Периодично някои компоненти на хардуера на лаптопа може да не успеят поради редица причини. Това не е само за външни периферни устройства, но и за вградено оборудване. В тази статия ще научите какво да направите, ако камерата изведнъж спря да работи върху работещ лаптоп Windows 10 ,

Решаване на проблеми с камерата

Незабавно обърнете внимание, че всички съвети и ръководства са приложими само в случаите, когато неизправността е програмна. Ако устройството има повреда в хардуера, има само един изход - свържете се с специалистите за ремонт. Ще обсъдим по-подробно как да разберете естеството на проблема.

Стъпка 1: Проверете връзката с устройството

Преди да преминете към различни манипулации, първо трябва да разберете дали системата изобщо вижда камерата. За да направите това, направете следното:

 1. Кликнете върху бутона "Старт" на RMB и изберете "Device Manager" от менюто, което се показва.
 2. Стартиране на диспечера на устройства чрез бутона "Старт" в Windows 10

 3. Можете също така да използвате всеки известен метод за отваряне на "Device Manager" . Ако те не са ви известни, съветваме ви да прочетете нашата специална статия.

  Повече подробности: 3 начина да отворите диспечера на задачите в Windows

 4. След това разгледайте раздела "Камери" в директорията. В идеалния случай устройството трябва да се намира точно тук.
 5. Секцията Камера в Диспечер на устройствата

 6. Ако в определеното място няма оборудване или секцията "Фотоапарати" изобщо липсва, не бързайте да се разстроите. Трябва също така да проверите каталозите " Устройства за обработка на изображения" и "USB контролери" . В някои случаи този компонент може да се намира в секцията "Звукови, игри и видео устройства" .

  Възможно местоположение на камерата в диспечера на устройствата в Windows 10

  Имайте предвид, че в случай на повреда на софтуера камерата може да бъде маркирана с удивителен знак или въпросителен знак. В същото време тя дори може да действа като неизвестно устройство.

 7. Неизвестен хардуер в Диспечера на устройствата на Windows 10

 8. Ако във всички горни раздели на устройството не се появи, струва си да се опитате да актуализирате конфигурацията на лаптопа. За да направите това , отидете в раздела "Действие" в "Диспечер на устройства " , след което в падащото меню кликнете върху реда "Актуализиране на хардуерната конфигурация" .
 9. Актуализиране на хардуерната конфигурация в диспечера на устройствата

След това устройството трябва да се появи в един от горните раздели. Ако това не се случи, е твърде рано да се отчайвате. Разбира се, има вероятност оборудването да не е успешно (проблеми с контактите, кабела и т.н.), но можете да опитате да го върнете, като инсталирате софтуера. Ще разкажем за това по-нататък.

Стъпка 2: Поставете отново оборудването

След като потвърдите, че камерата е в "Device Manager" , трябва да опитате да го инсталирате отново. Това се прави много просто:

 1. Отворете отново "Диспечер на устройства" .
 2. Намерете необходимото оборудване в списъка и кликнете върху името му RMB. В контекстното меню изберете елемента "Изтриване" .
 3. Извадете камера от списъка с лаптоп оборудване

 4. След това ще се появи малък прозорец. Необходимо е да потвърдите изваждането на камерата. Кликнете върху бутона "Изтриване" .
 5. Потвърждение за премахване на камерата от диспечера на устройствата в Windows 10

 6. След това трябва да актуализирате хардуерната конфигурация. Отново отидете в "Мениджър на устройства" в меню "Действие" и натиснете бутона със същото име.
 7. След няколко секунди, камерата ще се появи отново в списъка с свързани устройства. В същото време системата автоматично ще инсталира отново необходимия софтуер. Моля, обърнете внимание, че тя трябва да бъде активирана незабавно. Ако внезапно това не се случи, кликнете върху името му: RMB и изберете елемента "Включване на устройството" .
 8. Включване на камерата в диспечера на устройствата на Windows 10

След това можете да рестартирате системата и да проверите ефективността на камерата. Ако катастрофата беше незначителна, всичко трябва да работи.

Стъпка 3: Инсталиране и връщане на драйвери

По подразбиране Windows 10 автоматично изтегля и инсталира софтуер за целия хардуер, който е в състояние да разпознае. Но в някои случаи трябва да инсталирате драйвера сами. Това може да се направи по различни начини: от изтеглянето от официалния сайт до стандартните инструменти на операционната система. На този въпрос отделихме отделна статия. Можете да се запознаете с всички методи за търсене и инсталиране на драйвера за видеокамера, като използвате примера на лаптоп ASUS:

Повече подробности: Инсталиране на ASUS уеб камера драйвер за лаптопи

Освен това понякога си струва да се опитате да върнете предишната инсталирана версия на софтуера. Това се прави много просто:

 1. Отворете "Диспечер на устройства" . Как може да се направи това, написахме в началото на статията.
 2. Намерете вашата видеокамера в списъка с устройства, щракнете с десния бутон върху нейното име и изберете "Properties" от контекстното меню.
 3. Отваряне на свойствата на камерата чрез Device Manager

 4. В отворения прозорец отидете в секцията "Шофьор" . Тук ще намерите бутона "Върни се" . Кликнете върху него. Моля, имайте предвид, че в някои случаи бутонът може да е неактивен. Това означава, че за устройството драйверите са инсталирани само 1 път. Върнете се просто никъде. В такива ситуации първо трябва да опитате да инсталирате софтуера, следвайки горните съвети.
 5. Отключете драйвера на камерата в Windows 10

 6. Ако драйверът все още може да се върне, остава само да актуализира системната конфигурация. За да направите това, кликнете върху бутона " Действие " в прозореца "Диспечер на устройства" , след което изберете елемента със същото име от списъка, който се показва.
 7. Актуализиране на конфигурацията чрез Windows 10 Device Manager

След това системата ще опита отново да изтегли и инсталира софтуера на камерата. Ще трябва само да изчакате малко, след което да проверите отново устройството.

Стъпка 4: Настройки на системата

Ако горепосочените стъпки не са дали положителен резултат, трябва да проверите настройките на Windows 10. Може би достъпът до камерата просто не е включен в настройките. Трябва да направите следното:

 1. Кликнете върху бутона "Старт" с десния бутон на мишката и изберете елемента "Параметри" от списъка, който се показва.
 2. Отваряне на настройките на системата чрез бутона "Старт" в Windows 10

 3. След това отворете секцията "Поверителност" .
 4. Част за поверителност в настройките на Windows 10

 5. От лявата страна на прозореца, който се отваря, намерете раздела Камера и кликнете върху името му с LMB.
 6. Отворете раздела Камера в настройките на Windows 10

 7. След това трябва да сте сигурни, че достъпът до камерата е отворен. Това трябва да показва линията в горната част на прозореца. Ако достъпът е деактивиран, кликнете върху бутона Промяна и просто превключете тази опция.
 8. Опцията за включване на камерата в настройките на Windows 10

 9. Също така проверете дали камерата може да използва конкретни приложения. За да направите това, на една и съща страница, отидете малко по-надолу и завъртете ключа срещу името на необходимия софтуер в активната позиция.
 10. Активиране на достъп до камерата за конкретни програми

След това опитайте отново да проверите работата на камерата.

Стъпка 5: Актуализиране на Windows 10

Microsoft често издава актуализации за Windows 10. Но истината е, че понякога те деактивират системата на софтуерно или хардуерно ниво. Това важи и за камерите. В такива ситуации разработчиците се опитват възможно най-бързо да освободят така наречените пластири. За да ги намерите и инсталирате, просто трябва да повторите проверката за актуализиране. Можете да направите това, както следва:

 1. Кликнете върху комбинацията "Windows + I" на десктопа и кликнете в прозореца, който се отваря в елемента "Актуализиране и защита".
 2. Секцията "Актуализиране и защита" в настройките на Windows 10

 3. В резултат на това ще се отвори нов прозорец. В дясната му част ще има бутон "Проверка за актуализации" . Кликнете върху него.
 4. Бутон за проверка на актуализацията на Windows 10

Търсенето на наличните актуализации започва. Ако системата открие някоя, те веднага ще започнат да се изтеглят и инсталират (при условие, че не сте променили опциите за инсталиране за актуализации). Необходимо е да изчакате края на всички операции, след това да рестартирате лаптопа и да проверите работата на камерата.

Стъпка 6: Настройки на BIOS

В някои лаптопи можете да активирате или деактивирате камерата директно в BIOS. Трябва да се обърне внимание само в случаите, когато други методи не помогнаха.

Ако не сте уверени в собствената си сила, не експериментирайте с настройките на BIOS. Това може да увреди както операционната система, така и самия лаптоп.

 1. Първо трябва да отидете в самия BIOS. Има специален ключ, който трябва да натиснете при стартиране на системата. Това е различно за всички производители на лаптопи. В специален раздел на нашия уебсайт материали по въпроса за работата на BIOS на различни лаптопи.

  Повече подробности: Всичко за BIOS

 2. Най-често опцията за активиране / деактивиране на камерата е в секцията "Разширени" . Използвайте лявата и дясната стрелка на клавиатурата, за да я отворите. В него ще видите секцията "Конфигурация на устройството на борда" . Ние отиваме тук.
 3. Отворете раздела "Конфигуриране на устройството на борда" в BIOS

 4. Сега трябва да намерите низа "Onboard Camera" или подобна. Уверете се, че има опция Enabled или Enabled пред нея. Ако това не е така, устройството трябва да бъде включено.
 5. Включване на камерата в BIOS на лаптопа

 6. Остава да запазим промените. Връщаме се в главното меню на BIOS, използвайки бутона "Esc" на клавиатурата. Намираме раздела Exit в горната част и отиваме към него. Тук трябва да кликнете върху реда "Изход и запазване на промените" .
 7. Запазване на настройките в BIOS и излизане от него

  След това лаптопът ще се рестартира и камерата ще трябва да спечели. Имайте предвид, че описаните опции не са налични във всички модели лаптопи. Ако нямате такива, най-вероятно устройството ви няма възможност да включва или изключва устройството чрез BIOS.

На тази статия нашата статия приключи. В него разгледахме всички начини, които биха премахнали проблема с неработеща камера. Надяваме се, че те ще ви помогнат.