Изтеглете Paint.NET безплатно

Изтеглете последната версия от официалния уебсайт