TP-Link маршрутизаторите са широко разпространени на вътрешния пазар. Тази позиция спечелиха поради тяхната надеждност, която е съчетана с достъпна цена. TP-Link TL-WR741nd е популярен сред потребителите. Но за да може устройството да работи много години и същевременно да отговаря на съвременните изисквания, е необходимо да поддържате фърмуера си актуален. Как да направите това ще бъде разгледано допълнително.

Флаш TP-Link TL-WR741

Терминът "рутер фърмуер" сам често плаши начинаещи потребители. Този процес им изглежда невероятно сложен и изискващ специални знания. Но това изобщо не изглежда на пръв поглед. И процесът на фърмуера TP-Link TL-WR741nd рутер ясно потвърждава тази теза. Извършва се в две прости стъпки.

Стъпка 1: Изтеглете файла на фърмуера

TP-Link TL-WR741nd рутера е най-простото устройство. Възможността за актуализиране на фърмуера в автоматичен режим не се предоставя там. Но това няма значение, тъй като актуализирането в ръчен режим не е проблем. В интернет много ресурси предлагат да изтеглят различни версии и модификации на фърмуера за маршрутизатори, но стабилната работа на устройството е гарантирана само от собствен софтуер. Поради това изтеглянето на актуализации на фърмуера се препоръчва само от уеб сайта на производителя. За да направите това правилно, трябва:

 1. Разберете хардуерната версия на маршрутизатора. Този нюанс е много важен, тъй като използването на грешна версия на фърмуера може да повреди рутера. Затова трябва да включите устройството си и да обърнете внимание на стикера, разположен в центъра на дъното му. Всичката необходима информация е там.
  Хардуерна версия на стикера WR741nd
 2. Отидете в центъра за изтегляне на TP-Link, като кликнете върху към тази връзка ,
 3. Намерете своя модел рутер. WR741nd вече се счита за остаряла. Следователно, за да намерите фърмуера за него, трябва да настроите съответно филтъра за търсене на сайта, като активирате елемента "Показване на устройствата от производство ..." .
  Филтриране за WR741nd търсене в сайта на производителя
 4. След като сте намерили модела на маршрутизатора в резултат на търсенето, кликнете върху него с мишката.
  Преход към софтуера за WR741nd на уеб сайта на производителя
 5. На страницата за изтегляне изберете хардуерната версия на маршрутизатора и отидете в раздела "Firmware" , разположен точно под нея.
  Избиране на хардуерната версия на страницата за изтегляне на фърмуера на WR742
 6. Превъртете през обновената страница надолу, изберете и изтеглете най-новата версия на фърмуера.
  Изтегляне на файла с фърмуер за WR741nd

Архивирането с фърмуер трябва да се съхранява на удобно място и да се разопакова, когато изтеглянето приключи. Фърмуерът е файл с разширение за BIN.

Стъпка 2: Стартиране на процеса на надстройване на фърмуера

След като файлът с най-новата версия на фърмуера бе получен, можете да продължите с процеса на незабавна актуализация. За да направите това:

 1. Свържете маршрутизатора към компютъра чрез кабел през един от LAN портовете. Производителят категорично не препоръчва да се актуализира фърмуерът на устройството чрез Wi-Fi връзка. Също така трябва да сте сигурни в надеждността на захранването, тъй като прекъсването на захранването по време на процеса на надстройка на фърмуера може да повреди маршрутизатора.
 2. Влезте в уеб интерфейса на рутера и отидете в секцията "Системни инструменти" .
  Отворете секцията за системни настройки в уеб интерфейса WR741nd
 3. В падащия списък изберете подраздел "Надстройка на фърмуера" .
  Преход към подраздел за актуализиране на фърмуера на WR741
 4. В прозореца отдясно отворете изследователя, като кликнете върху бутона за избор на файл, задайте пътя към разглобения файл на фърмуера и кликнете върху "Надстройване" .
  Инициализиране на процеса на обновяване на фърмуера в уеб интерфейса на маршрутизатора

След това ще се покаже лентата на състоянието на процеса на надстройване на фърмуера. Необходимо е да се изчака завършването му. След това маршрутизаторът ще се рестартира и ще се отвори отново началния прозорец на уеб интерфейса, но с нова версия на фърмуера. След това настройките на маршрутизатора могат да бъдат възстановени до фабричните настройки, затова е по-добре да запазите работещата конфигурация във файл предварително, така че да не се налага да повтаряте отново целия процес на конфигуриране.

Така върви процесът на надстройване на фърмуера за маршрутизатора TP-Link TL-WR741nd. Както виждате, няма нищо трудно в него, за да се избегнат неуспехи при работата на устройството, потребителят трябва да бъде внимателен и стриктно да спазва указанията.