Много антивируси са изградени на същия принцип - те се инсталират като колекция с набор от инструменти за цялостна компютърна защита. И Sophos се обърна към това по съвсем различен начин, предлагайки на потребителя всички същите възможности за сигурност на домашния компютър, каквито те използват в техните корпоративни решения. Помислете по-нататък за всички функции, които човек, използващ Sophos Home ще получи.

Пълно сканиране на системата

След инсталацията и първото пускане веднага ще започне пълно сканиране. Програмата ще ви информира за установените опасности, като изпратите известие до работния плот с името на заразения файл и действието, което е приложено към него.

Изскачащо известие от Sophos Home

След като отвори антивирусната програма и кликне върху бутона „Почистване в прогрес“ , потребителят ще стартира прозорец с подробности за проверката.

Детайли за сканиране на системата в Sophos Home

Списък на заплахите, които ще бъдат открити, ще се появи в основната му част. Втората и третата колони показват класификацията на заплахата и действието, което се прилага към нея.

Класифициране и управление на зловреден софтуер в Sophos Home

Можете да контролирате независимо как антивирусът се държи по отношение на тези или други обекти, като кликнете върху техния статус. Тук можете да изберете да изтриете ( “Изтрий” ), да изпратите файла в карантина ( “Карантина” ) или да игнорирате предупреждението за опасност ( “Игнориране” ). Параметърът "Покажи информация" показва пълната информация за зловредния обект.

Настройки за управление на обект със зловреден софтуер в Sophos Home

След приключване на процедурата ще се появят подробни резултати от проверката.

Подробни резултати от пълното сканиране в Sophos Home

Когато вирусите бъдат открити в главния прозорец на Sophos Home, ще видите звънец, който съобщава за важно събитие от последното сканиране. В раздела "Заплахи" и "Изстрелване" се показва списък на откритите заплахи / изнудване. Антивирусът чака вашето решение - какво точно да прави с конкретен файл. Можете да изберете действие, като кликнете върху него с левия бутон на мишката.

Ръчно управление на вируса в Sophos Home

Управление на изключенията

За потребителя има две опции за задаване на изключения и можете да отидете при тях след първото сканиране на компютъра, като кликнете върху връзката „Изключения“ .

Превключете към Изключения в Sophos Home

Превежда се в нов прозорец, където има два раздела, които имат един и същ превод - „Изключения“ . Първият - “Изключения” - означава изключване на програми, файлове и интернет сайтове, които няма да бъдат блокирани и сканирани за вируси. Второто, “Местни изключения” , включва ръчно добавяне на местни програми и игри, които са несъвместими с режима на Sophos Home Protection.

Раздели за изключения в Sophos Home

Това е мястото, където възможностите на клиента, инсталирани в Windows края. Всичко останало се управлява чрез уебсайта на Sophos, а настройките се запазват в облака.

Управление на сигурността

Тъй като Sofos antiviruses, дори и в домашното решение, са включили елементи на корпоративно управление, сигурността е конфигурирана в специално облачно хранилище. Безплатната версия на Sophos Home поддържа до 3 машини, които могат да се управляват от един акаунт чрез уеб браузър. За да влезете в тази страница, просто кликнете върху бутона "Управление на сигурността ми" в прозореца на програмата.

Управление на моя бутон за сигурност в Sophos Home

Контролният панел ще се отвори, където ще се покаже целият списък с налични опции, разделени в раздели. Нека да ги разгледаме за кратко.

Статус (Status)

Първият раздел “Статус” дублира възможностите на антивирусния софтуер, а точно под блока “Сигнали” има списък с най-важните предупреждения, които може да изискват вашето внимание.

Ключови събития в контролния панел на Sophos Home

История (History)

"История" съдържа всички събития, които са възникнали с устройството в съответствие с нивото на настройките за сигурност. Той съдържа информация за вируси и тяхното премахване, блокирани сайтове и сканирания.

История на събитията в контролния панел Sophos Home

Защита (защита)

Най-гъвкавият раздел, разделен на още няколко раздела.

 • "Общи" . Регулира се да изключите сканирането на файловете в момента, в който ги отворите; блокиране на потенциално нежелани приложения; блокира подозрителния мрежов трафик. Тук можете също да укажете пътя до файла / папката, за да добавите обекта към белия списък.
 • Основни настройки за сигурност в контролния панел на Sophos Home

 • "Използване" . Активира и деактивира защитата на уязвимите приложения от възможни атаки; защита срещу обикновени варианти на компютърна инфекция, като например свързване на заразени USB флаш устройства; контрол на защитени приложения (например, за възобновяване на действието на специфична функция на програмата, която блокира антивирусната програма); уведомления за сигурност на приложенията.
 • Настройките за защита от вируси в контролния панел на Sophos Home

 • "Ransomware" . Конфигурира се защита срещу рансъмуер, който може да шифрова файлове на компютъра или да блокира операцията на главния запис на операционната система.
 • Настройки за защита на Ransomware в контролния панел на Sophos Home

 • "Уеб" . Блокирането на уеб сайтове от черния списък се активира и конфигурира; използване на репутацията на определени сайтове въз основа на прегледи на други защитени компютри; засилена защита на онлайн банкирането; изброяване на сайтове с изключения.
 • Настройки за уеб защита в контролния панел на Sophos Home

Уеб филтриране

В този раздел категориите сайтове, които ще бъдат блокирани, се конфигурират в детайли. За всяка група има три колони, където можете да оставите налични ( "Разреши" ), включва предупреждение, че посещението на сайта е нежелано ( "Предупреждение" ) или блокиране на достъп ( "Блокиране" ) на всяка от тези групи, които са в списъка. Тук можете да правите изключения от списъка.

Уеб филтър в контролния панел на Sophos Home

Когато блокирате определена група от сайтове, потребителят, който се опитва да осъществи достъп до някоя от тези уеб страници, ще получи следното известие:

Пример за блокиран сайт в Sophos Home

Sophos Home вече има списъци с опасни и нежелани сайтове, така че е много вероятно избраните филтри да осигурят защита на правилното ниво. Като цяло тази функция е особено подходяща за родители, които искат да защитят децата си от неподходящо съдържание в мрежата.

Поверителност (Privacy)

Има само една опция - да активирате и деактивирате известия за нежелана употреба на уеб камерата. Такава обстановка ще бъде много полезна в наше време, защото ситуациите, при които нападателите, които са получили достъп до компютъра и тихо активират уеб камерата за тайно заснемане на случващото се в стаята, не са изолирани.

Раздел „Поверителност“ в контролния панел на Sophos Home

достойнство

 • Ефективна защита срещу вируси, шпионски софтуер и нежелани файлове;
 • Полезни функции за защита на компютъра;
 • Управление на облака и запазване на клиентските настройки;
 • Контрол на браузъра, поддържащ до три устройства;
 • Интернет родителски контрол;
 • Защитете уеб камерата си от тихо наблюдение;
 • Не зарежда системни ресурси дори на слаби компютри.

недостатъци

 • Плащат се почти всички допълнителни функции;
 • Няма русификация на програмата и конфигуратора на браузъра.

Нека да обобщим. Sophos Home е наистина достоен и наистина полезно решение за потребители, които искат да осигурят сигурността на компютъра си. Един прост и ефективен метод за сканиране предпазва устройството не само от вируси, но и от нежелани файлове, които могат да проследяват действията в браузъра. Sophos Home има много подходящи функции, които имат допълнителни настройки и осигуряват персонализиране на защитата на вашия компютър. Някои от тях ще бъдат разочаровани едва след 30-дневния свободен период, повечето функции няма да бъдат достъпни за употреба.

Свали Sophos Home безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт