Macro е изключително полезна технология, която ви позволява да записвате последователността на натисканията на клавишите на клавиатурата, бутоните на мишката и отварянето на отделни менюта, за да опростите рутинните задачи. С помощта на макроси можете бързо да отворите всяко приложение, да изпълнявате сложни команди с едно щракване и да оптимизирате взаимодействието си с компютъра. След това ще говорим за специални програми, чиято функционалност е фокусирана върху създаването на макроси в операционната система Windows.

Бързи клавиши

Името на програмата Hotkeycontrol вече говори само за себе си - ще ви позволи да конфигурирате горещи клавиши. Тук можете да създадете неограничен брой комбинации и последователности с всякаква сложност, като се свържете с отделен софтуерен модул, наречен "Макрос"... Тук се случва автоматизацията на действията чрез добавяне на подходящите настройки. Ако самата команда не е сложна, тя може да бъде написана като бърз клавиш. Създават се комбинации в други модули, съответстващи на посоката на командите. Например, яркостта и силата на звука се контролират в един раздел, докато системните настройки и взаимодействието с приложенията са в други. Дори и най-начинаещият потребител ще разбере компилацията на профил, тъй като интерфейсът е реализиран възможно най-просто, но липсата на руски език отблъсква някои потребители.

Използване на Hotkeycontrol за създаване на макроси

Ако обърнете внимание на екранната снимка, ще забележите, че сред всички раздели се извиква последният Приставки... Това е основната характеристика на Hotkeycontrol, тъй като добавя и разширява функционалността на приложението. Те се изтеглят безплатно от официалния уебсайт, което ви позволява да наблюдавате хода на задачите на вашия компютър и да получавате известия за тяхното изпълнение, да конфигурирате клавишни комбинации с различна продължителност и последователност и бързо да променяте настройките на екрана. Всички заинтересовани потребители, които са запознати с разработката на SDK, могат самостоятелно да създават плъгини за Hotkeycontrol и да ги вграждат в софтуера, като по този начин разширяват своите възможности.

Изтеглете Hotkeycontrol от официалния уебсайт

Мениджър на ключове

Следващото решение на Key Manager е създадено от местни разработчици, така че интерфейсът е изцяло на руски език. Това ще помогне на начинаещите потребители да разберат принципа на управление на софтуера и да разберат кои елементи и виртуални бутони са отговорни за определени опции. Създаването на макроси, настройването на комбинации и преназначаването на ключове в Key Manager се извършва в специално създадени профили, например можете да задавате промени само за една програма, докато в друга същата комбинация или последователност ще бъде отговорна за различно действие. Това внедряване е изключително удобно, тъй като ви позволява да оптимизирате напълно управлението на компютрите в съответствие с текущата ситуация и личните предпочитания.

Използване на Key Manager за създаване на макроси

Разработчиците вече са вградили няколко различни макроса, например избраният текст може да бъде изпратен до търсачката на посочения браузър или чрез отваряне на изскачащи менюта. За да направите това, в избрания профил просто трябва да посочите комбинация или един ключ, който да отговаря за посочената операция. Поддържа се и персонализиране на мишката. С диспечера на клавишите можете да емулирате натискания на клавиши или да създавате команди, като комбинирате клавишите на клавиатурата и бутоните на мишката. Key Manager се разпространява срещу заплащане, така че преди да купите, силно препоръчваме да проучите демо версията, за да видите дали това решение е подходящо за вас.

Изтеглете Key Manager от официалния уебсайт

BotMek

Много потребители искат да персонализират макроси за определени игри, например, за да улеснят придвижването или смяната на оръжията там. В такива случаи ви съветваме да обърнете внимание на програма, наречена BotMek, която е насочена специално към игрите.Тук присвоявате макроси на отделни бутони или задавате комбинации, като указвате последователност от действия. BotMek поддържа мишки A4Tech, които също конфигурират различни макроси за игри в софтуера. Ако знаете как да пишете скриптове, функционалността на програмата ще се разшири значително, тъй като има вграден редактор с подчертаване на синтаксиса.

Използване на BotMek за създаване на макроси

Самите макроси също са конфигурирани в отделен редактор, който е направен в най-удобната и разбираема форма. Първо, вие създавате самия параметър, като му давате име само за разбиране. След това се посочват натискания на клавиши или щраквания с мишката и забавяне на изпълнението. Всичко това може да се направи циклично, ако зададете подходящия параметър в редактора. BotMek разполага с огромна база данни от подготвени макроси за най-популярните игри. Това ще позволи на начинаещите потребители да не създават сами настройки, а да използват готови, като просто ги запазват или леко ги променят. Сред опциите, които не са свързани с макроси, BotMek има вграден чат, където потребителите обсъждат игри и индивидуални настройки.

Изтеглете BotMek от официалния сайт

AutoHotkey

Следващото решение, наречено AutoHotkey, е подходящо само за опитни потребители или тези, които са готови да се справят сами със скриптове, като изучават уроци от разработчици. Това се дължи на факта, че макросите в този софтуер се създават точно във вградения редактор чрез въвеждане на редове код. Разбира се, тази настройка е сложна, но такава реализация позволява на потребителя да създава макроси с различни посоки и сложност. Разработчиците обаче се погрижиха за начинаещите собственици на компютри, като добавиха няколко вградени команди, с които също трябва да се справят, но това ще бъде доста просто поради обяснителните бележки под линия.

Използване на AutoHotkey за създаване на макроси

Както знаете, такива скриптове позволяват не само да задавате прости действия, но и да стартирате последователно програми, да премествате прозорци, да емулирате кликвания, да обвързвате няколко менюта или дори да променяте файлове. AutoHotkey е с отворен код, което означава, че всеки със съответните умения може да промени този софтуер за себе си или дори да предложи опции за различни плъгини за внедряване от разработчиците. А отвореността също прави този софтуер безплатен. Следвайте връзката по-долу, за да научите повече за всички негови функции и да го изтеглите на вашия компютър.

Изтеглете AutoHotkey от официалния уебсайт

Гореща клавиатура

Hot Keyboard е платено приложение, което има набор от всички необходими опции, свързани с автоматизацията на действията и създаването на макроси с различна сложност. За начинаещи препоръчваме да използвате подготвените профили, като променяте само самите комбинации. Използвайки Hot Keyboard, можете лесно да стартирате една или няколко програми, като предварително посочите пътя до изпълнимия файл, вмъкнете използвания текст, като го запазите в специални форми, възпроизведете записани натискания на клавишите на клавиатурата и бутоните на мишката, отворете системните менюта, директории и файлове и управлявайте системни задачи.

Използване на Hot Keyboard за създаване на макроси

В този софтуер има и отделен редактор, който ви позволява да записвате различни действия под формата на скриптове. Ако се интересувате от извършване на прости операции, най-вероятно дори не е необходимо да имате достъп до този редактор, тъй като всички основни параметри са достъпни за конфигуриране чрез главното меню, както вече обсъдихме по-горе. Hot Keyboard може да се стартира при стартиране на Windows, само за определен период от време, или чрез въвеждане на предварително записани символи. Пробна версия е достъпна за изтегляне на официалния уебсайт. Съветваме ви първо да го проучите, за да решите дали да закупите този софтуер за постоянно използване.

Изтеглете Hot Keyboard от официалния уебсайт

Безплатен запис на макроси

Името Free Macro Recorder вече предполага, че тази програма се разпространява безплатно. Това приложение е позиционирано като автоматизатор на основните процеси.Това става чрез записване на последователността на натисканията на клавишите на клавиатурата и бутоните на мишката. Освен това за тези последователности можете да зададете отваряне на определени файлове, програми, избор или вмъкване на текст, което прави такива команди пълноценни макроси. Принципът на работа с Free Macro Recorder е най-простият от тези, които вече обсъдихме в днешната статия, тъй като не е необходимо да създавате скриптове сами, след като предварително сте изучили синтаксиса на езика. Тук ще бъде достатъчно да щракнете върху съответния бутон за запис и да стартирате опциите за настройка. След като тази команда бъде запазена и може да бъде редактирана, например, е възможно да промените времето за реакция, да повторите цикли и да преместите комбинации.

Използване на Free Macro Recorder за създаване на макроси

Все още има съветник за кодове и прост редактор, който ще ви позволи да създавате по-сложни команди. Тези опции ще бъдат полезни за опитни потребители, тъй като те се нуждаят от определени умения и разбиране при скриптове. Можете обаче да научите това сами, като овладеете уроците на официалния уебсайт. Също така препоръчваме да се запознаете с по-усъвършенствана версия на този софтуер, наречена Macro Scheduler, която се разпространява срещу заплащане. Ако търсите точно такъв инструмент, изтеглете пробната му версия и след това закупете пълния, ако функционалността ви подхожда напълно.

Изтеглете Macro Scheduler от официалния уебсайт

WinAutomation

WinAutomation е следващият софтуер, който отговаря на темата на днешния материал. Основната му характеристика е лекотата на използване, защото функциониращият алгоритъм се основава на интелигентен запис. Стартирате програмата и след това започвате да извършвате необходимите действия в правилната последователност. Например можете да отворите програма, да изберете текст, да задържите комбинации от клавиши и много други. По време на тези манипулации WinAutomation записва всички команди в една и съща последователност. В крайна сметка просто трябва да проверите коректността на настройките и да запазите един макрос. След това можете да започнете да създавате нов екип. Има и запис, базиран на координати. Този метод е подходящ за ситуации, в които трябва да емулирате натискания на клавишите на клавиатурата и бутоните на мишката в операционната система и определени програми.

Използване на WinAutomation за създаване на макроси

Разработчиците на WinAutomation изоставят програмирането в своето решение, т.е.потребителят не трябва да пише скриптове самостоятелно, след като преди това е изучил синтаксиса на използвания език. Вместо това програмата има отделно меню, което съдържа предварително дефиниран списък от действия и различни системни опции. Просто трябва да изберете един от тези параметри и да го персонализирате за себе си само с няколко прости щраквания. Приложението работи коректно с браузъри, различни програми от известни разработчици и ви позволява да персонализирате изпълняваните задачи в предпочитания период от време. WinAutomation е идеален за начинаещи потребители, но такъв усъвършенстван инструмент ще има голяма награда.

Изтеглете WinAutomation от официалния уебсайт

RoboTask

RoboTask може да работи с почти всякакъв вид проста или сложна автоматизация, без да е необходимо да създава групови файлове или ръчно да пише скриптове, тъй като потребителят изпълнява всички действия в графичен интерфейс, който улеснява избора и комбинирането на действия според личните нужди. Това решение, както всеки друг разширен инструмент за автоматизация, ви позволява да конфигурирате голямо разнообразие от действия, включително отваряне на приложения, управление на файлове, текст и работа през интернет. Ако сте собственик на FTP или сървър, струва си да обърнете внимание на отделните команди за автоматизация на процесите, изпълнявани в тези модули, тъй като понякога те са много важни и значително опростяват администрирането.

Използване на RoboTask за създаване на макроси

Интерфейсът RoboTask е направен в познат и разбираем стил, където всички команди са проектирани под формата на дърво и благодарение на това търсенето на необходимия низ няма да отнеме много време.Липсата на руски език на интерфейса обаче може да доведе до проблеми с разбирането на настройките за определен слой потребители, но тази трудност се решава с помощта на всеки удобен преводач. RoboTask се разпространява срещу заплащане и безплатна пробна версия е достъпна на страницата на разработчика в Интернет. Съветваме ви първо да го прочетете, като изпробвате всички команди, присъстващи там, за да видите дали това приложение е подходящо за вас.

Изтеглете RoboTask от официалния уебсайт

Macro Toolworks Professional / Perfect Keyboard Professional

В този раздел на статията ще ви разкажем наведнъж за две програми от един и същ разработчик, които първоначално са много сходни, но са предназначени за различни категории потребители и съответно имат различен набор от опции. Специално внимание трябва да се обърне на възможностите на сглобките, тъй като цената им зависи от това. На главната страница на официалния сайт има глобална таблица със сравнение на функционалността на Macro Toolworks Professional и Perfect Keyboard Professional. На същото място, за определени опции, разработчикът представи визуален урок във видео формат, така че всеки потребител да разбере принципа на работа.

Използване на Macro Toolworks Professional за създаване на макроси

Що се отнася до самата цел на тези две програми, първият сбор е най-напредналият и освен стандартните функции, има редица допълнителни команди, наречени „Различни макро задействания“... Те са предназначени за управление на файлове, приложения, системни компоненти и стартиране на определени действия, когато посоченият обект се задейства. Perfect Keyboard Professional няма тези опции, но се предлага стандартна таблица с предварително подготвени макроси, която работи приблизително по същия начин, както в други програми, обсъдени по-рано.

Изтеглете Macro Toolworks Professional / Perfect Keyboard Professional от официалния уебсайт

Punto Switcher

Punto Switcher е последната програма, за която искаме да говорим днес. Създаден е от известната компания Yandex за автоматично промяна на подредбите на клавиатурата във всякакви приложения на операционната система. Този софтуер беше включен в днешния ни списък само защото принципът на действие на алгоритмите е подобен на макросите, но потребителят не може да ги персонализира за себе си. Препоръчваме да обърнете внимание на Punto Switcher само ако имате нужда от решение, което автоматично да коригира грешки, свързани с използването на неправилно разположение на клавиатурата.

Използване на Punto Switcher за създаване на макроси

Методът за подмяна в Punto Switcher се извършва както в реално време, така и ръчно. Например можете да изберете текст, който е въведен с грешно оформление, да натиснете съответната комбинация от клавиши и преводът ще бъде извършен само за няколко секунди. Този софтуер може също така да избере заместители на думи, например, ако напишете „ха“, той ще се промени на „Забавен“. Има и гласова игра на написаните думи с помощта на вградения гласов асистент. Можете да изтеглите Punto Switcher безплатно от официалния уебсайт, а на компютър това приложение няма да заема много място и няма да зареди операционната система.

Punto Switcher

В края на днешния материал искаме да поговорим за друга група програми, които ви позволяват да пренасочите клавишите на клавиатурата. Много потребители са изправени пред такъв проблем, че определени знаци не работят или просто искат да ги прехвърлят на други клавиши. Разбира се, за такива случаи можете да използвате и макроси, но ще бъде по-удобно да използвате специален софтуер. Прочетете повече за това в отделна статия на нашия уебсайт, като кликнете върху връзката по-долу.

Повече информация: Програми за пренасочване на клавиши на клавиатурата

По-горе научихте за многото приложения за създаване на макроси. Както можете да видите, някои от тях работят на принципа на ръчния скрипт, докато други автоматизират задачите по интелигентен начин. Това ще помогне на абсолютно всеки потребител да избере най-добрия вариант за себе си и ще направи много по-лесно и по-ефективно взаимодействието с компютър.