Western Digital е компания, известна със своите висококачествени твърди дискове, произведени през годините. За различни задачи производителят създава конкретен продукт и неопитен потребител може да срещне проблеми при избора на устройство от тази фирма. Тази статия ще ви помогне да разберете класификацията на "цветни" Western Digital дискове.

Western Digital HDD Цветови разлики

Има общо 5 цвята, всеки от които представлява свой собствен състав. Ако решите да закупите HDD на тази марка, първо се запознайте с функционалните разлики в класовете и направете своя избор въз основа на личните предпочитания.

WD Blue (синьо)

Универсална версия на форм-фактора на дисковото устройство от компанията. Той е средно за всички параметри, като скорост на въртене на шпиндела (обикновено 7200 об / мин ), шум, скорост на четене и запис. В действителност, най-често сред купувачите.

Западен цифров твърд диск

Тя се справя добре с ежедневните задачи, но няма да бъде най-добрият избор за увеличаване на изчислителните натоварвания като игри и сериозни графични редактори, да не говорим за корпоративни решения на сървъра.

Приложни области:

 • Използване на дома в бюджет мултимедиен компютър.
 • Проста работа в офиса или в предприятието.

WD черно (черно)

Мощен и по-скъп представител на Western Digital, отколкото предишния. Той разполага с впечатляваща скорост на четене и запис, подобрена надеждност и огромен размер на кеша (до 256 MB в 4 TB и 6 TB тома). Недостатъкът на тази линия е един - черните серии дискове са донякъде шумни.

Western Digital черен твърд диск

Придобиването на бюджет на компютър може да не е напълно разумно, тъй като тези дискове най-добре разкриват потенциала си при работа с тежки приложения, 3D обекти (дизайн, симулация) и в съвременните игри. Тези показатели се постигат чрез интегриран двуядрен процесор, който съответно е удвоил изчислителната мощ.

Приложни области:

 • Най-добрите игрални компютри.
 • Професионална работа, която изисква сложни изчисления и незабавна реакция от диска.

WD зелен (зелен)

Този представител се характеризира с намален шум и консумация на енергия. Според компанията, пестенето на ресурси е 40% в сравнение с останалите устройства. Всичко останало те почти не могат да прегреят поради техническите си характеристики. За тези цифри ще трябва да плащат ниски скорости ( 5400 об / мин ), писане и четене.

Западен цифров зелен твърд диск

Като началник на информацията, този HDD не е за всеки потребител и в по-голямата си част е насочен към ниски разходи и остарели решения с ниска производителност. Той може да се използва и като второ устройство за дългосрочно съхранение на файлове в случаите, когато те не са редовно достъпни, например архиви, документи.

Western Digital, за да улесни избора, изостави Зелената линия и прехвърли всичките си модели в Blue Line. Всъщност, техническите характеристики на съществуващите твърди дискове остават същите, само имената и имената на моделите се променят: вместо буквата X, сега Z (например не WD Green WD60EZR X , но WD Blue WD60EZR Z ).

Приложни области:

 • Най-тихите персонални компютри, от които не се изисква огромна производителност.
 • Като външни твърди дискове, където мощността от USB към по-стари модели може да не е достатъчна.

WD червено (червено)

Серия дискови устройства, по-малко подходящи за домашна употреба в традиционния смисъл. Техните мощни характеристики (скорост на въртене - 7200 об / мин , капацитет - от 2 TB до 10 TB , интерфейс - SATA 6 Gb / s , кеш памет - от 128 MB до 256 MB , IntelliPower технология, забавяне на скоростта до 5400 rpm в свободно време) те предполагат работа с увеличени товари, които са типични за големи мрежови хранилища, сървъри, офиси.

Western Digital червен твърд диск

WD Red е настроен да работи денонощно в системите на NAS или в RAID масивите , като има необходимата оптимизация за това: защита срещу шум, вибрации, което е много важно при многобройни дискове, контрол на коригирането на грешки и поддържане на работна температура без прегряване. По този начин от тях е възможно да се формират системите на НАС до 24 отделения (в зависимост от избрания подвид - Червен или Червен Pro ).

Приложни области:

 • Различни файлови хранилища, сървъри, малки и средни предприятия.
 • PC с постоянен режим на работа.

WD Purple (Violet)

Тези модели също не са адаптирани за домашна и лична употреба - те са проектирани специално за системи за видео наблюдение с връзка до 64 камери. Дисковете са оборудвани с функция за корекция на грешки и са надарени с редица оптимизации, които намаляват изкривяването на изображението от камерите за наблюдение и ускоряват възпроизвеждането на записи. Спецификациите са подобни на червените, но има модели с намалена скорост от 5400 об / мин , както и с увеличен капацитет до 12 TB .

Твърд диск Western Digital

WD Purple е насочен към сериозно зареждане на денонощието (до 180 TB / година ), работещо без прегряване и защита от неблагоприятни външни въздействия. Трябва да се отбележи, че тези твърди дискове са доста шумни и относително бавни като цяло, но тези недостатъци не са фундаментални и по-скоро са разходите за функционални цели.

Приложни области:

 • Организиране на системи за видеонаблюдение с различни конфигурации.
 • Мрежови или цифрови системи за сигурност.

WD Gold (злато)

Сравнително нова линия от златни устройства, както и двете предишни, носи статут на бизнес класа. Неговите устройства са съсредоточени върху центровете за обработка на данни, малките и средните сървъри, съхранението. Това е написаното от "Datacenter" надпис. Моделите имат капацитет от 1 TB до 12 TB , в противен случай техните характеристики са идентични с WD Red.

Западен цифров златен твърд диск

От предимствата на "златните" твърди дискове - технологичните решения на TLER за грешки, които се срещат в RAID масиви, отлична енергийна ефективност (до) в сравнение с конкурентите от предишни поколения, постигнатата технология HelioSeal . Хелият не е в модела 8 TB, вместо това използва NAND памет за кеш. В допълнение, те могат да издържат на денонощни работни натоварвания (до 550 TB / година), са защитени от вибрации, които неизбежно се появяват в RAID.

Приложни области:

 • Центрове за данни (DC).
 • Многостепенни системи за съхранение.

Както вече разбирате, изборът трябва да бъде направен в зависимост от задачите, с които трябва да работи бъдещият твърд диск. Класирахме WD устройствата във възходящ ред, започвайки със стандартни ежедневни устройства, насочени към широка аудитория от потребители и завършващи с корпоративни решения за общи и тясно фокусирани задачи.