IOS

Какво е по-добре от iphone или samsung

Днес почти всеки човек има смартфон. Въпросът кой е по-добър и кой е по-лош винаги предизвиква много противоречия. В тази статия ще говорим за конфронтацията на два от най-влиятелните и преки конкуренти - iPhone или Samsung.

Apple iPhone и Samsung Galaxy днес се считат за топ на пазара на смартфони. Те имат продуктивно желязо, поддържат повечето игри и приложения и имат добра камера за правене на снимки и видео. Но как да изберем какво да купим?

Избор на модели за сравнение

По време на това писание най-добрите модели от Apple и Samsung са iPhone XS Max и Galaxy Note 9. Ще ги сравним и ще разберем кой модел е по-добър и коя компания заслужава повече внимание от страна на купувача.

Външен вид на iPhone XS и Samsung Galaxy S9

Независимо от факта, че статията сравнява някои модели в някои точки, общата идея на тези две марки (производителност, автономност, функционалност и т.н.) ще се прилага и за устройства от средни и по-ниски ценови категории. И за всяка характеристика ще бъдат направени общи заключения за двете компании.

цена

И двете компании предлагат и двата най-добри модела за високи цени и устройства от средния и ниския ценови сегмент. Въпреки това, купувачът трябва да помни, че цената не винаги е равна на качеството.

Топ модели

Ако говорим за най-добрите модели на тези компании, тогава цената им ще бъде доста висока поради производителността на хардуера и най-новите технологии, които те използват. Цената на Apple iPhone XS Max на 64 GB памет в Русия започва от 89,990 пиксела, а Samsung Galaxy Note 9 - 128 GB - 71 490 рубли.

Цени за топ модели на iPhone X и Samsung Galaxy Note 9

Тази разлика (почти 20 хиляди рубли) се дължи на надценката за марката Apple. По отношение на вътрешното пълнене и цялостното качество, те са приблизително на едно и също ниво. Ще докажем това в следните точки.

Евтини модели

В същото време, купувачите могат да останат на евтини модели на iPhone (iPhone SE или 6), цената на които започва от 18,990 рубли. Samsung също предлага смартфони от 6 000 рубли. Освен това, Apple продава обновени устройства на по-ниска цена, така че намирането на iPhone за 10 000 рубли и по-малко не е трудно.

Евтини модели на iPhone и Samsung

Операционна система

Трудно е да се сравнят софтуера на Samsung и iPhone, тъй като те работят на различни операционни системи. Дизайнът на интерфейса е напълно различен. Но, като се има предвид функционалността, iOS и Android на най-добрите модели смартфони не са по-ниско един от друг. Ако някой започне да изпреварва друг по отношение на производителността на системата или добавя нови функции, то рано или късно той също ще се появи в противника.

Вижте също: Каква е разликата между iOS и Android

Избирайки между iOS и Android

iPhone и iOS

Смартфоните на Apple са базирани на iOS, която беше пусната през 2007 г. и все още е пример за функционална и сигурна операционна система. Неговата стабилна работа се осигурява от постоянни актуализации, които поправят всички нововъзникващи бъгове във времето и добавят нови функции. Заслужава да се отбележи, че Apple поддържа продуктите си от доста време, докато Samsung предлага актуализации за 2-3 години след пускането на смартфона.

Интерфейс на операционната система iOS на iPhone

iOS забранява всякакви действия със системни файлове, така че не можете да променяте, например, дизайна на иконата или шрифта на iPhone. От друга страна, някои смятат, че това е предимство на устройствата на Apple, защото е почти невъзможно да се вземе вирус и нежелан софтуер поради близостта на iOS и неговата максимална защита.

Наскоро пуснатият iOS 12 напълно разкрива потенциала на желязото на най-добрите модели. На старите устройства също се появяват нови функции и инструменти за работа. Тази версия на операционната система позволява на устройството да работи още по-бързо чрез подобряване на оптимизацията за iPhone и iPad. Сега клавиатурата, камерата и приложенията се отварят до 70% по-бързо от предишните версии на операционната система.

iOS 12 на iPhone

Какво се промени с издаването на iOS 12:

 • Добавени са нови функции в приложението FaceTime за видео разговори. Сега до 32 човека могат да участват в разговор едновременно;
 • Нова Animoji;
 • Подобрена функция на увеличената реалност;
 • Добавен е полезен инструмент за проследяване и ограничаване на работата с приложения - "Screen Time" ;
 • Функцията за бързи настройки за уведомяване, включително на заключения екран;
 • Подобрена защита при работа с браузъри.

Заслужава да се отбележи, че iOS 12 се поддържа от устройства iPhone 5S и по-нови.

Samsung и Android

IOS е пряк конкурент на Android OS. Потребителите я харесват преди всичко за това, че е напълно отворена система, която позволява различни модификации, включително системни файлове. Следователно, собствениците на Samsung могат лесно да променят шрифтовете, иконите и цялостния дизайн на устройството по ваш вкус. Въпреки това, има голям недостатък: след като системата е отворена за потребителя, тя също е отворена за вируси. Не много уверен потребител трябва да инсталира антивирусна програма и да поддържа актуалните актуализации на базата данни.

Samsung Galaxy интерфейс Android

Samsung Galaxy Note 9 предварително инсталира Android 8.1 Oreo с надстройка до 9. Тя донесе със себе си нови интерфейси на API, подобрени секции за уведомяване и автоматично попълване, специално насочване за устройства с малко количество RAM и много други. Но компанията Samsung добавя свой собствен интерфейс към устройствата си, например, сега е One UI.

Интерфейс Android 8.1 Oreo

Неотдавна южнокорейската компания Samsung актуализира интерфейса One UI. Не бяха намерени съществени промени от потребителите, но дизайнът беше променен и софтуерът беше опростен за по-добро представяне на смартфона.

Samsung One UI интерфейс

Ето някои промени, които дойдоха с новия интерфейс:

 • Преработен дизайн на икони на приложения;
 • Добавен е нощен режим и нови жестове за навигация;
 • Клавиатурата има допълнителна опция за преместване около екрана;
 • Автоматично регулирайте камерата, когато снимате, въз основа на това, което снимате;
 • Сега Samsung Galaxy поддържа формата на изображението HEIF, което Apple използва.

Какво е по-бързо: iOS 12 и Android 8

Един от потребителите реши да тества и да разбере дали твърденията на Apple, че стартирането на приложения в iOS 12 вече е с 40% по-бързо. За двата му теста той използва iPhone X и Samsung Galaxy S9 +.

Първият тест показа, че за отваряне на същите приложения, iOS 12 прекарва 2 минути и 15 секунди, а Android - 2 минути и 18 секунди. Не толкова голяма разлика.

Резултатите от първия тест iOS 12 и Android 8

Във втория тест, чиято същност е да се отворят отново минимизирани приложения, iPhone се показа по-зле. 1 минута 13 секунди срещу 43 секунди Galaxy S9 +.

Резултатите от втория тест iOS 12 и Android 8

Необходимо е да се вземе предвид фактът, че количеството RAM на iPhone X 3 GB, докато Samsung - 6 GB. В допълнение, тестът бе използван бета версия на iOS 12 и стабилен Android 8.

Желязо и памет

Изпълнението на XS Max и Galaxy Note 9 се осигурява от най-новия и най-мощния хардуер. Apple запълва смартфони със собствен процесор (Apple Axe), а Samsung използва Snapdragon и Exynos в зависимост от модела. И двата процесора показват отлични резултати при тестовете, ако говорим за последното поколение.

Сравнение на първокласни процесори A12 и Snapdragon 845

iPhone

IPhone XS Max е оборудван с интелигентен и мощен процесор Apple A12 Bionic. Най-новата технологична компания, която включва 6 ядра, честотата на процесора от 2.49 GHz и интегриран графичен процесор за 4 ядра. В допълнение:

 • A12 използва технологии за машинно обучение, които осигуряват висока производителност и нови функции във фотографията, разширената реалност, игрите и т.н .;
 • 50% по-ниска консумация на енергия от А11;
 • Високата изчислителна мощност е съчетана с ниска консумация на батерия и висока ефективност.

Процесорът на Apple A12, инсталиран на iPhone XS Max

IPhones често имат по-малко RAM от своите конкуренти. Така че, Apple iPhone XS Max има 6 GB RAM, 5S - 1 GB. Този обем обаче е достатъчен, тъй като се компенсира от високата скорост на флаш паметта и цялостната оптимизация на iOS системата.

Samsung

На повечето модели на Samsung, Snapdragon процесорът е инсталиран и само на няколко Exynos. Ето защо, ние считаме една от тях - Qualcomm Snapdragon 845. Тя се различава от предишните си колеги в следните промени:

 • Подобрена осем-ядрена архитектура, която увеличава производителността и намалява консумацията на енергия;
 • Adreno 630 подобрено графично ядро ​​за взискателни игри и виртуална реалност;
 • Подобрени възможности за снимане и показване. Изображенията се обработват по-добре поради възможностите на сигналните процесори;
 • Аудиокодекът Qualcomm Aqstic осигурява висококачествен звук от високоговорители и слушалки;
 • Високоскоростен пренос на данни с перспективата за 5G комуникационна поддръжка;
 • Подобрена енергийна ефективност и бързо зареждане;
 • Специален процесор за сигурност - Secure Processing Unit (SPU). Гарантира сигурността на лични данни, като пръстови отпечатъци, сканирани лица и др.

Процесорът Qualcomm Snapdragon 845 е инсталиран на устройства на Samsung

Samsung устройства обикновено имат от 3 GB RAM и повече. В Galaxy Note 9, тази стойност се повишава до 8 GB, което е доста, но в повечето случаи не е необходимо. 3-4 GB е достатъчно, за да работи удобно с приложенията и системата.

показ

Дисплеите на тези устройства също вземат под внимание всички най-нови технологии, следователно в средния ценови сегмент и над AMOLED екраните са инсталирани. Но евтините флагмани отговарят на стандартите. Те съчетават добра цветова възпроизвеждане, добър зрителен ъгъл, висока ефективност.

Показват се смартфоните на iPhone и Samsung и тяхното сравнение

iPhone

Дисплеят OLED (Super Retina HD), монтиран на iPhone XS Max, осигурява ясно възпроизвеждане на цветовете, особено черно. Диагонал от 6,5 инча и резолюция от 2688 × 1242 пиксела ви позволява да гледате видео с висока резолюция на голям екран без рамки. Потребителят може да мащабира и с няколко пръста, благодарение на технологията Multitouch. Олеофобното покритие ще осигури комфортна и приятна работа с дисплея, включително облекчаване на ненужните отпечатъци. IPhone е известен и с нощния си режим за четене или превъртане на социални мрежи в условия на слаба светлина.

IPhone XS и iPhone XS Макс дисплеи

Samsung

Смартфонът Galaxy Note 9 се гордее с най-големия без рамки екран с възможност за работа като писалка. Високата разделителна способност от 2960 × 1440 пиксела се осигурява от 6.4-инчов дисплей, който е малко по-малък от този на топ модела на iPhone. Висококачественото възпроизвеждане на цветовете, яснотата и яркостта се предават чрез Super AMOLED и поддържат 16 милиона цвята. Samsung също така предлага на собствениците си избор от различни режими на екрана: с по-студени цветове или, напротив, най-интензивната картина.

Дисплеи на Galaxy Note 9

камера

Често, избирайки смартфон, хората обръщат голямо внимание на качеството на снимките и видеоклиповете, които могат да се правят по него. Винаги се е смятало, че iPhone има най-добрата мобилна камера, която прави страхотни снимки. Дори и при доста стари модели (iPhone 5 и 5s), качеството по никакъв начин не отстъпва на същия Samsung от средния ценови сегмент и нагоре. Въпреки това, Samsung не може да се похвали с добра камера в старите и евтини модели.

Сравнете камерите на iPhone XS Max и Galaxy Note 9

снимка

В iPhone XS Max има 12 + 12 мегапикселова камера с f / 1.8 + f / 2.4 бленда. От функциите на основната камера, можете да отбележите: контрол на експозицията, наличието на непрекъснато снимане, автоматична стабилизация на изображението, функция за фокусиране с докосване и наличието на технология Focus Pixels, 10x цифрово увеличение.

В същото време в бележка 9 е инсталирана двойна 12 + 12-мегапикселова камера с оптична стабилизация на изображението. Фронтовата линия на Samsung е една точка повече - 8 срещу 7 MP на iPhone. Но трябва да се отбележи, че функциите на предната камера на последната ще бъдат повече. Това са Animoji, режим "Портрет", разширена цветова гама за снимки и снимки в реално време, портретно осветление и др.

Нека разгледаме конкретни примери за различия между качеството на снимане на два водещи флагмана.

Ефектът от размазването или ефектът на боке е размазване на фона на изображението, доста популярна функция на смартфоните. Като цяло Samsung изостава от конкурента си в това отношение. IPhone се оказа, че картината е мека и богата, а Galaxy потъмня тениската, но добави малко подробности.

Пример за ефекта на размазване при портретна снимка на iPhone XS Max и Galaxy Note 9

Детайлизирането е по-добро в Samsung. Снимките изглеждат по-ясни и по-ярки от тези на iPhone.

Сравнение на детайлите на iPhone XS Max и Galaxy Note 9

И тук можете да обърнете внимание как двата смартфона се справят с бялото. Забележка 9 осветява снимката, като прави облаците възможно най-бели. iPhone XS хармонично изгражда настройки, за да направи картината по-реалистична.

Сравняване на обработката на бяло на снимката на iPhone XS Max и Galaxy Note 9

Може да се каже, че Samsung винаги прави цветовете по-ярки, като например тук. Цветята на iPhone изглеждат по-тъмни, отколкото на камерата на конкурент. Понякога поради това страда детайлизирането на последния.

Сравняване на трансфера на цветове в снимки на iPhone XS Max и Galaxy Note 9

Видеозаснемане

iPhone XS Max и Galaxy Note 9 ви позволяват да снимате в 4K и 60 FPS. Следователно видеото е гладко и с добри детайли. Освен това качеството на самото изображение не е по-лошо, отколкото на снимките. Всяко устройство има оптична и цифрова стабилизация.

IPhone предоставя на собствениците си функцията за снимане при кинематографична скорост от 24 FPS. Това означава, че видеоклиповете ви ще изглеждат като модерни филми. Както и преди, за да регулирате настройките на камерата, трябва да отидете в приложението "Телефон", вместо самото "Камера", което отнема повече време. Увеличението на XS Max също се различава по удобство, докато при конкурент понякога работи неточно.

Така че, ако говорим за топ iPhone и Samsung, първият работи добре с бял цвят, а вторият прави ясни и тихи снимки при слаба светлина. Фронтовата линия е по-добра в индикатори и примери за Samsung заради широкоъгълния обектив. Качеството на видеото е на същото ниво, повече топ модели поддържат запис в 4K и достатъчно FPS.

дизайн

Трудно е да се сравни вида на двата смартфона, защото всяко предпочитание е различно. Днес повечето продукти на Apple и Samsung имат доста голям екран и скенер за пръстови отпечатъци, който се намира или отпред, или отзад. Тялото е направено от стъкло (в по-скъпи модели), алуминий, пластмаса, стомана. На практика всяко устройство има защита срещу прах и стъклото предпазва екрана от падане.

IPhone XS Max и Galaxy Забележка 9 Дизайн Сравнение

Най-новите модели iPhones се различават от своите предшественици с наличието на т.нар. Този изрез в горната част на екрана, който е направен за предната камера и сензорите. Някои хора не харесаха този дизайн, но много други производители на смартфони се подхранваха по този начин. Samsung не следва това и продължава да произвежда "класики" с гладки ръбове на екрана.

За да определите дали харесвате дизайна на устройството или не, си струва да го намерите в магазина: задръжте го в ръцете си, обърнете го, определете теглото на устройството, как е в ръката ви и т.н. Също така си струва да проверите камерата.

автономия

Доста важен аспект в работата на смартфона - колко време има такса. Зависи от това какви задачи се изпълняват върху него, какъв е натоварването на процесора, дисплея, паметта. Последното поколение iPhones е по-ниско от капацитета на батерията на Samsung - 3174 mAh срещу 4000 mAh. Повечето съвременни модели поддържат бързо и малко безжично зареждане.

Samsung зареждане на телефона

IPhone XS Max осигурява енергийна ефективност чрез своя A12 Bionic процесор. Това ще осигури:

 • До 13 часа сърфиране в интернет;
 • До 15 часа гледане на видео;
 • До 25 часа разговори.

Galaxy Note 9 има по-голяма батерия, т.е. зарядът ще продължи по-дълго поради него. Това ще осигури:

 • До 17 часа сърфиране в интернет;
 • До 20 часа гледане на видеоклип.

Моля, обърнете внимание, че Забележка 9 идва с 15 вата максимална мощност адаптер за бързо зареждане. С iphone, ще трябва да си го купите сами.

Гласов асистент

Сири и Биксби си заслужава да бъдат споменати. Това са два гласови асистента от Apple и Samsung съответно.

Сравнение на два гласови асистента Bixby и Siri

Siri

Този глас асистент е на устните на всички. Активира се със специална гласова команда или чрез продължително натискане на бутона “Home”. Apple работи с различни компании, така че Siri може да комуникира с приложения като Facebook, Pinterest, WhatsApp, PayPal, Uber и други. Този гласов асистент присъства и на по-старите модели на iPhone, той може да работи с устройства на „умен дом“ и Apple Watch.

Siri Voice Assistant на iPhone

Bixby

Bixby все още не е реализиран на руски език и е достъпен само за последните модели на Samsung. Асистентът се активира не чрез гласова команда, а чрез натискане на специален бутон от лявата страна на устройството. Разликата с Bixby е, че тя е дълбоко интегрирана в операционната система, така че може да взаимодейства с много стандартни приложения. Въпреки това, има проблем с програми на трети страни. Например, със социални мрежи или игри. В бъдеще Samsung планира да разшири интеграцията на Bixby в системата за „интелигентен дом“.

Bixby Voice Assistant за Samsung

заключение

Изброявайки всички основни характеристики, които клиентите плащат при избора на смартфон, ние наричаме основните предимства на две устройства. Какво е още по-добре: iPhone или Samsung?

ябълка

 • Най-мощните процесори на пазара. Развитието на Apple Ax (A6, A7, A8 и др.), Много бързо и продуктивно, на базата на многобройни тестове;
 • Наличието на най-новите модели iPhone на иновативната технология FaceID - скенер за лице;
 • iOS не е податлив на вируси и злонамерен софтуер, т.е. осигурява максимална безопасна работа на системата;
 • Компактни и леки устройства, благодарение на добре подбраните материали за тялото, както и правилното разположение на компонентите вътре в него;
 • Голяма оптимизация. Работата на IOS е обмислена до най-малкия детайл: гладкото отваряне на прозорците, местоположението на иконите, невъзможността да се наруши iOS поради липса на достъп до системни файлове за обикновен потребител и т.н .;
 • Висококачествена снимка и видео. Наличието на двойна основна камера в последното поколение;
 • Гласов асистент Siri с добро разпознаване на гласа.

Samsung

 • Висококачествен дисплей, добър зрителен ъгъл и цветово възпроизвеждане;
 • Повечето модели имат дълъг заряд (до 3 дни);
 • В последното поколение предната камера е пред своя съперник;
 • Размерът на RAM, като правило, е доста голям, което осигурява висока многозадачност;
 • Собственикът може да постави 2 SIM карти или карта с памет, за да увеличи размера на вградената памет;
 • Повишена сигурност на случая;
 • Наличието на някои модели на стилуса, което липсва в устройствата на Apple (с изключение на iPad);
 • По-ниска цена в сравнение с iPhone;
 • Възможността за модифициране на системата се дължи на факта, че операционната система е Android.

От изброените предимства на iPhone и Samsung можем да заключим, че най-добрият телефон ще бъде този, който най-добре отговаря на вашите нужди. Някои хора предпочитат добра камера и ниска цена, така че приемат стари модели iPhone, например iPhone 5s. Кой търси устройство с висока производителност и възможност да променя системата, за да отговаря на техните нужди, избира Samsung на базата на Android. Затова си струва да разберете какво точно искате да получите от вашия смартфон и какъв бюджет имате.

IPhone и Samsung са водещи компании на пазара на смартфони. Но изборът остава за купувача, който ще разгледа всички характеристики и ще спре на всяко едно устройство.