Докато изтегляме файлове с помощта на torrent клиента на uTorrent, понякога виждаме в долния десен ъгъл червена предупредителна икона с изскачащ прозорец "Портът не е отворен (изтеглянето е възможно)" .
Ще се опитаме да разберем защо се случва това, какво се отразява и какво да правим.

Икона за предупреждение на UTorrent

Може да има няколко причини.

NAT

Първата причина е, че вашият компютър получава връзка чрез NAT (LAN или рутер) на доставчика. В този случай имате т.нар. "Сив" или динамичен IP адрес.

Решаването на проблема може да закупи от доставчика на интернет услуги "бяло" или статично IP.

Блокиране на портове от доставчика

Вторият проблем може да бъде обхванат и от спецификата на предоставянето на достъп до интернет. Доставчикът може просто да блокира пристанищата, чрез които работи торент клиента.

Това се случва много рядко и се разрешава чрез обаждане до поддръжка на клиенти.

рутер

Третата причина е, че просто не отворихте необходимия порт на маршрутизатора си.

За да отворите порта, е необходимо да отидете в мрежовите настройки на uTorrent, премахнете отметката от квадратчето за отметка "Автоматичен порт присвояване" и регистрирайте пристанището в диапазона от 20 000 до 65 535 . Пристанищата в по-нисък обхват могат да бъдат блокирани от доставчика, за да се намали натоварването в мрежата.

Присвояване на порт на uTorrent

След това трябва да отворите този порт в маршрутизатора.

Защитна стена (защитна стена)

И накрая, четвъртата причина е, че портът блокира защитната стена (защитна стена). В този случай потърсете инструкции за отваряне на портове за вашата защитна стена.

Нека видим какво засяга затворения или отворения порт.

Самият порт не влияе на скоростта. По-скоро засяга, но непряко. Когато пристанището е отворено, вашият торент клиент има способността да се свързва с голям брой участници в торент мрежата, той е по-стабилен да работи с малък брой syds и lichas в разпределението.

Например, при разпределението на 5 връстници с затворени портове за входящи връзки. Те просто не могат да се свързват помежду си, въпреки че се показват в клиента.

Ето една кратка статия за пристанищата в uTorrent. Само по себе си, тази информация не помага за решаването на проблема, например скоростта на изтегляне на торенти. Всички проблеми се крият в други настройки и параметри, а може би и в нестабилна интернет връзка.