Понякога игрите са настроени на грешна разделителна способност, което може да попречи на удобното забавление. Това важи особено за стари заглавия, където няма начин да изберете подходящата стойност в настройките. В такива ситуации помощните програми на трети страни са от голяма помощ.

Разклонител

PowerStrip е многофункционален инструмент за управление на вашата видеокарта и монитор на компютъра. Той ви позволява не само да регулирате разделителната способност на екрана в игрите, но и да зададете други параметри на графичния модул. Програмата може да работи във фонов режим и да свежда до тавата. Като щракнете върху иконата, намираща се там, можете да отворите прозорец с подробна информация за дисплея или видео адаптера, да зададете горещи клавиши и да управлявате ресурси.

Интерфейс PowerStrip

Мениджърът на ресурси показва процесора и използването на паметта, а също така ви позволява да възстановите последните. За всяко инсталирано приложение се задава индивидуален профил, където можете да изберете разделителната способност, дълбочината на цвета и честотата. Ако имате повече от един монитор на компютъра си, PowerStrip е чудесен инструмент. Но основният проблем е, че това решение е платено и не поддържа всички съвременни устройства.

Изтеглете PowerStrip

Uniws

Uniws е безплатна програма с отворен код, трета страна, хоствана от сайта на общността за разработване на инструменти за подобряване на компютърните игри и други. Той е чудесен за стари игри с ограничени резолюции на екрана. Интерфейсът на приложението е доста прост и не е затрупан с ненужни опции - просто изберете подходящото заглавие и посочете параметрите за височина и ширина в пиксели.

Интерфейс на програмата Uniws

Uniws е тестван на следните игри: SimCity 4, NFS: Underground, Dungeon Lords, Prince of Persia: Sands of Time, Star Wars: Knights of the Old Republic, Tiger Woods 2005 и други. В останалото, за съжаление, не се гарантира стабилна работа. Руският език не е предоставен, но това няма да е проблем, тъй като всички действия се извършват на интуитивно ниво.

Изтеглете последната версия на Uniws от официалния уебсайт

Карол

Следващата стъпка е проста програма за промяна на разделителната способност на екрана както на работния плот, така и в игрите. Разработчиците препоръчват използването на Carroll, ако не можете да промените настройките с помощта на вградени инструменти на Windows. Прозорецът на приложението се състои от меню за избор на свързан монитор и подходяща разделителна способност. Предлагат се допълнителни настройки: запазване на позицията на преките пътища и автоматична проверка за актуализации.

Интерфейс на софтуера Carroll

Карол се разпространява безплатно, интерфейсът е направен на руски език.

Изтеглете Карол

Промяна на резолюцията на HotKey

HotKey Resolution Changer е друга проста програма за промяна на разделителната способност. Той е идеален в случаите, когато няколко монитора са свързани към компютъра и трябва да зададете индивидуални параметри за всеки от тях. В малък прозорец можете да регулирате височината и ширината на изображението в пиксели, а също така да зададете честотата на опресняване на изображението и цветния бит.

HotKey Resolution Changer софтуерен интерфейс

Предлагат се различни профили за бързо превключване между различни параметри. HotKey Resolution Changer може да се инсталира безплатно, но в него липсва руска локализация.

Изтеглете HotKey Resolution Changer

MultiRes

Последната помощна програма, подобно на предишните, не се различава в увеличената функционалност и е предназначена да променя разделителната способност на екрана, скоростта на опресняване и цвета на бита. MultiRes работи във фонов режим и можете да взаимодействате с него, като използвате иконата на тавата. С негова помощ можете да отидете на стандартните настройки на Windows, за да зададете допълнителни свойства на монитора.

Управление на програмата MultiRes

Раздел "Всичко за MultiRes" показва активния графичен адаптер и допълнителни настройки. Тук можете да потвърдите промените, да инсталирате стила на Windows XP и да добавите помощната програма към стартирането на операционната система. Наличен е руски език, програмата е безплатна.

Изтеглете MultiRes

Разгледахме пет от най-надеждните и ефективни помощни програми, които ви позволяват да регулирате разделителната способност на екрана в игрите и да зададете някои допълнителни параметри.