Твърдият диск на компютъра всеки ден работи усилено, обработва огромни количества данни, постоянно ги записва и изтрива. В продължение на няколко години експлоатация, състоянието на задвижванията може да остави много да бъде желано: вероятно появата на лоши сектори, прегряване, чести грешки. За да защитите данните си от внезапни проблеми, както и да проверите състоянието на "здравето", има редица полезни програми за оценка на производителността на твърдия диск.


По-голямата част от специалния софтуер може да работи с данни от системата за самодиагностика SMART. Някои програми правят това по-лесно, някои причиняват трудности за начинаещи, но са безценни за специалистите.

HDD здраве

Основен прозорец на HDD за здравето с твърди дискове

Малка програма за проверка на състоянието на твърдия диск. Въпреки скромния размер, функционалността на този продукт е впечатляваща. В допълнение към показването на температура и здраве можете да получите изчерпателна информация за вашия твърд диск и всички налични функции на устройството. Освен това можете да конфигурирате различни видове важни сигнали.

Жалко е, че руският език HDD Health не поддържа, а на x64 системите са възможни проблеми в интерфейса.

Изтегляне на HDD здраве

Урокът: Как да проверите дали твърдият диск е работоспособен

Виктория

Анализ на диска Виктория

Ветеран в своята област - отлична програма за диагностициране на шофирането. За разлика от аналозите, тя може да направи подробна проверка за четене, като не липсва отделен сектор. В резултат на сканирането е възможно да се получат не само SMART данни, но и графика на състоянието на диска по региони, както и статистика за скоростта на работа на отделните сектори. Така че това е идеалната програма за проверка на скоростта на твърдия диск.

Дългосрочната дата на пускане се усеща, изплашвайки неподготвения потребител с внезапни грешки и архаичен интерфейс.

Изтеглете Виктория

HDDlife Pro

Проверка на състоянието на диска на HDDLife Pro

Най-удобната програма за проверка на твърдия диск с намек за професионализъм. Извършва както общ анализ на задвижванията, така и мониторинг по време на работа, отчитайки проблемите по различни начини.
Повечето ще оценят подкрепата на руския език и видимостта на показването на данните. Тази програма ще направи всичко бързо, качествено и най-важното - независимо.

HDDlife Pro не е доволен от наличността си - само 14 дни са дадени за безплатно ползване, а след това ще трябва да платите за постоянен мониторинг.

Изтеглете HDDlife Pro

Не е трудно да проверите внимателно твърдия диск. Разработчиците са подготвили за нас много инструменти, които ви позволяват да запазите данните си във времето и да предвидите прекъсвания в устройството. И коя от програмите предпочитате?