VirtualBox - програмният емулатор, предназначен за създаване на виртуални машини, на които се стартира по-голямата част от известните операционни системи. Виртуална машина, емулирана с помощта на тази система, притежава всички реални свойства и използва ресурсите на системата, на която работи.

Програмата се разпространява безплатно с код с отворен код, но това, което се случва много рядко, има доста висока надеждност.

VirtualBox ви позволява да работите едновременно с няколко операционни системи на един и същ компютър. Това отваря големи възможности за анализ и тестване на различни софтуерни продукти или просто да се запознаете с новата операционна система.

Виртуален прозорец в основния прозорец

За подробности относно инсталирането и конфигурацията вижте статията "Как да инсталирате VirtualBox" .

превозвачи

Този продукт поддържа повечето видове виртуални твърди дискове и устройства. В допълнение, физическите медии могат да бъдат свързани с виртуална машина като RAW дискове и физически устройства и флаш памети.

Виртуална кутия за медии (2)
Virtualbox Media

Програмата ви позволява да се свържете с изображенията на диска на емулатора на всякакъв формат и да ги използвате като стартиращи и (или) да инсталирате приложения или операционни системи.

Аудио и видео

Тази система може да емулира аудио устройства (AC97, SoundBlaster 16) на виртуалната машина. Това дава възможност да се тества различен софтуер, който работи със звук.

Виртуална кутия за звук

Видео паметта, както вече бе споменато по-горе, е "отрязана" от реална машина (видео адаптер). Виртуалният видео драйвер обаче не поддържа някои ефекти (например Aero). За пълната картина трябва да активирате 3D поддръжка и да инсталирате експерименталния драйвер.

Видео от VirtualBox

Функцията за заснемане на видео ви позволява да записвате действията, изпълнявани във виртуалната операционна система, във видеофайла на уеб формата. Качеството на видеото е доста поносимо.

Снимайте видеото VirtualBox
Заснемане на видео VirtualBox (2)

Функцията "Отдалечен дисплей" Ви позволява да използвате виртуалната машина като сървър за отдалечен работен плот, който ви позволява да свържете и използвате работещото устройство със специален софтуер RDP.

Виртуална кутия за отдалечен дисплей

Споделени папки

С помощта на споделени папки файловете се преместват между гостуването (виртуалната) и хост машината. Такива папки се намират на реална машина и се свързват с виртуална чрез мрежа.

Virtualbox споделени папки
Виртуалните споделени папки (2)

снимки

Снимката на виртуалната машина съдържа запазеното състояние на операционната система за гости.

Виртуални кутии за снимки

Пускането на машина от моментна снимка е до известна степен като изход от хибернация или хибернация. Изпълнява незабавно работния плот с отворени програми и прозорци по време на снимката. Процесът отнема само няколко секунди.

Виртуални картинки изображения (2)

Тази функция ви позволява бързо да се върнете на предишното състояние на устройството в случай на неизправности или неуспешни експерименти.

USB

VirtualBox поддържа работа с устройства, свързани към USB портове на реална машина. В този случай устройството ще бъде достъпно само във виртуалната машина и ще бъде деактивирано от хоста.
Можете да свързвате и изключвате устройства директно от работещата хост операционна система, но за тази цел те трябва да бъдат изброени в екранната снимка.

USB VirtualBox

мрежа

Програмата ви позволява да свържете до четири мрежови адаптора към виртуалната машина. Видовете адаптери са показани на екранната снимка по-долу.

Виртуална битова мрежа

Повече подробности за мрежата можете да намерите в статията "Конфигуриране на мрежата в VirtualBox" .

Помощ и поддръжка

Тъй като този продукт се разпространява безплатно и с отворен код, подкрепата на потребителите от разработчиците е много бавна.

В същото време има официална общност VirtualBox, bugtracker, IRC чат. Много ресурси в RuNet също се специализират в работата с програмата.

Помощ и поддръжка на VirtualBox

плюсове:

1. Напълно безплатно решение за виртуализация.
2. Поддържа всички известни виртуални дискове (изображения) и устройства.
3. Поддържа виртуализацията на аудио устройства.
4. Поддържа хардуер 3D.
5. Позволява ви да свързвате едновременно мрежови адаптери от различни типове и параметри.
6. Способност да се свързвате с виртуалния сървър посредством RDP клиента.
7. Работи върху всички операционни системи.

минуси:

Трудно е да се намерят недостатъци в такава програма. Възможностите, които този продукт дава, затъмняват всички недостатъци, които могат да бъдат идентифицирани в хода на неговата работа.

VirtualBox е отличен безплатен софтуер за работа с виртуални машини. Това е вид "компютър в компютъра". Използване на масата: от разглезването на операционните системи до много сериозното тестване на софтуер или системи за сигурност.

Свали VirtualBox безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт