Photoshop, като универсален фоторедактор, ни позволява да обработваме директно цифровите негативи, получени след заснемането. Програмата има модул, наречен "Camera RAW", който може да обработва такива файлове без да е необходимо да се преобразува.

Днес нека да поговорим за причините и решаването на един много често срещан проблем с цифровите негативи.

Проблем с отварянето на RAW

Често, когато се опитвате да отваряте RAW файл, Photoshop не желае да го приема, като извежда такъв прозорец (може да има различни съобщения в различни версии):

Диалогов прозорец за грешки в камерата RAW във Photoshop

Това причинява известен дискомфорт и дразнене.

Причини за проблема

Ситуацията, при която възниква този проблем, е стандартна: след закупуване на нова камера и отлична първа фотосесия, се опитвате да редактирате получените снимки, но Photoshop отговаря на прозореца, показан по-горе.

Причината е една: файловете, които фотоапаратът ви създава при снимане, са несъвместими с версията на модула RAW на камерата, инсталиран във Photoshop. В допълнение версията на самата програма може да е несъвместима с версията на модула, която тези файлове могат да обработват. Например, някои NEF файлове се поддържат само в Camera RAW, съдържащи се в PS CS6 или по-млади.

Решения на проблема

 1. Най-очевидното решение е да инсталирате по-нова версия на Photoshop. Ако тази опция не ви харесва, преминете към следващата стъпка.
 2. Актуализирайте съществуващия модул. Можете да направите това на официалния сайт на Adobe, като изтеглите комплекта за инсталация, който съответства на вашата PS версия.

  Изтеглете разпространението от официалния сайт

  Моля, обърнете внимание, че тази страница съдържа пакети само за версии на CS6 и по-млади.

 3. Ако имате Photoshop CS5 или по-стари, актуализирането може да не работи. В този случай, единственото решение е да използвате Adobe Digital Negative Converter. Тази програма е безплатна и изпълнява една функция: превръща гарвани в DNG формат, който се поддържа от по-стари версии на модула RAW на фотоапарата.

  Изтеглете Adobe Digital Negative Converter от официалния сайт

  Този метод е универсален и ще работи във всички описани по-горе случаи, най-важното е, че внимателно прочетете инструкциите на страницата за изтегляне (на руски език).

В този случай решенията за проблема с отварянето на RAW файлове във Photoshop са изчерпани. Обикновено това е достатъчно, иначе това може да бъде по-сериозни проблеми в самата програма.