Известно е, че в обичайното състояние заглавията на колоните в Excel се обозначават с букви от латинската азбука. Но в един момент потребителят може да разбере, че сега колоните са маркирани с цифри. Това може да се случи по няколко причини: различни видове програмни неизправности, собствени неволни действия, умишлено превключване на дисплея от друг потребител и т.н. Но независимо от причините, когато възникне такава ситуация, въпросът за връщането на показването на имената на колони в стандартното състояние става важен. Нека да разберем как да променим номерата за буквите в Excel.

Варианти на промяна на дисплея

Има две опции за привеждане на координатния панел в познатия изглед. Единият от тях се осъществява през интерфейса на Excel, а вторият включва ръчно въвеждане на командата чрез кода. Нека разгледаме двата метода по-подробно.

Цифрово обозначаване на имена на колони в Microsoft Excel

Метод 1: Използване на програмния интерфейс

Най-лесният начин да промените показването на имената на колони от номера до букви е да използвате директния набор от инструменти на програмата.

 1. Направете преход към раздела "Файл" .
 2. Преместване в раздела Файл на Microsoft Excel

 3. Преминаваме към секцията "Настройки" .
 4. Преместване в настройките за приложения на Microsoft Excel

 5. В отворения прозорец отидете на подраздел "Формула" .
 6. Формули за Microsoft Excel

 7. След прехода в централната част на прозореца, търсим блока за настройки "Работа с формули" . В близост до параметъра "Стил на връзката R1C1" отметнете. Кликнете върху бутона "OK" в долната част на прозореца.

Превключване на показването на имена на колони в Microsoft Excel

Името на колоните в координатния панел ще ни стане познато, т.е. ще бъде обозначено с букви.

Връщане към имена на букви в Microsoft Excel

Метод 2: Използвайте макроса

Втората опция като решение на проблема включва използването на макрос.

 1. Активирайте режима за програмисти на лентата, ако тя се изключи. За да направите това, преминете към раздела "Файл" . След това кликнете върху "Параметри" .
 2. Отворете опциите в Microsoft Excel

 3. В прозореца, който се отваря, изберете елемента "Конфигуриране на лентата" . В дясната част на прозореца поставете отметка в квадратчето "Програмист" . Кликнете върху бутона "OK" . По този начин се активира режимът за разработчици.
 4. Активиране на режима за програмисти в Microsoft Excel

 5. Отидете в раздела "Програмист". Кликнете върху бутона "Visual Basic" , който се намира в най-левия край на лентата в блока за настройки "Код" . Не можете да изпълнявате тези действия на лентата, а просто въведете клавишната комбинация Alt + F11 .
 6. Отидете на Visual Basic в Microsoft Excel

 7. Редакторът на VBA се отваря. Натиснете клавишната комбинация Ctrl + G. В отворения прозорец въвеждаме кода:

  Application.ReferenceStyle=xlA1

  Натиснете бутона Enter .

Пишете код в Microsoft Excel

След тези действия ще се върне азбучното показване на името на колоната на листа, като се промени числения вариант.

Както можете да видите, неочакваната промяна на името на координатите на колоните от азбучен ред на цифров не бива да обърква потребителя. Можете лесно да възстановите всичко обратно в предишното състояние, като промените параметъра Excel. Опцията за използване на макрос е полезна само ако по някаква причина не можете да използвате стандартния начин. Например поради някакъв провал. Разбира се, можете да приложите тази опция за целите на експеримента, просто да видите как този вид смяна работи на практика.