SSD

Независимо от скоростта, която производителят определя в характеристиките на SSD, потребителят винаги иска да провери всичко на практика. Но за да разберете колко бързо устройството е близо до декларираните без помощта на програми на трети страни, е невъзможно. Най-много може да се направи, за да се сравни колко бързо се копират файлове на твърд диск със сходни резултати от магнитно задвижване. За да разберете истинската скорост, трябва да използвате специална програма.

SSD тест за скорост

Като решение, ние избираме проста програма, наречена CrystalDiskMark , Той има русифициран интерфейс и е много лесен за използване. Така че, нека да започнем.

Непосредствено след стартирането се отваря основният прозорец, който съдържа всички необходими настройки и информация.

Основният прозорец на програмата CrystalDiskMark

Преди да започнете теста, задайте няколко параметъра: броя проверки и размера на файла. Първият параметър ще определи точността на измерванията. Като цяло, пет проверки, които са зададени по подразбиране, са достатъчни, за да се направят правилните измервания. Но ако искате по-точна информация, можете да зададете максималната стойност.

Изберете броя на пропуските

Вторият параметър е размерът на файла, който ще бъде прочетен и записан по време на тестовете. Стойността на този параметър също ще засегне както точността на измерванията, така и времето на теста. За да не скъсите живота на SSD, можете да зададете този параметър на 100 MByte.

Избиране на размера на файла за теста

След като зададете всички параметри, отидете на избора на диска. Тук всичко е просто, отворете списъка и изберете твърдия диск.

Избиране на диск за тестване

Сега можете да отидете директно на тестването. В приложението CrystalDiskMark предоставя пет теста:

  • Seq Q32T1 - тестване на последователен файл за запис / четене с дълбочина 32 на поток;
  • 4K Q32T1 - тестване на блокове за случайно записване / четене с размери 4 килобита с дълбочина 32 на поток;
  • Seq - тестване на последователен запис / отчитане с дълбочина 1;
  • - тестване на случайно записване / отчитане с дълбочина 1.

Всеки от тестовете може да се изпълнява отделно, просто кликнете върху зеления бутон на желания тест и изчакайте резултата.

Тестовете се провеждат поотделно

Можете също така да направите пълен тест, като кликнете върху бутона "Всички".

Изпълнете всички тестове наведнъж

За да се получат по-точни резултати, е необходимо да се затворят всички (ако е възможно) активни програми (особено torrents), а също така е желателно дискът да не е по-пълен от половината.

Тъй като ежедневната употреба на персонален компютър използва случаен метод за четене / писане на данни (при 80%), ние ще се интересуваме повече от резултатите от втория (4K Q32t1) и четвъртия (4K) тест.

Сега нека анализираме резултатите от нашия тест. Като "експериментален" използвахме диск ADATA SP900 с капацитет 128 GByte. В резултат на това получихме следното:

  • При последователен метод устройството чете данни със скорост 210-219 Mbit / s ;
  • записът със същия метод е по-бавен - само 118 Mb / s ;
  • Четенето с произволен метод с дълбочина 1 възниква при скорост от 20 Mbit / s ;
  • запис по същия метод - 50 Mbit / s ;
  • четат и пишат с дълбочина 32 - 118 Mbit / s и 99 Mbit / s , съответно.

Резултатите от теста на диска

Струва си да се обърне внимание на факта, че четенето / записът се извършва при високи скорости само с файлове, чийто обем е равен на размера на буфера. Същото, че повече буфер ще се чете и копира по-бавно.

Така че, с помощта на малка програма, можем лесно да изчислим скоростта на SSD и да я сравним с тази, посочена от производителите. Между другото, тази скорост обикновено е надценена, и с помощта на CrystalDiskMark можете да разберете колко точно.