Проектирането на стълби е най-лесно да се реализира с помощта на специални програми. Софтуерът ви позволява бързо и правилно да създадете обект, следвайки точния размер. В интернет има голям брой подробен софтуер и днес ще анализираме StairDesigner подробно.

Дизайн параметри

Създаването на нова стълба започва с инсталирането на проектни параметри. Въведете цифровите стойности в задължителните полета, за да зададете размера и посоката на всяка стъпка. Програмата има вградена ограничителна функция, която не ви позволява да създадете проект, при който стълбата е твърде стръмна за катерене, заема твърде много място или стъпките ще бъдат под голям ъгъл.

Настройки на проекта в StairDesigner

Workspace

Общата информация, видът и символите на стълбите се показват в главния прозорец на работната площ. Освен това въведените параметри са посочени и тук, когато създавате обекта. Потребителят може да мащабира изображението, да променя външния си вид или да работи с всяка отделна част.

Работно пространство в StairDesigner

В StairDesigner има няколко опции за показване на проект в работното пространство. Например, можете да активирате само стъпките, включете пода и тавана или парапета. Всички действия се извършват чрез изскачащото меню "Дисплей" .

Опции за показване на проект в StairDesigner

3D картографиране на проекти

В допълнение към двуизмерното изображение, StairDesigner ви позволява да преглеждате създадените обекти в 3D режим. За да направите това, програмата има отделен прозорец, където има много полезни инструменти и функции, които позволяват да се разгледа подробно стълбите от всички страни.

3D изглед на стълбите в програмата StairDesigner

Обърнете внимание на изскачащото меню "3D" . Тук има редица полезни инструменти и функции, които ви позволяват оптимално да конфигурирате този режим на показване на стълбите. Можете да активирате или деактивирате показването на определени части, да регулирате автоматичното завъртане или да промените изгледа.

Настройване на 3D дисплей в StairDesigner

Параметри на крилото

Стълбата за стълби е конфигурирана в отделен прозорец. Има всички необходими параметри - дължината на лявата и дясната страна, склоновете и височината. Ако има няколко зони в проекта, те могат да бъдат конфигурирани поотделно, или същите параметри могат да се приложат към всички лостове.

Задаване на стъпките за стълбите в StairDesigner

Спирални стълбищни опции

Както знаете, не всички стълби са построени директно или под равен ъгъл. Много от тях са винтови и постепенно се обръщат към определена стойност, измерена в градуси. Програмата StairDesigner ви позволява да извършите бърза настройка на такъв проект. Потребителят се изисква само да настрои необходимите параметри в съответния прозорец на настройките и да ги приложи, след което стълбата в проекта ще промени формата си.

Създаване на спирално стълбище StairDesigner

Сега в работното пространство в главния прозорец ще видите няколко секции с различни показвания на спиралното стълбище. Отляво се показва страничният му изглед и вдясно отгоре. Всяка стъпка е маркирана със свой собствен номер и всички са разпределени равномерно според зададените параметри, така че в крайна сметка разстоянието между всеки един е същото.

Създаване на спирално стълбище StairDesigner

достойнство

  • Програмата е безплатна;
  • Не заема много място на компютъра;
  • Лесен за употреба;
  • Автоматично избира оптималния брой стъпки;
  • Удобна настройка на видовете стълби.

недостатъци

  • Липсата на руски език;
  • Няма функция за изтегляне на ръце;
  • Няма възможност за конфигуриране на някои параметри.

Днес разгледахме подробно една проста и удобна програма за бързо проектиране на различни видове стълби StairDesigner. Въпреки че функционалността му е доста ограничена, тя ви позволява да извършите оптимална конфигурация на проекта и да го видите в двуизмерни и 3D режими.

Свали StairDesigner безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт