Нормалното функциониране на операционната система и бързите работни програми на компютъра са осигурени с RAM. Всеки потребител знае, че броят задачи, които компютърът може да изпълнява едновременно, зависи от неговия обем. Някои елементи на компютъра са оборудвани със сходна памет само в по-малки обеми. Тази статия ще се фокусира върху кеша на твърдия диск.

Какво представлява кеша на твърдия диск

Кеш памет (или буферна памет, буфер) е областта, където се съхраняват данни, които вече са били взети под внимание от твърдия диск, но все още не са прехвърлени за по-нататъшна обработка. Той съхранява информацията, която Windows използва най-често. Необходимостта от това съхранение е възникнала поради голямата разлика между скоростта на четене на данни от устройството и честотната лента на системата. Други елементи на компютъра имат подобен буфер: процесори, видео карти, мрежови карти и др.

Кеш обеми

Също толкова важно при избора на твърд диск е количеството буферна памет. Обикновено тези устройства разполагат с 8, 16, 32 и 64 MB, но има буфери от 128 и 256 MB. Кешът често е претоварен и трябва да се почисти, така че в този случай по-голям обем винаги е по-добър.

Съвременните твърди дискове са оборудвани основно с 32 MB и 64 MB кеш (по-малка сума е вече рядкост). Това обикновено е достатъчно, особено, тъй като системата има собствена памет, която заедно с RAM ускорява работата на твърдия диск. Въпреки това, при избора на твърд диск, не всеки обръща внимание на устройството с най-големия размер на буфера, тъй като цената е толкова висока и този параметър не е единственият определящ фактор.

Основната задача на кеша

Кешът се използва за писане и четене на данни, но, както вече беше споменато, това не е основният фактор за ефективната работа на твърдия диск. Важното е как се организира процесът на обмен на информация с буфера, както и колко добре функционират технологиите, които предотвратяват възникването на грешки.

Буферното хранилище съдържа данните, които се използват най-често. Те се зареждат директно от кеша, така че производителността се увеличава няколко пъти. Въпросът е, че няма нужда от физическо четене, което включва пряк обжалване на твърдия диск и неговите сектори. Този процес е твърде дълъг, тъй като се изчислява в милисекунди, докато данните се прехвърлят от буфера многократно по-бързо.

Кеш Предимства

Кешът обработва бърза обработка на данните, но има и други предимства. Winchesters с насипно съхранение може значително да разтовари процесор, което води до минимална употреба.

Буферната памет е вид ускорител, който осигурява бърза и ефективна работа на твърдия диск. Той има положителен ефект върху стартирането на софтуер, когато става въпрос за честия достъп до едни и същи данни, чийто размер не надвишава буферния обем. 32 и 64 MB е повече от достатъчно, за да може обикновеният потребител да работи. Освен това тази характеристика започва да губи значението си, тъй като при взаимодействие с големи файлове тази разлика е незначителна и кой иска да плаща за по-голям кеш.

Разберете количеството кеш

Ако размерът на твърдия диск е лесно за разбиране, тогава ситуацията с буферната памет е различна. Не всеки потребител се интересува от тази характеристика, но ако такова желание е възникнало, то обикновено се показва на опаковката с устройството. В противен случай можете да намерите тази информация в Интернет или да използвате безплатната програма HD Tune.

Изтегляне на HD Tune

Програмата, предназначена за работа с твърд диск и SSD, се занимава с надеждно изтриване на данни, оценка на състоянието на устройството, сканиране за грешки и също така дава подробна информация за характеристиките на твърдия диск.

  1. Изтеглете HD Tune и го пуснете.

    Основният прозорец на програмата HD Tune

  2. Отидете в раздела "Инфо" и в долната част на екрана в колоната "Буфер" научаваме за размера на HDD буфера.

    Програма за прозореца за информация HD Tune

В тази статия ви разказахме каква е буферната памет, какви задачи изпълнява, какви са предимствата й и как да разберете обема й на твърдия диск. Разбрахме, че това е важно, но не е основният критерий при избора на твърд диск и това е положително, предвид високата цена на устройствата, оборудвани с големи количества кеш памет.