Сега програмирането е популярно занимание за много потребители, което в бъдеще може да се превърне в високоплатена професия. Всеки човек, влизащ в тази област, първо избира езика, на който иска да създава приложения, и след това избира среда за разработка за писане на код. Вече говорихме за правилата за избор на оптимален език за обучение в една от нашите статии в сайта, но все още не сме говорили за софтуер за писане на код. Днес искаме да се спрем на това и да разгледаме няколко от най-популярните инструменти, като обърнем внимание на техните предимства и недостатъци.

Прочетете също: Изграждане на собствен софтуер за Windows

ПРАЗЕН

Сега Python се нарежда на трето място в света по популярност сред всички съществуващи езици за програмиране и мнозина също отбелязват постоянния му растеж, което в бъдеще може да доведе до факта, че Python ще стане лидер и милиони потребители веднага ще започнат да го учат. Ето защо решихме първо да се спрем на тесно фокусирани опции, като вземем за пример IDLE. Това е интегрирана среда за разработка, която получавате на вашия компютър заедно с всички други файлове на Python, когато го изтегляте от официалния уебсайт. Във външния си вид, както можете да видите на екранната снимка по-долу, IDLE не се различава много от обикновения текстов редактор с изключение на подчертаването на синтаксиса, но функционалността тук е напълно достатъчна, за да започне не само да изучава Python, но и да създава пълноценни програми, ограничавайки се само до с това решение.

Използване на IDLE като среда за разработка на езика за програмиране на Python

Тази интегрирана среда за разработка изпълнява всички опции, които са присъщи на стандартните представители на такъв софтуер. Това включва четене, редактиране и стартиране на код. Вече знаете, че синтаксисът е подчертан тук, но не виждате конзола, която да ви позволява да видите състоянието на програмата и да получавате известия за грешки. Факт е, че Shell се стартира тук, когато модулът се изпълнява като отделен прозорец. Посоченият код се изпълнява там и ако има някакви проблеми, ще бъдете уведомени за тях точно на грешния ред. Когато се обучавате на празен ход, ви съветваме да обърнете внимание на броя на горещите клавиши. Ако ще спрете на тази среда за разработка, по-добре е да започнете да ги изучавате веднага, за да опростите процеса на взаимодействие с параметрите в бъдеще.

Изтеглете IDLE от официалния сайт

PyCharm

Като алтернатива на стандартното решение трябва да се спомене обширен инструмент, наречен PyCharm. Създаден е от компанията JetBrains, позната на много програмисти. Цялата функционалност тук е фокусирана специално върху професионалното кодиране, а допълнителните опции, чиито аналози рядко се срещат в друг софтуер, са насочени към това да направят процеса на писане на приложения възможно най-продуктивен. Най-очевидното нещо, което може да помогне за реализирането на тази идея, е интелигентен редактор. Докато въвеждате символи, той автоматично разбира кой аргумент искате да извикате или коя променлива от вече добавените да присвоите. Грешките също се откриват автоматично, така че повечето проблеми могат да бъдат отстранени дори преди стартиране на написания код.

Използване на PyCharm като среда за разработка на Python

От помощните опции отбелязваме и вграденото търсене на файлове, класове или отделни символи, което ще ви позволи бързо да намерите необходимия фрагмент или да се преместите в подходяща директория. Веднага след инсталирането на PyCharm получавате много полезни функции за разработчиците, които включват инструменти за отстраняване на грешки, тестване и профилиране, както и отделни опции за работа с бази данни (Oracle, SQL Server, PostgreSQL, MySQL и други). Ако използвате Python за уеб разработка, този софтуер ще ви позволи да взаимодействате с уеб рамки, JavaScript и HTML. Тук се извършват и научни изчисления благодарение на интерактивна конзола, поддръжка на съответните библиотеки и интеграция с Conda.Ако търсите професионално решение за себе си и планирате да го използвате в продължение на много години програмиране на Python, PyCharm е точно опцията да спрете за по-подробно проучване.

Изтеглете PyCharm от официалния уебсайт

Визуално студио

Microsoft се интересува от потребителите, които създават програми за своите операционни системи, използвайки езика за програмиране C ++. За тази цел те създадоха безплатна среда за разработка, наречена Visual Studio. Именно тя се препоръчва най-често за начинаещи като отличен преводач при изучаването на C ++. Visual Studio обаче все още поддържа JavaScript, C #, Python и други популярни езици за програмиране. Специалните инструменти за разработка правят това решение идеално за начинаещи. Да вземем за пример опцията за крушка. Понякога се появява на редове, които могат да бъдат оптимизирани. Кликнете върху него, за да разберете какво е най-добре да промените за оптимална четливост и оптимизация на кода. Разбира се, тук също присъстват коригиране на грешки и редове за автоматично попълване при писане.

Използване на Visual Studio за писане на код на вашия компютър

За да се анализира наличната информация в разглеждания софтуер, се използва инструментът CodeLens. Той предоставя важни прозрения като направените промени и въздействието на тестването на отделни модули. Кодът на Visual Studio може да бъде отстранен, докато се изпълнява. Ако бъде открита грешка, ще бъдете подканени да спрете процеса, за да можете да промените състоянието на редовете и след това изпълнението ще продължи от същия момент, което ще ви спести от непрекъснато презареждане на използвания модул. Начинаещите ще намерят функцията за тестване в реално време за изключително полезна. Може да се приложи както към отделни редове непосредствено след тяхното написване, така и към избрани фрагменти. Това ще ви помогне бързо да разберете какво се случва, докато интерпретирате този ред и как това се отразява на останалата част от процеса. Важно е обаче да се отбележи, че поради пренасищането на интерфейса и сложното изпълнение на определени параметри, за начинаещи може да е трудно да овладеят този софтуер, което ще доведе до необходимостта от изучаване на съответните уроци.

Изтеглете Visual Studio от официалния сайт

Прочетете също: Правилна инсталация на Visual Studio на компютър

Android Studio

Android Studio е официалната среда за разработка от създателите на Android, която е предназначена за писане на приложения за тази операционна система. В този софтуер кодът е написан на Java, тъй като това е официалният език на Java за Android, или можете да използвате Kotlin, C или C ++ като допълнителни модули. В Android Studio, както и при други професионални преводачи, редакторът има интелигентен режим, който изчислява думата, която искате да напишете предварително. Целият синтаксис е подчертан и цветът му може да бъде персонализиран чрез параметри. Освен това редакторът има редактор за визуално оформление. Използва се за представяне на определени обекти или текстови блокове на екрани с различни разделителни способности.

Използване на Android Studio за писане на код на вашия компютър

Тествайте всичките си проекти, без да използвате физически устройства. Стандартният набор от инструменти на Android Studio включва емулатор, който ви позволява да стартирате и тествате приложение много по-бързо, отколкото би било на съществуващ смартфон. Всеки APK файл е достъпен за проверка чрез специален анализатор. Той идентифицира всички входящи ресурси и избира как да помогне за намаляване на размера на инсталатора. Освен това приложението се проверява чрез наблюдение в реално време, което показва какво натоварване софтуерът поставя върху системата. Android Studio е идеалната многофункционална програма за тези, които искат да създават проекти за Android, използвайки съществуващите си познания за работа с Java, Kotlin, C или C ++.

Изтеглете Android Studio

IntelliJ IDEA

По-горе вече говорихме за едно решение от компанията JetBrains. Той обаче беше насочен изключително към използването на езика Python. Друга среда за разработка от тази компания се нарича IntelliJ IDEA и поддържа писане на код на много езици.Най-популярните от тях са Java, JavaScript, Python, Ruby, Groovy, Scala, PHP, C и C ++. Вече говорихме за интелигентно редактиране, валидиране в реално време и оптимизация на кода точно докато го пишете. Сега няма да се спираме на това, нека просто кажем, че в IntelliJ IDEA всичко това присъства и функционира правилно. Нека само отбележим, че разработчиците смятат опцията за интелигентно автоматично довършване за уникална. Алгоритъмът му на работа не се основава на общи принципи, а се приспособява към контекста.

Използване на IntelliJ IDEA за писане на код на вашия компютър

Ако често изпълнявате функция в IntelliJ IDEA, Smart Assistant ще ви предложи да я автоматизирате, за да можете да преминете към други задачи. Тази опция ще бъде най-полезна в ситуации, когато често се налага да пишете една и съща част от кода. Ако този софтуер е позициониран като продуктивен по отношение на разработката, само поради функциите, които вече описахме по-горе, тогава основният недостатък на IntelliJ IDEA е дългата обработка на операциите и скоростта на изтегляне. С всяка нова актуализация разработчиците се фокусират върху подобряване на производителността, но тя все още е далеч от идеалната, така че някои потребители не са доволни от това състояние и предпочитат да търсят аналог на този инструмент, като се фокусират върху по-бързи решения.

Изтеглете IntelliJ IDEA от официалния сайт

Затъмнение

Eclipse е друга популярна среда за разработка, която много потребители са харесали поради големия брой приставки. Първоначално Eclipse беше предназначен за писане на код за Java и с течение на времето бяха освободени много външни модули, които направиха възможно прилагането на програмиране на базата на други езици. Сега можете лесно да свържете необходимия брой приставки, които са спомагателни не само при писане на код, но и за разширяване на общата функционалност на софтуера. Именно тази важна характеристика прави Eclipse толкова привлекателна за определен кръг потребители. Разбира се, всички стандартни функции, които вече споменахме при прегледа на предишни среди за разработка, също присъстват в това решение, като работят по идентичен алгоритъм.

Използване на Eclipse IDE за писане на код

Eclipse е напълно безплатна, защото е с отворен код и всеки може да участва в разработката. Това се превърна в един от основните недостатъци на софтуера, тъй като в него непрекъснато участват различни групи хора и като такъв няма пълноценен стабилен екип. Мнозина не са доволни от липсата на документация, тъй като повечето материали, разположени на официалния уебсайт, са базирани само на начинаещи програмисти. Що се отнася до останалото, Eclipse се справя перфектно с основните си задачи и предоставя на потребителя комфортна среда за писане на всякакви приложения или други проекти, където се използват програмни езици.

Изтеглете Eclipse

Netbeans

След това ще говорим за софтуер, наречен Netbeans. Това е безплатен софтуер, който ви позволява да пишете приложения на Java, JavaScript, Python, PHP, C, C ++ и дори Ada. Тук има много плъгини, всеки от които може да се персонализира от потребителя, а също се поддържат мощни инструменти за JavaScript, HTML5 и CSS3. Най-често срещаните функции, като бързо редактиране на код или подчертаване на грешки в реално време, също се намират в Netbeans. Освен това някой може да го намери полезен и междуплатформен. Нищо не ви пречи да инсталирате този софтуер на Linux, Windows или Mac OS. Персонализираният интерфейс също се счита за важен за определени категории потребители.

Използване на IDE на Netbeans за писане на код

Сред недостатъците можем да отбележим ниската производителност, която се дължи главно на изпълнението на огромен брой функции, плъгини и различни параметри в една обвивка. Колкото повече е активирано и конфигурирано, толкова повече време ще отнеме зареждането и извършването на операции. Следващият недостатък на Netbeans е свързан с приставки. Да, тук има много от тях, но това не винаги е добре. Някои от тях имат изключително минимален набор от полезни опции, което прави подобни добавки почти ненужни.Почти всички тези модули са свързани с разработването на приложения за Android. Netbeans се разпространява безплатно, но няма руски интерфейс, така че ще трябва да проучите елементите от менюто и документацията на английски език. Следвайте връзката по-долу, за да видите всички материали по това решение на официалния уебсайт.

Изтеглете Netbeans от официалния сайт

Комодо

Потребителите, които тепърва започват своя път в програмирането, може да не са чували за средата за разработка, наречена Komodo. Сега обаче това е една от най-популярните програми и предоставя на потребителя много различни опции. Нека започнем с поддържаните езици и те включват: SS, Go, JavaScript, HTML, NodeJS, Perl, PHP, Python, Ruby, Tcl и други. Веднага след инсталирането на Komodo потребителят може да пристъпи към настройка на интерфейса. Този софтуер е разделен на няколко прозореца и всеки от тях може да се персонализира. Всички те се трансформират, преместват, фиксират или напълно скриват, ако не е необходимо наличието на определен блок. Разбира се, както при всяка съвременна среда за разработка, Komodo разполага с редица помощни опции, като подчертаване на грешки с валидиране в реално време или предложения за автоматично довършване. Сега това са най-необходимите функции, които се използват активно както от начинаещи, така и от професионалисти.

Използване на Komodo IDE за писане на код

Въпросният софтуер поддържа графично отстраняване на грешки за NodeJS, Perl, PHP, Python, Ruby и Tcl и също така ще даде възможност за разполагане в облак благодарение на Stackato PaaS. Има и допълнителни приставки, всеки от тях се активира или изтегля от Интернет само по лична преценка. Във вградената библиотека можете да намерите помощни модули за всеки вкус. Основният недостатък на Komodo е платеното разпространение. Препоръчваме първо да проучите демо версията, която ще бъде активна в продължение на три седмици. Това време ще бъде напълно достатъчно, за да разберем дали си струва да инвестираме в тази среда за разработка и дали е в състояние да предостави всички необходими функции, така че създаването на код да става в най-удобните условия.

Изтеглете Komodo от официалния уебсайт

RubyMine

По-горе вече говорихме за цели два продукта от JetBrains, но те не са ограничени в броя на пуснатите инструменти и предлагат на потребителите да изтеглят и RubyMine. От името на този софтуер вече става ясно, че основният акцент тук е поставен върху разработването на приложения или скриптове в Ruby, но след подробно проучване става ясно, че този софтуер е съвместим с много други езици за програмиране (CoffeeScript, CSS, HAML, HTML, JavaScript, LESS , Ruby and Rails, SASS). Важна подробност, която определено трябва да се спомене при прегледа на RubyMine, е възможността за разработване за iOS. Това е доста необичайна функция, тъй като JetBrains често не обръщат необходимото внимание на тази операционна система.

Използване на RubyMine IDE за писане на код

В допълнение към основните функции, които присъстват във всички продукти на споменатата компания, RubyMine има вградени дебъгъри, които ви позволяват да взаимодействате с JavaScript, CoffeeScript и Ruby. Поддържа се и интеграция с CVS, Git, Mercurial, Perforce и Subversion. Всички проекти, създадени в тази среда, имат дървесна структура с възможност за бърз анализ. Ако ще разработвате решения с графичен интерфейс, прочетете внимателно общата документация на този софтуер, тъй като мнозина се оплакват от липсата на полезни инструменти, които ви позволяват да внедрите графичен интерфейс. За стабилна работа на RubyMine ще ви трябват и поне 4 гигабайта RAM, а самият инструмент се разпространява срещу заплащане, но с безплатна пробна версия за един месец, която трябва да бъде изтеглена и тествана преди покупката.

Изтеглете RubyMine от официалния сайт

Xcode

По-рано изяснихме, че RubyMine има инструменти за разработка на iOS. Ако сте прочели внимателно всички предишни рецензии, може би сте забелязали, че нито една от споменатите програми не предоставя такива възможности, затова сега ви предлагаме да се запознаете с Xcode. Това е идеалното решение за тези, които се интересуват от създаването на приложения за iPad, iPhone и Mac.Интеграцията с Cocoa Touch отчасти засяга лекотата на разработка и списъкът на поддържаните езици включва AppleScript, C, C ++, Java и Objective-C. В допълнение, любимият компилатор на Apple LLVM е вграден в този софтуер. Той не само ви позволява бързо да стартирате кода, но също така показва подсказки, свързани с най-подходящите методи за решаване на проблеми, ако има такива. Можете обаче да се справите без стартиране на компилация, защото Test Navigator проверява функционалността на кода в реално време и показва грешки на екрана, когато бъдат намерени.

Използване на Xcode IDE за писане на код

Xcode също има много помощни функции, като например историята на версиите, която записва файлове и показва историята, и Interface Builder, който се използва за създаване на стандартни шаблони, без да е необходимо да пишете код. Когато сте запознати с Xcode, е важно да вземете предвид съвместимостта на този софтуер само с устройства от Apple. Ако ще публикувате готови проекти в официалния магазин, ще трябва да закупите лиценз за разработчици. Няма по-съществени недостатъци в Xcode, така че тази среда с право може да се счита за една от най-добрите за разработване за iPad, iPhone и Mac.

Изтеглете Xcode от официалния сайт

PhoneGap

PhoneGap е последният инструмент, за който искаме да говорим днес. Неговата особеност се крие във факта, че за да създавате приложения, не е необходимо да знаете родния си език за програмиране, тъй като контролът се осъществява под формата на извиквания към стандартни скриптове, които са част от ОС, за която е написан кодът. Цялото управление на PhoneGap се осъществява чрез JavaScript заедно с HTML5 и CSS3, но е възможно да се извика родния код, за да се прочете и редактира.

Използване на PhoneGap за писане на код

От името PhoneGap вече става ясно, че това решение е подходящо само за мобилни разработчици. Освен това отбелязваме ограничената функционалност, която се дължи на спецификата на самия инструмент. PhoneGap не е много популярен само поради тясната си специализация и е малко вероятно някога да служи като пълноценна IDE, тъй като приложенията, създадени тук, не се считат за такива поради преобразуването в WEB. Силно препоръчваме да прочетете документацията на PhoneGap и да научите повече за всички функции, ако се интересувате от това решение като удобен и малък софтуер за разработка на Android.

Изтеглете PhoneGap от официалния уебсайт

Опитахме се да ви разкажем за най-популярните решения за писане на код на компютър. Както можете да видите, всеки потребител, който предпочита определен език за програмиране, ще може да намери най-доброто решение за себе си и да го използва като основна среда за разработка.