Операционната система е много сложен софтуер и поради определени фактори може да работи с грешки и грешки. В някои случаи операционната система може да спре напълно зареждането. Ще говорим за проблемите, с които това допринася и как да се отървем от тях в тази статия.

Проблеми с работата с Windows XP

Невъзможността за стартиране на Windows XP може да причини няколко причини - от грешки в самата система до неизправност на стартиращата медия. Повечето проблеми могат да бъдат решени директно на компютъра, на който са се случили, но някои откази вече изискват използването на друг компютър.

Причина 1: Софтуер или драйвери

Симптомите на този проблем са възможността за зареждане на Windows само в "безопасен режим". В този случай по време на стартирането се появява екранът за избор на параметрите на зареждането или трябва да го извикате ръчно с помощта на клавиша F8 .

Стартирайте екрана "Стартиране в безопасен режим", когато стартирате Windows XP

Това поведение на системата ни показва, че в нормален режим не позволява да се зарежда софтуер или драйвер, които сами сте инсталирали или получили чрез автоматична актуализация на програми или операционна система. В "Безопасен режим" ще започнат само онези услуги и драйвери, необходими за поддържане и показване на изображения на екрана. Ето защо, ако имате такава ситуация, софтуерът е виновен.

В повечето случаи Windows създава точка за възстановяване, когато инсталира важни актуализации или софтуер, който има достъп до системни файлове или ключове на системния регистър. "Safe Mode" ни позволява да използваме инструмента за възстановяване на системата. Това действие ще върне операционната система в състоянието, в което е било, преди да инсталира проблема.

Прочетете повече: Начини за възстановяване на Windows XP

Причина 2: оборудване

Ако причината за липсата на зареждане на операционната система е липсата на оборудване, по-специално на твърдия диск, на който се намира багажният сектор, тогава виждаме различни видове съобщения на черния екран. Най-често срещаното тук е следното:

Изтеглете грешка поради невъзможността да определите стартовия твърд диск в Windows XP

Освен това можем да получим циклично рестартиране, в което се появява екранът за зареждане с логото на Windows XP (или не се показва), след което се извършва рестартирането. И така нататък, докато изключим колата. Такива симптоми показват, че е възникнала критична грешка, наречена "син екран на смъртта" или BSOD. Този екран не виждаме, защото по подразбиране, ако възникне такава грешка, системата трябва да се рестартира.

За да спрете процеса и да видите BSOD, трябва да направите следното:

  1. При стартиране, след сигнала на BIOS (само един "писък"), е необходимо бързо да натиснете клавиша F8, за да извикате екрана с параметри, който споменахме по-горе.
  2. Изберете елемент, който деактивира рестартирането с BSOD и натиснете ENTER . Системата автоматично ще приеме настройките и ще рестартира.

    Деактивирайте автоматичното рестартиране за критична грешка в Windows XP

Сега можем да видим грешката, която ни пречи да работим с Windows. BSOD с код 0x000000ED говори за проблемите с твърдия диск.

Син екран на смъртта с код за грешка 0x000000ED при стартиране на операционната система Windows XP

В първия случай, с черен екран и съобщение, на първо място е необходимо да се обърне внимание дали всички кабели и силови кабели са свързани правилно, те не са огънати, така че те просто могат да станат безполезни. След това трябва да проверите кабела, който идва от захранването, опитайте да свържете друг, подобен.

Възможно е линията BP, която доставя електрическото захранване на твърдия диск, да не работи правилно. Свържете друго устройство към компютъра и проверете операцията. Ако положението се повтаря, има проблеми с твърдия диск.

Прочетете повече: Фиксирайте BSOD 0x000000ED грешка в Windows XP

Моля, обърнете внимание, че препоръките, дадени там, са подходящи само за твърд диск, а за твърди дискове, които трябва да използвате, както е описано по-долу.

Ако предишните действия не са успели, тогава причината се крие в софтуера или физическите щети на "твърдите" сектори. Проверката и фиксирането на "лошото" може да помогне на специализирана програма HDD Регенератор , За да го използвате, ще трябва да използвате втория компютър.

Прочетете повече: Възстановете твърдия диск. репетиция

Причина 3: специален случай с флаш устройство

Тази причина не е много очевидна, но може да доведе до проблеми и при зареждането на Windows. Флаш устройство, свързано със системата, особено голямо, може да се разглежда от операционната система като допълнително дисково пространство за съхранение на някаква информация. В този случай скритата папка "System Volume Information" (информация за обема на системата) може да бъде записана на USB флаш устройството.

Скрита папка, написана на USB флаш устройство в операционната система Windows XP

Има случаи, когато при изключването на устройството от неработещ персонален компютър, системата отказва да зарежда, като очевидно не е намерила никакви данни. Ако имате подобна ситуация, поставете USB флаш устройството обратно в същия порт и заредете Windows.

Също така, изключването на флаш устройството може да доведе до повреда в реда на зареждане в BIOS. На първо място може да се постави CD-ROM, а дискът за зареждане обикновено се премахва от списъка. В този случай отидете в BIOS и променете реда или натиснете F12 или друг клавиш докато зареждате, което отваря списъка с устройства. Целта на ключовете може да бъде намерена чрез внимателно прочитане на ръководството за вашата дънна платка.

Прочетете още: Конфигуриране на BIOS за зареждане от USB флаш устройството

Причина 4: Повреда на файловете за зареждане

Най-често срещаният проблем с неправилни действия на потребителя или вирусна атака е повреда на MBR главния зареждащ запис и файловете, отговорни за последователността и параметрите на стартирането на операционната система. В общия смисъл, съвкупността от тези средства просто се нарича "товарач". Ако тези данни са повредени или изгубени (изтрити), изтеглянето става невъзможно.

Можете да коригирате проблема, като възстановите Bootloader чрез конзолата. В тези действия няма нищо трудно, за повече подробности прочетете статията на връзката по-долу.

Прочетете повече: Ремонтираме буутлоудъра чрез конзолата за възстановяване в Windows XP ,

Това са основните причини за неуспехите в зареждането на Windows XP. Всички те имат специални случаи, но принципът на решението остава същият. При грешки е виновен софтуер или хардуер. Третият фактор е липсата на опит и несъстоятелност на потребителя. Отговорен подход при избора на софтуер, защото често е коренът на всички проблеми. Следете за производителността на твърдия диск и с минимално подозрение, че е близо до разбивка, променете го на нова. Във всеки случай ролята на системния носител е толкова трудна, че не е подходяща.