Увеличаването на производителността на процесора за някои - желанието да има най-високите налични характеристики на персоналния компютър, а за останалите - необходимостта от стабилна и удобна работа. И двете категории потребители се нуждаят от компетентно овърклок, в противен случай това може да доведе до неприятни последствия и финансови загуби вместо очакваните спестявания.

На първо място, в този случай се нуждаете от добра програма за овърклок, която да е съвместима с дънната платка. Подобни програми за овърклок на Intel процесори казахме тук , а сега искаме да обмислим аналози за AMD.

AMD OverDrive

Основният прозорец на AMD OverDrive

Тази програма е създадена специално за AMD за потребители, които искат да получат повишаване на производителността. Тя е напълно безплатна, но в същото време е наистина ефективна и функционална.
Нека започнем с професионалистите, които тази програма има изобилие. За AMD OverDrive няма значение какъв вид дънна платка имате, основното е да се побере процесорът. Пълният списък на поддържаните процесори е както следва: Hudson-D3, 770, 780/785/890 G, 790/990 X, 790/890 GX, 790/890/990 FX. Всъщност продуктите се поддържат както нови, така и "не първи свежи", т.е. освободени преди 5 години или повече. Но най-големият плюс на програмата е списък с неговите функции. Той има всичко за висококачествено овърклок: сензори за мониторинг, тестване, ръчно и автоматично овърклок. По-подробно описание на възможностите, които ще намерите, като кликнете върху връзката, намираща се точно под нея.

От минусите може да се отбележи само, че липсата на руски език, която обаче не пречи на повечето овърклокери на дома. Е, фактът, че собствениците на Intel използват AMD OverDrive, уви, няма да могат.

Изтегляне на AMD OverDrive

Урокът: Как да овърклоквате AMD процесора

ClockGen

Главен прозорец ClockGen

KlokGen е програма, която, за разлика от предишната, не е толкова красива, удобна, но основното е, че тя е функционална. В сравнение с много малки аналози, тя предизвиква интерес към това, че работи не само с FSB автобуса, но и с процесора RAM. За качествено овърклок е възможно да се наблюдават температурните промени. Лесната и компактна програма поддържа много дънни платки и PLL, не заема пространство на твърдия диск и не зарежда системата.

Но не всичко е толкова красиво: руският език не е там отново, а самият ClockGen не е подкрепян дълго от създателя му, поради което нови и дори сравнително нови компоненти с него са несъвместими. Но старите компютри могат да бъдат разпръснати, за да получат втори живот.

Изтегли ClockGen

SetFSB

Основен прозорец SetFSB

Тази програма е универсална, тъй като е подходяща както за Intel, така и за AMD. Потребителите често го избират за овърклок, отбелязвайки предимствата като поддръжка за много дънни платки, прост интерфейс и използване. Едно от основните предимства е, че SetFSB ви позволява да програмирате чипа. Това е особено вярно за собствениците на лаптопи, които не могат да научат своя PLL. SetFSB работи точно като ClockGen - преди да рестартирате компютъра, което значително намалява възможните рискове, като например неуспех на дънната платка, прегряване на устройствата. Тъй като програмата все още се поддържа от разработчика, тя също отговаря за уместността на поддържаните версии на дънни платки.

От недостатъците може да се дължи фактът, че жителите, живеещи на територията на Руската федерация, ще трябва да платят около $ 6 за използването на последната версия на програмата и дори след закупуването на чакащи русификация не си заслужава.

Изтегляне на SetFSB

Урокът: Как да овърклоквате процесора

В тази статия говорихме за три програми, които са подходящи за овърклок на AMD процесора. Потребителят трябва да избере програмата, разчитайки на модела на процесора и дънната платка, както и на собствените си предпочитания.

Както вече разбрахте, ние специално избрахме програми, които могат да работят с "желязото" от различни години на освобождаване. За по-старите компютри ClockGen е перфектен за тези, които са по-нови - SetFSB, добре, за средни и нови собственици, за да помогнат на AMD OverDrive.

В допълнение, възможностите на програмите варират. ClockGen, например, ви позволява да овърклоквате автобуса, RAM и процесор; SetFSB допълнително спомага за идентифицирането на PLL, а AMD OverDrive има огромен брой функции за пълен овърклок с проверка, така да се каже, качество.

Силно ви препоръчваме да се запознаете с всички възможни негативни последици от овърклок, както и да научите как да презаделяте правилно процесора и как увеличаването на неговата честота влияе върху компютъра като цяло. Успех!