Често компютрите имат дискретни видеокарти, които не изискват допълнителни настройки. Но още по-бюджетни компютърни модели все още работят с интегрирани адаптери. Такива устройства могат да бъдат много по-слаби и да имат много по-ниски възможности, например, те нямат вградена видео памет, защото вместо това се използва RAM на компютъра. В това отношение може да се наложи да зададете допълнителни параметри за разпределение на паметта в BIOS.

Как да конфигурирате видео картата в BIOS

Както при всички операции в BIOS, настройването на видео адаптера трябва да се извършва стриктно в съответствие с инструкциите, тъй като неправилните действия могат да доведат до значителни неизправности на компютъра. Като следвате описаните по-долу стъпки, можете да персонализирате видеокартата си:

  1. Стартирайте компютъра или, ако вече е включен, рестартирайте.
  2. Непосредствено след стартирането на компютъра кликнете върху "Изтриване" или върху клавишите от F2 до F12 . Това трябва да се направи, за да стигнете директно до менюто на BIOS. Много е важно да имате време да кликнете върху желания бутон, преди операционната система да започне да се зарежда, така че се препоръчва да го натискате постоянно до момента, в който се извършва преходът към настройките. Някои компютри имат свои собствени уникални клавиши, които помагат да влязат в BIOS. Можете да научите за тях, като прегледате документацията за компютъра.
  3. Клавиши за влизане в BIOS на клавиатурата

  4. Кликнете върху стойността "Настройки на чипове" . Този елемент може да има друго име, но във всеки случай ще съдържа такъв фрагмент - "Чипсет" . Понякога необходимата секция може да бъде намерена в менюто "Разширени" . Всички елементи и имена на настройките са подобни една на друга, независимо от използвания компютър. За да прескочите от една точка до друга, използвайте клавишите със стрелки. Обикновено в долната част на екрана има намек за това как да се премествате от една позиция в друга. За да потвърдите прехода към секцията, натиснете бутона Enter .
  5. Разширено BIOS

  6. Отидете в раздела "Графичен размер на блендата" , който може да има и друго име - "Размер на отвора" . Във всеки случай, желаният елемент ще съдържа частиците "памет" или "размер" . В прозореца, който се отваря, можете да посочите необходимото количество памет, но не трябва да надвишава размера на текущата ви RAM. Препоръчително е да не се дават повече от 20% от вашата RAM на нуждите на видеокартата, тъй като това може да забави компютъра ви.
  7. Размер на блендата в BIOS

  8. Изключително важно е работата в BIOS да завърши правилно. За да направите това, натиснете бутона Esc или изберете елемента Изход в BIOS интерфейса. Уверете се, че сте избрали "Запазване на промените" и натиснете Enter , а след това всичко, което трябва да направите, е да натиснете клавиша Y. Ако не преминете през последния описан елемент, вашите настройки няма да бъдат запазени и ще трябва да започнете отново.
  9. Излезте и запазете параметрите в BIOS

  10. Компютърът автоматично ще се рестартира в съответствие с настройките, зададени в BIOS.

Както можете да видите, настройването на видеокарта не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Най-важното е да следвате инструкциите и да не предприемате действия, различни от описаните в тази статия.