Термичната паста (термичен интерфейс) е многокомпонентна субстанция, предназначена да подобри предаването на топлина от чипа към радиатора. Ефектът се постига чрез запълване на неравностите на двете повърхности, чието наличие създава въздушни междинни слоеве, които имат висока термична устойчивост и поради това имат ниска топлопроводимост.

В тази статия, нека да поговорим за видовете и съставите на термична мазнина и да разберете коя паста се използва най-добре в охладителните системи на видеокарти.

Прочетете още: Сменете топлинната паста на видеокартата

Термо паста за видеокарта

Графичните процесори, както и другите електронни компоненти, се нуждаят от ефективно отстраняване на топлината. Термичните интерфейси, използвани в охладителните графични процесори, имат същите свойства като пастата за процесори, така че можете да използвате термо паста "процесор", за да охладите видеокартата.

Продуктите на различни производители се различават по отношение на състава, топлопроводимостта и, разбира се, цената.

структура

Съставът на пастата е разделен на три групи:

 1. Въз основа на силикон. Такава термична мазнина е най-евтината, но и по-малко ефективна.
 2. Съдържащите сребърни или керамични прахове имат по-ниско термично съпротивление от силикона, но са по-скъпи.
 3. Диамантните пасти са най-скъпите и ефективни продукти.

свойства

Ако съставът на термичния интерфейс ни, като потребители, не е особено заинтересован, тогава способността да се провежда топлината вълнува много повече. Основни потребителски свойства на пастата:

 1. Топлопроводимост, измерена във ватове, разделена на m * K (метър-келвин), W / m * K. Колкото по-голям е този брой, толкова по-ефективна е термалната паста.
 2. Диапазонът на работната температура определя стойностите на нагряване, при които пастата не губи свойствата си.
 3. Последната важна характеристика е дали термичният интерфейс провежда електрически ток.

Избор на топлинна грес

При избора на термичен интерфейс е необходимо да се ръководи от посочените по-горе имоти и, разбира се, от бюджета. Консумацията на материала е доста малка: една тръба с тегло 2 грама ще бъде достатъчна за няколко приложения. Ако трябва да смените топлинната паста на видеокартата веднъж на 2 години, това е доста. Въз основа на това можете да закупите по-скъп продукт.

Ако извършвате мащабни тестове и често разглобявате охладителни системи, има смисъл да погледнете повече възможности за бюджет. По-долу са дадени няколко примера.

 1. KPT-8 .
  Паста от вътрешно производство. Един от най-евтините термични интерфейси. Топлопроводимост 0.65 - 0.8 W / m * K , работна температура до 180 градуса . Той е съвсем подходящ за използване в охладители на видеокарти с ниска мощност на офис сегмента. Поради някои функции тя изисква по-честа подмяна, приблизително веднъж на 6 месеца.

  KPT-8 термо паста за охлаждане на видеокартата

 2. KPT-19 .
  По-голямата сестра на предишната паста. Като цяло, техните характеристики са подобни, но KPT-19 , поради малкото метално съдържание, прави топлината малко по-добре.

  Тази термична паста е електрически проводима, така че не я оставяйте да се появи на дъските. В същото време производителят го позиционира, тъй като не изсъхва.

  KPT-19 термо паста за охладителната система на видеокартата

 3. Продукти от Arctic Cooling MX-4, MX-3 и MX-2 .
  Много популярни термични интерфейси с добра топлопроводимост (от 5,6 за 2 и 8,5 за 4). Максималната работна температура е 150 - 160 градуса . Тези пасти, с висока ефективност, имат един недостатък - бързо изсушаване, така че замяната ще трябва да се извършва на всеки шест месеца.

  Цените за Arctic Cooling са доста високи, но те са оправдани от високите резултати.

  Термо-паста Arctic Cooling MX-4 за охлаждане на видеокартата

 4. Продуктите от производителите на охладителни системи Deepcool, Zalman и Thermalright включват както бюджетни топлинни масла, така и скъпи решения с висока ефективност. Когато избирате, трябва да погледнете цената и характеристиките.

  Най-често срещаните са Deepcool Z3, Z5, Z9, Zalman ZM серия, Thermalright Chill Factor.

  Deepcool ThermoBoat за система за охлаждане на видеокарти

 5. Специално място се заема от термоинтерфейсите от течен метал. Те са много скъпи (15 - 20 долара на грам), но те имат феноменална топлопроводимост. Например, в Coollaboratory Liquid PRO тази стойност е приблизително 82 W / m * K.

  Той е силно обезсърчен да използва течен метал в охладители с алуминиева подметка. Много потребители са се сблъскали с факта, че термичният интерфейс е корозирал материала на охладителната система, оставяйки на нея доста дълбоки пещери (коловози).

  Термичен интерфейс от течен метал Coollaboratory Liquid PRO за охладителна система за видеокарти

Днес ние говорихме за състава и потребителските свойства на термичните интерфейси, както и какви пасти могат да се намерят в търговията на дребно и техните различия.